Anyatejes baba= folyton beteg, sajnos én ezt így gondolom, tapasztalom, más tapasztalatok?
Két gyermekem van, az elsőt 17 hónapig szoptattam, és 1 éves korától elég gyakran volt beteg, a mai napig az.Mindemellett most letisztult előttem, hogy tejallergiás is, emiatt szenvedett sokat az orrlégzésével.
Második gyermekem 17 hónapos, és cicifüggő éjjel-nappal, rengeteget beteg, többet mint a nagy volt, és 8 hónapos kora óta ő is tejallergiás. Rengeteget felébred éjjel, emiatt mi is tropák vagyunk már.
Magunkon kívül akiket ismerek és szopiztak sokáig, egytől-egyig kifejezetten betegesek voltak, volt köztük immunhiányos is. Tápszeres baba ismerőseink ezzel szemben alig betegek, ritkán és később esnek bele a betegségbe. JA! És sokkal jobb evők!!! Az én kissebbikem szinte alig eszik rendes ételt, ami másfél évesnek lenne való...Ezek után én senkit nem fogok bíztatni, hogy szoptasson! Ez a szomorú tény!
A szoptatással esetleg annyi összefüggés van, hogy az anyai szervezetbe bekerülhetnek olyan káros anyagok (feldolgozott élelmiszerekben levők, nem feltétlenül erősen toxikus dolgokra gondolok), ami átjut a tejjel. Ez megfelelő táplálkozással többé-kevésbé kiküszöbölhető.
Illetve fogyásnál a zsírsejtekben raktározott toxinok is a véráramba kerülnek, az anyatejbe is juthatnak.
A tápszer viszont "steril", hiszen gyártósoron készül, azonos összetétellel, tápanyagtartalommal.
De kétlem, hogy ezen múlna, tapasztalataim alapján inkább öröklött genetika, majd a hozzátáplálással a bevitt élelmiszerek minősége is számít. (Tápanyagtartalom, változatosság, mennyire finomított, félkész vagy sem, stb.)
A férjemnek két lánya van, a második van tőlem. A nagyobbik hat éves koráig alig volt beteg, ő nagyon sokáig anyatejes volt (talán 3 évig?). A közös lányunk kezdetektől tápszeres, ő se volt beteg, csak amikor közösségbe került és ott koncentráltabban találkozott új kórokozókkal.
Valamint a lakhatási, higiénés körülmények is számítanak. Penészes-e a lakás, megfelelő gyakorisággal mos-e kezet a gyerek, mennyire tiszta (nem steril, az se jó!) a környezete.
Szóval soktényezős, de legkevésbé azon múlik, hogy anyatejes vagy tápszeres a gyerek.
Nálatok lehet, hogy egyszerűen csak gyenge immunrendszert örököltek a gyerekek.
Én is és a tesóm is tápszeren nőttünk fel, én állandóan beteg voltam a tesóm meg szinte sose. Szerintem ennek semmi köze a tápszer - szoptatás kérdéshez. Én tejallergiás vagyok, a tesóm nem.
Az én babám is tápszeres, ő is tejallergiás, 6 hónapos koráig 2x volt húgyúti fertőzése, azóta 2x hörghurut és még csak 8 hónapos lesz. :( mi lesz még ha közösségbe kerül... :(
Szerintem sem a szoptatás/tápszer vonalon kell keresni a probléma okát, mert összességében a mai gyerekek sokkal betegesebbek, mint régebben voltak. Én úgy gondolom a megváltozott életmód, túlzott higiénia, a megváltozott táplálkozás és az elterjedt antibiotikum használat a ludas. Ez annál összetettebb dolog lehet.
Szerintem nálad ez a megfigyelés véletlenül jött így ki.
Nővéremet 6 hónapig szoptatta anya, engem 3-4-ig.
Nővérem sokszor volt beteg, többször kivették a manduláját, állandóan begyulladt a füle.
Én kevésbé voltam beteges, de ma már több nyavalyám van, viszont ezeknek semmi köze az immunrendszerhez (pl. Rövidlátás, bartholin-mirigy tályog, gerincferdülés, könnyen romló fogak, keresztharapás, hólyaghurut, endometriózis).
Lehet, hogy a bor meg a víz esete...én is azért csináltam, mert azt gondoltam, ez a legjobb nekik, de a világon semmilyen pozitív hatását nem látok!
Nem fogok ellene kampányolni, de mellette sem fogok állni ezek után! Nem jó kedvemből írom ezeket, de az egész család folyton beteg a cicifüggőm éjjeli 20-szori kelése miatt...egy ideig elmegy, de már egy év után szeretnénk aludni is. És mindemellett ő is állandóan beteg. Alapvetően nem beteges egyikőnk sem, kifejezetten odafigyelek, hogy mit eszünk, szeretek főzni egészséges kajákat és nem bolti vackokon élünk!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!