Divat lett egyre hamarabb visszamenni dolgozni a gyerek mellől? Ti mikor mentetek vissza?
Egy olyan cégnél dolgozom a fővárosban, ahol van sokféle rugalmas munkaidős, 4 órás, 6 órás, home office munkalehetőség. Egyetemi végzettség és idegen nyelvek tudása kell a munkavégzéshez.
Az évek során egyre több kismamánk jön vissza a gyerekük egyre zsengébb korában (már akkor is, mikor nem volt GYEDextra). Most meg már főleg, hogy a CSED után lehet dolgozni két fizuért, fél éves korban átlagban visszajönnek. Sőt, új emberek is keresnek meg minket, van, aki CSED-et nem is vesz igénybe.
Felétek is ez most a trend? Nyugatiasodik az ország?
Úgy terveztük, hogy a GYED lejártával megyek vissza, de a gyerkőc 1,5 éves korában kezdtem azt érezni, hogy egyre kevesebb a türelmem, emellett vágytam az aktív szellemi munkára, nem mellékesen a fizum is hiányzott (kényelmesen éltünk nélküle is, de nekem sokat jelent, hogy nem csak a max. GYED-et teszem a kasszába). 22 hónapos volt, mikor visszamentem dolgozni és előtte 2 héttel kezdte a bölcsit.
Falun élünk, itt jellemzően a gyerek 3 éves koráig otthon vannak az anyukàk, a bölcsiben viszont (város) nagyjából 1,5 éves korban kezdenek.
ugyan ez, mint a 4-esnél.
A nagyobbat 1 éves kortól akartam, 1,5 éves korban kezdte volna, mert tavaszi. Nem vették fel.
Így csak 2,5 évesen a következő évben kezdhetett, jöhettem haza itthonról dolgozni gyerek mellől és onnan rohangáltam kiutazásokra, tárgyalásokra és nem trend, nagyon nehéz volt, de ha nem csinálom akkor nem csak a fizetésem hagyom bent, hanem a munkáimra évente jogdíjat kapok és az a fizetésem 5-10szerese, attól függ, mekkora munkák voltak. Volt, hogy a csed alatt fizették ki pl. a második gyerekkel, amikro itthon voltam. Ezt nem hagyhatom elmenni, ebből vettünk nagyobb lakást is most.
A kisebb 1 évesen kezdi a bölcsit, mert nyári születésű és szintén mennem kell vissza, kevés a szakember.
Nálunk nem trend, van, aki kivárta a 2 éves kort, van, aki 6 hónaptól ittvan és az apuka programozni otthonról is tud a lányukat ellátva. Az anyának viszont bent kell lennie. Olyan viszont nincs és amióta 10 éve ott vagyok, még nem is volt, hogy valaki 3 évig otthon lett volna. Olyan volt több, hogy még a gyed alatt felmondtt, mert jobb ajánlatot kapott és azonnal kezdett is gyedből az új helyen. Előbb visszament, mint tervezte.
Nálunk a cégnél sokan szültek és jöttek vissza dolgozni hamar. Olyan is volt, aki 2 baba között úgy jött vissza részmunkaidőben, hogy a "nagy" ovis volt, a "kicsi" bölcsis, és terhes volt a harmadikkal.
Nálam nem nyugatiasodás, meg trend, hanem pénz kérdése a dolog sajnos. A második 2 évesen ment bölcsibe, most a pici 1 évesen fog. Hamarosan kezdődik a beszoktatás.
Tudtuk, hogy nem lesz más választás, nagyon hiányzik a fizetésem. Sajnos csak úgy tudtuk átvészelni ezt az időszakot, hogy a párom fél évre külföldre ment dolgozni. Most, hogy én visszamegyek, végre hazajöhet.
Szerencsére a harmadik babám nagyon nyugodt, vidám és kiegyensúlyozott. A bölcsi nagyon közel van, a gondozó nénik kedvesek és aranyosak, aki meg az én babámmal fog foglalkozni, különösen szimpatikus. 6 órában megyek vissza, így reggel én tudom majd vinni őt a bölcsibe és mire a délutáni alvás után megeszi az uzsonnát, már ott is leszek érte.
4-es: Felénk sajnos azert ritka, hogy valaki visszamegy koran dolgozni ( részben) mert a gyerkocoket nem tudja hova tenni.....
Hiába adja az állam a GYED extrát ha nincs háttere, ertem ezalatt azt, hogy a cégek nagy része nem tud resz munkaidőt vagy hone officet biztosítani ( az enyem se)
A bolcsik pedig nincsenek felkészülve kisbabskra az állami bolcsiben a 8 honapos lányomnal is lefeheredtek, hogy tul kicsi átlagosan 2 ev folottiek vannak.
Most a kicsit a magan bolcsi is csak az ismeretség miatt veszi be, átlagosan 1 eves korúak lesznek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!