Hogyan különböztettek meg két azonos nevű nagyszülőt a gyerekeitek számára?
Apámnak és apósomnak megegyezik a keresztneve, a becenevük is ugyanaz.
Még pici a gyerek, de később meg kell valahogy őket különböztetnie talán névben is.
Városrész jutott eszembe megkülönböztetésre, de a szüleim hegyvidékiek, a férjem szülei rákospalotaiak, és anyósomat bántja ez a megkülönböztetés, lenézőnek érzi.
Van valami javaslatotok?
Szokták ugye mondani, hogy Magyarországon a Józsefné a leggyakoribb női keresztnév, na, ez van a mi szüleinkkel is.:D Pedig nem 100 évesek...
A rákospalotai mama azért sértő az anyósomnak, mert oké, hogy attól még ott fognak lakni, de nem nagyon tetszene neki, hogy anyuék meg a 12. kerületiek, és ezt "az arcukba vágom" ezzel.
Az én nagyszüleim mama, papa, nagymama és nagypapa voltak.
Féltesóm lakhely szerint különböztette meg őket, volt egy szegedi mama, meg egy Petőfi utcai mama.
Az én gyerekeim megörökölték az unokatesóktól a Jutka mama féle megszólítást anyósomék felé, így az én anyukám is a keresztnevével van megkülönböztetve. Viszont apámék a Papi és a Mami névre hallgatnak (elváltak még kiskoromban)
Szóval a variációk végtelenek! :)
Gyerekkoromban nálunk úgy volt (pedig teljesen különböző keresztneveik voltak az összes nagyszülőnek), hogy anyukám szülei voltak a nagymama és a nagypapa, apukám szülei meg a mama és papa. Nem mi alakítottuk így, csak egyiküknek így tetszett, másikuknak meg úgy. Illetve mi öcsémmel aztán adtunk nekik nevet :D Az unokatesóink velünk nagyjából hasonló korúak, és sokszor volt, hogy apám testvérének a gyerekeivel az apai nagyszülőknél találkoztunk, anyám testvérének a gyerekeivel meg az anyai nagyszülőknél. Így lett az apai nagyapám és nagyanyám Bálint-nagypapa és Bálint-nagymama, az anyai nagyszüleim meg Réka-nagypapa és Réka-nagymama. Tudom, hogy ez így hülyén hangzik, de nekünk már fel sem tűnik, és ők is elfogadták, hogy mi így különböztetjük meg őket :) Nálunk valahogy mondjuk sosem volt szokás a keresztnév + mama/papa megszólítás, eszünkbe sem jutott, ezért neveztük el őket az unokatesóinkról :D
De egy csomó minden más megkülönböztető megnevezést lehet találni. A fiaimnak például van mama és mami, és van nagypapa és nagyapa. Nem mi választottuk, nem is a gyerekek, a nagyszülők így nevezték meg saját magukat a gyerekeknek már a kezdetektől.
régi kérdés: nálunk mindkét nagymama Mária volt ( meg anyukám is)
úgyhogy apai vezetéknév mama, meg anyai vezetéknév mama volt a megkülönböztetés, de mivel az apaival ritkábban tartottuk a kapcsolatot (talán, mert apukám fiatalon meghalt, és ezt a mamát magáztuk is), a "mama" simán inkább az anyai nagymamát jelentette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!