Ez kúszásnak számít? Kislányom 9 és fél hónapos,
elég sok mindent csinál már, de nem mászik, csak
négykézlábra áll és hintázik. Haladni halad, de nem
igazán kúszás vagy nem tudom annak lehet e nevezni.
Nagyon kezdetleges kúszásnak lehet nevezni. A doki nem mondta,hogy már ügyesebbnek kéne lenni? Csak mert az én babám kb 7 hós korától kúszik,9 hós korára már gyorsan kúszott,de a doki szerint 8 hósan másznia is kellett volna,tehát amikor négykézlábra állva megy,ezért elküldött kivizsgálásra. Nem találtak rendellenességet,de gyógytornára kell járni,mert szerintük fontos a mászás. Most 10 hós,fel is állt,ül,de mégis eröltetik a mászást. Kérdezd meg szerintem a dokidat. Az én dokim túlaggódja a dolgokat,a te dokig ezek szerint nem izgulós fajta.
2010. ápr. 22. 10:05
A kúszás gyakorlatilag ugyanaz, mint a mászás, csak a has a földön van, és nem tenyéren/térden támaszkodik a baba, hanem a karjai alja a földön van, konkrétan azokkal húzza/tolja magát, a lábai szintén a földön, és azokkal is tolja magát. A "szabályos" kúszás is jobb kéz/bal láb és fordítva mozgást jelent, csak nem térden/tenyéren, hanem hason.
2010. ápr. 22. 10:07
Ja, második vagyok, ninc lekésve a babád semmiről. Kislányom 11 hónaposan kezdett mászni, 1 évesen állt fel először egyedül, most 14 hónapos, és egyedül még mindig nem megy 3 méternél többet. Minket is traktáltak azzal, hogy le van maradva, biztos nincs vele valami rendben. Mi is járunk tornára, amúgy sem fizikailag (izomzat szempontjából), sem fejlődésneurológiai szempontból nincs semmi baj, egyszerűen ez az Ő üteme. Ennyi.
2010. ápr. 22. 10:10
Szerintem az elsőt jól beparáztatták tök feleslegesen. Nálatok sincs semmi baj, el ne hidd, hogy van :).
Az én babám is elég cifra mozgáskultúrával kezdte, de aztán szabályos mászás lett az eredménye.
Szerintem most jön az, hogy a hintázás közben egy kezecskét vagy akár mindkettőt előrébb teszi, de még a lábai majd hátra nyúlnak. Aztán próbálja a lábait maga alá húzni, de még a kezeivel nem tud mit kezdeni, így elhasal. Aztán szépen összehangolja a dolgokat és kezdődik a mászás. Na aztán ez nálunk volt így, lehet nálatok pik-pakra menni fog majd.
2010. ápr. 22. 10:39
5/6 A kérdező kommentje:
Sziasztok.
Köszönöm a gyors válaszokat. Szerintem sincs semmi gond vele nyugis kiegyensúlyozott baba. Már egyedül feláll az ágyában és lépeget. Szerintem nincs semmiben lemaradva. Azt hogy mikor mit "kell" csináljon azt egyedül az ő tempója diktálja. Itt nálunk (Erdélyben) nem divat rögtön gyógytornára küldeni a gyereket. A doktornőnk azt mondta hogy ügyes, ép, egészséges, kiegyensúlyozott gyerek. Szerintem is. Úgy hogy a mászás még várat magára. Amúgy én 1 éves két hónapos koromig nem másztam és nem is nagyon akartam menni, de egyik napról a másikra megállíthatatlanul megindultam. És nem vagyok semmivel lemaradva. :-)
1.vok, én egyáltalán nem másztam. Ezt mondtam is a védönönek,mert azzal jönnek,hogy tanulási nehézsége lehet majd emiatt,és hiába nem másztam,mindig jó tanuló voltam. A bátyám meg sokáig mászott,rá nem lehet azt mondani,hogy jó tanuló volt,bár ehez a nemakarás is párosult. Szóval engem is idegesit,hogy miért nem lehet kivárni,hogy a saját tempójában fejlödjön?! Én is azt mondom,hogy semmi baja a babámnak,mégis felidegesitenek az okos orvosok!
2010. ápr. 22. 13:47
Kapcsolódó kérdések: