Ti már kenitek naptejjel a babátokat? Én eddig még nem kentem, bajt csináltam?
ha hosszú ruhában van akkor nem kell kenni (mondjuk szerintem most már 30 fok tájékán nyugodtan adhatsz rá rövidet) 5-6-os UV sugárzás felett én már mindig kenem (most az ország nagy részében legalább 6-os)
Ha bajt csináltál volna, már látnád, hiszen leégett volna a bőre.
Én kenem a gyerekeimet, de csak ha úgy érzem, hogy kell. Mindkét fiam elég világos bőrű, viszont nem nagyon szeretik a hosszú ruházatot, ha meleg van, úgyhogy őket általában muszáj kenni. Meg nálunk az sem nagyon megy, hogy mindig csak 10 előtt, vagy 3-4 után menjünk ki.
De például ma egyiket sem kenem be, mert csupa felhő minden, egyáltalán nem süt a nap.
Az a baj, ha valaki leég. Ha nem, akkor nincs baj.
Egyedül erre kell figyelni, hogy ne égjen le.
A sok napvédő krém amúgy sem jó, mert a kémiai fényvédők UV-ra bomlanak (így védik a bőrt), de aztán a kis molekulasúlyú bomlástermékek behatolnak a bőrbe, ott pedig ugyanúgy kárt okozhatnak. Ezért jobb a fizikai fényvédelem. Árnyék, ruházat, napernyő stb. illetve a fizikai fényvédőt tartalmazó krémek. (cink-oxid, titán-dioxid, ezek visszaverik a napsugarakat a bőrről, de nem szívódnak fel.)
A sok fényvédő azért sem jó, mert megakadályozzák a d-vitamin szintézist.
Szóval ha amúgy nem áll fenn a leégés veszélye, mert nem közvetlen a tűző napon töltőtök sok időt, akkor felesleges ezerrel kenni a gyereket (is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!