Hogyan vegyem rá, szoktassam rá 15 hónapos kislányom a rágásra?
7 foga van teljesen kint és most is jön újabb 2, de csak néhány dolgot (tejszelet, puffasztott rizs szelet, kifli, alma, körte) hajlandó harapni, megrágni. Mindent pépesíteni kell neki, mert nem akar rágni. Így is próbálom egyre kevésbé összeturmixolni a főzelékeket, de ha egy nagyobb darabot kap be, vagy fuldoklik, vagy kitolja a nyelvével, és pár ilyen "kellemetlenség" után nem is hajlandó tovább enni.
Próbáltam különböző ételekből falatkákat készíteni és elé raktam, hátha magától eszeget majd, de néhány ételtől, aminek kicsit zsírosabb, ragacsosabb a felületet (szalámi, sajt) úgy tűnik, mint ha undorodna. Ha megfogja, rögtön rázza le a kezéről, dobja el és az arcán is megjelenik a fintor, mint ha tényleg undorodna tőle, pedig még nem is evett olyat. Egyébként nem válogat, mert amit pépesítve kap, azt mindent megeszik, de már nagyon ideje lenne rágnia.
Mit tanácsoltok? Hogyan próbálkozzunk? Az kicsit nehezemre esne, hogy ne adjak neki mást csak darabosat, "ha éhes lesz, úgy is megeszi" címszóval.
Szia!
Köszönöm a választ!
Biztos, hogy sok türelem és próbálkozás kell, csak májusban menne a lánykám bölcsibe és nem tudom, ott mennyire fogják tolerálni a "hóbortját". Eddig is próbálkoztunk, de kicsit most rágörcsöltem, mert én mégis csak türelmesebbnek, gyengédebbnek tartom magam, mint a bölcsisnéniket, akiknek ugye, nem 1, hanem sokkal több gyerekre kell figyelniük, segíteniük.
Nálunk is csipeget a kislányom a mi ételünkből, de tényleg csak félkörömnyi falatkákat és azt is csak akkor, ha olyan kedve van. Ő már csak 4 alkalommal eszik, de az uzsi kifejezetten az az étkezés, amit tanulásra szánunk és ha csak pár falat szilárd, darabos étel megy is le, egy kis joghurttal, krémtúróval egészítjük ki.
Azt hiszem, tényleg csak így lehet, bár ha valakinek van valami xtra praktikája, azt szívesen vesszem/vesszük.
Ha nagyon aggódsz, akkor a gyerekorvos adhat beutalót neurológiai vizsgálatra. Szerintem enélkül ne vidd Dévényre, mert az egy komoly fájdalom és trauma lehet a gyereknek. (Kívül- belül masszírozzák a picik száját) Szerintem ha valamennyire rág a picur, akkor semmi baja. Tapasztalatból beszélek, mert mi vittük Dévény masszázsra és a hölgy azt mondta, hogy néhány alkalomtól be kéne indulnia a rágásnak. Ma már tudjuk, hogy a 26 hós fiam a gyomor problémái miatt nem rág! A fuldoklás és öklendezés ill. hányás rossz hatással van a gyerekekre és sok időbe telik, amíg elfelejtik a kellemetlen élményeket. Egyébként nekem három anyuka is mesélte, hogy az egyáltalán nem rágó gyereke a közösségben tanult meg rágni és szeretett meg ételeket. Köztük volt egy gyermek pszichológus is. A gyerekek igazán, tényleg a kortársaiktól lesnek el dolgokat. Pl.:az egyik ismerős harmadik gyerkőcét a szomszéd kisgyerek vette rá a bilizésre:-)
Sok sikert!:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!