Mit kell tudnia egy 5hónapos babának?
Hát a "nagykönyv" szerint ebben a korban:
"20 hetes
A baba már tökéletesen megtartja a fejét, akkor sem inog meg, ha ülésbe húzzuk vagy hintáztatjuk.
Mivel segíthetjük?
Ahhoz, hogy megtanuljon járni, teljesen stabilan kell tartania a fejét. Azzal segíthetjük a fejlődését, hogy sokat hintáztatjuk, himbáljuk ide-oda.
24 hetes
Mostanra már eléggé megerősödtek a baba izmai ahhoz, hogy súlyának nagy részét áthelyezze az alkarjára; úgy ül, hogy a maga elé kitett kezével támaszkodik. Felénk nyújtja a karját, hogy emeljük fel, és az etetőszékben már néhány percen át egyenesen is ül, támaszkodás nélkül.
Mivel segíthetünk?
Játsszunk vele sok ugrálós-rugózós játékot. Hogy a mászásra felkészüljön, fel kell emelnie a hasát a földről. Játsszunk vele "repülőgépest": feküdjünk le hason egymás mellé, emeljük fel a karunkat és a törzsünket is a földről. Szerepeljen a játékainkban az a mozzanat, hogy ő nyújtja felénk a karját, és mi erre felvesszük."
(Miriam Stoppard: Mit tud a gyerek?)
Hát ez a nagykönyv, egyébként meg szerintem minden baba egyénileg fejlődik, egyszer lassabban, egyszer gyorsabban.
Én itt szoktam nézegetni, mit kéne tudnia a fiamnak, de ez nagyon gyerekfüggő!
Pl. a lányom 9 hónaposan kezdett mászni, addig csak ült, meg forgolódott. A fiam már 6 hónaposan kezdett mászni, és szinte rögtön fel is állt. Viszont az unokatesójuk jövő héten lesz 1 éves, és nem mászik, csak most állt fel.
Úgyhogy nagyon változó!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!