Mit vizsgálnak a csípőkontrollon csecsemőknél? Mi a tünete, ha baj van?
Mármint, hogy kengyel kell vagy betétes rugi. Mit néznek meg ilyenkor?
írjon már az is akinek nem lett jó a vizsgálat eredménye és hogy miért nem?
köszi.
Szia! Nálunk sajnos csípőficam derűlt ki az ortopédián akkor 5 hetes volt a lányom és nem a combredők számából, mert az egyforma volt, hanem amikor a doki szétnyitotta a kicsi lábát akkor kattant egyet a forgójánál. 3 hónapig kegyelt kellett hordanunk. Hetente kontrol, havonta ultrahang. 3 hónap után azt mondták, hogy megyógyult, most 6 hónapos és én úgy veszem észre, hogy minden Ok, de ez majd még ha ülni tud kiderül. Legközelebb másfél évesen kell vinnünk járáskontrollra.
Ha valakinek kötött a csípője azt pedig úgy veszed észre, hogy nem tudod teljesen szétnyitni terpeszbe a lábát. Ők általában terpeszpelust kapnak, hogy laza legyen a csípőjük és csak súlyosabb esetben kapnak kengyelt. Ne izgulj biztosan nem lesz semmi baj, de ha mégis nekünk azt mondták az orvosok hogy a csípőficamból ma már teljesen meg lehet gyógyulni és akár balerina is lehet a lányomból. Most teljesen úgy viselkedik, mindig a nyakában a lába és sokszor a szájába is tömi a lábaújjait, pörög forog és már sikerül is mászni neki egy pár centit. Az a lényeg hogy minél előbb elkezdjék a kezelést.
Szia!
Én Hajdú-Bihar megyében élek (ez szerintem azért lényeges, mert nem mindenhol egyeznek meg a szokások ilyen téren) és 6 hetesen kellett mennünk csípőszűrésre. A pici lányomnak kötött volt a csípője, mivel faros volt (az egyik előttem szóló is írta, hogy ezt úgy tudod kideríteni, ha hanyatt fekteted a babád, és a két lábát a térdénél fogva - a testére merőlegesen - megpróbálod a pelenkázóig lenyomni; na nekünk ez nem ment) és erre rendszeres csípőtorna volt a gyógyír, amit mértani pontossággal mutattak meg és persze meg is tanították.
A jobb csípőjének csípőmagja nem volt kifejlődve (állítólag a combocskáján a redők eltérő száma mutathatja ezt a problémát), amire betétes terpeszpelenkát kaptunk (ami egyébként a kötöttséggel nem sok mindent tud kezdeni), mivel ez terpeszben tartja a lábát, ami pedig a csontmag kifejlődése szempontjából előnyös testhelyzet.
A kengyelt a csípőficamra, vagy a kényszertartásból eredő (az anyaméhben) csípőproblémákra, vagy a nagyon komoly kötöttségre adják. Bár találkoztam az ortopédián olyannal is, akinek a kislányának a csípőmagja nem volt kifejlődve, és mivel az anyukának volt csípőficama, ezért a baj elkerülése végett inkább a kengyelt adták a babára.
Remélem, tudtam segíteni.
Még annyit, hogy egyik gyógymód sem esik zokon a babának. A tornát kifejezetten élvezi, a terpesz pelust pedig nagyon hamar megszokja, mivel ebben, a számára teljesen új világban ez olyan természetesnek tűnik, mint például a pelenkázás vagy a fürdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!