Milyen könyvet ( vagy más dokumentumot) javasolnál első gyerekes szülőnek?
Egy szintén lényeges dolgot még hadd tegyek az utóbbi hozzászólásomhoz:
azért is remek dolog, hatékony és bölcs dolog (józan paraszti ésszel megválogatott) kutatók szakkönyveit IS tanulmányozni (a saját , önálló gondolkodásukat kiegészítendő és inspirálandó),
mert
egy jobbfajta szakkönyv, pl nevelési szakkönyv
sokszor 10, 20, akár több száz kutatónak akár több évtizedes TAPASZTALATából eredő megfigyeléseit tartalmazza!
Ergo egyetlen emberként egy élet nem élég megszerezni azt a tudást és inspirációt, amit akár egyetlen, jól kiválasztott szakkönyv megadhat! (Persze kellően nyitott tudattal olvasva, és NEM receptként alkalmazva, hanem olvasva a sorok között.)
Ha ezt a hozzáállást mellőzi adott felnőtt ember ahhoz, hogy hozzáértő szülővé szeretne válni, akkor mégis mikorra akar kompetens szülővé válni?? Hatvan évesen? 120 évesen?? Mire végigtapasztalja a gyermekek, korosztályok lelki mechanizmusait EGYMAGA??
Ehelyett időt (energiát) hatékonyan megspórol magának a felnőtt ember, egy-egy remek szakkönyv végigtanulmányozása, és a megmaradó időnket, energiánkat további önálló gondolkodásra és a gyermekek vonatkozásában építő megfigyelésekre fordíthatunk, így már akár 22-23 évesen elég kompetens, értő szülővé válhat az ember, és NEM 90 évesen!
(Rá is ér vállalni az első saját gyereket 22/23 éves kortól, lehetőleg még később! Bár ha előbb alakul, akkor necces, de legalább mihamarább fejlessze saját magát a szülő!!)
Feltételezem, hogy senki sem kizárólag a saját első (vagy első néhány) gyerekén kísérletezve akarja megismerni a gyerekek lelkét, hogy gyerekét tönkretegye ezáltal és eközben... A gyerek nem kísérleti nyúl!!
Lehet kísérletet végezni , erkölcsös módon pl a szakszerű megfigyelés akár játék közben remek, senkinek se árt, megfelelő módon.
De az viszont ártalmas a gyereknek, ha kellő nevelői ismeret hiányában nemzünk/szülünk gyereket, majd nekiesünk a gyereknevelésnek pusztán saját kútfőből, még nem eléggé ismerve a különféle gyerekkorosztályok lelkivilágát... Mert ezt utóbbi viszont KÁROS fajta kísérletező tevékenység, sajnos!
Előtte inkább válasszatok ki legalább egy darab, valóban értékes szakkönyvet a nevelésről -lehetőleg inkább mind többet, hogy legyen összehasonlítási alapotok-, ez a járható út amellett, hogy önálló gondolataid és megérzéseid is vannak.
"Bocsi de az otszazadik sornal abbahagytam az olvasasat ertelmes okfejtesednek. Az en gyerekem apolt lesz, becsuletes es szorgalmas, a tiednek nem kotelezo annak lennie."
Öngól, evvel végképp bemutatkoztál.
Ebből is látszik ugyanis, hogy még rövidebb, szakszerű kifejtés elolvasásához is lusta vagy, inkább önfejű akarsz maradni.
Én evvel szemben kifejtetem a becsületesség, éleslátás, önállóság, lelki kibontakoztatás, önismeret mélyítés, felszín alá nézés értékekről a meglátásomat, pl az utóbbi 9 és 11 -es hozzászólásaimban. És arról, hogy mi mindennel van lehetőség elérni mindezt.
Attól korábbi hozzászólásaimban ráadásul konkrét szakkönyveket is ajánlottam (pl a kérdező számára).
Amit nem olvasod végig, nincs alapod reagálni rá, SEM pedig megítélni azt.
Csak bizakodni tudok, hogy gyerekeidet legalább meghallgatod, és odafigyelsz rájuk érdemi módon, de előbb tágítsd tudatod, szélesítsd látóköröd légyszíves, és válj korrekt emberré.
Előző, akik a gyakorikerdeseken oldalakat írnak, jó esetben segítségképp, pl inspiráló elgondolkodtatásból teszik, többek között.
Tehát hasznos hozzáállás részemről. Akárcsak amikor velősen, tömören, és szintén tartalmasan fogalmazok. (Persze én se vagyok tévedhetetlen, és válaszaim között akad pusztán vicces és egyúttal talán haszontalan is itt-ott, de hát nem lehet mindig komolykodni. ;-) )
Másfelől jelzed, hogy akkor érdekelne téged, ha szakember írta volna. bátorkodom tudomásodra hozni, hogy szakember vagyok, hölgyem.
Végül, de nem utolsó sorban jelzem számodra, hogy nem kismama, hanem férfi vagyok, és könnyen segíthetek a kielégületlenségeden, ami süt a flegma és haszontalan reagálásmódodból. Persze nem erőszak a disznólkodás tor. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!