Milyen mellékhatásai lehetnek a védőoltásoknak? Ti tapasztaltatok bármit is a babátokon?
Semmi.
A láz is csak egynél jelentkezett.
Én anno a 6 éves kori DiPerTé (torokgyík, tetanusz, stb.) után kerültem eszméletlen állapotban kórházba, extrém magas lázzal. Akkor nagyon alaposan kivizsgáltak, aztán két feltevés maradt: vagy allergiás reakció az oltóanyag egyik összetevőjére, vagy az iskolaorvos akkora marha volt, hogy egy kezdődő légúti betegségre ráoltott (nem vizsgált meg rendesen).
Az elsőt kizárandó, a 12 éves kori ismétlő oltást kórházban kaptam meg és bent tartottak megfigyelésen, rákészülve, hogy esetleg allergiás reakció lép fel - és természetesen alaposan megvizsgáltak az oltás beadása előtt, hogy teljesen egészséges vagyok-e.
Akkor semmi bajom nem lett tőle, így igazolódott, hogy az iskolaorvos volt hanyag.
Már 30 elmúltam, azóta is makkegészséges vagyok.
MMR oltás után 8 napig volt nagyon magas láza és rendkívül rosszul aludt, pontosabban szinte nem is aludt 4 napon át, csak sziesztázott a karomban. Borzasztó volt, nagyon megviselte, ingerült volt, agresszív, karmolt, tépte a hajam, az arcom, nem tapasztaltam máskor lázas állapotban ilyen agresszivitást. Sírt, hogy "Bibi! Bibi!", fájt a feje, takarta a szemét a fénytől. A hivatalos tájékoztató szerint 1-2 napig tarthat a lázas állapot, ehhez képest tele van a net ehhez hasonló esetekkel MMR után. Nálunk az, hogy nem tudott aludni, nem tudom, hogy az oltás hatása volt-e vagy a lázé, mert annyira féltem az élő vírusos oltástól, hogy nem nyomtam le a lázát, csak ha elérte a 39-39,5 fokot (máskor 38,5-nél nem engedem följebb), akkor is elsősorban hűtőfürdőztünk, ami általában levitte 38,5 fok körülre. Amikor végre rájöttem, hogy talán a láz miatt nem tud aludni, és adtam neki Nurofen kúpot is, azonnal jót aludt. De hozzáteszem, volt közben fél nap, amikor nem volt láza és akkor sem aludt jól, fél óránként ébredt fel szegény. A torka begyulladt. Elvittük vérvételre, ami vírusos infekcióra utal, szerintem simán az oltás okozta. 8 nap után elvágták a lázat (addig az utolsó 3 nap hol elmúlt, hol visszajött) és azóta rohamosan jött helyre az alvása is és az étvágya is. Nagyon megviselte, fél kg-ot fogyott, amúgyis kis törékeny baba. A 8 nap alatt nagyon meg voltunk rémülve, bár nap közben jobb volt a helyzet, az éjszakák voltak rémesek, annyit ütött-vert ezalatt az idő alatt, hogy komolyan attól aggódtam, ez valami viselkedés zavar. De lehet, hogy simán ingerült volt a nemalvástól. Mióta jól van, újra egy kisangyal, szóval remélem nem történt semmi maradandó. Ha "csak" 8 nap láz és 4 nap nem alvás az ára annak, hogy nem kell féltenünk a kanyarótól, akkor azt mondom, megérte, de nem vagyok teljese nyugodt, hiszen hosszútávú mellékhatások is lehetnek. Fontos az MMR oltás, de szívem szerint agyonverném azt, aki kitalálta, hogy rubeola és mumpsz ellen is oltani kell egyszerre a babákat, ráadásul mind élő vírussal, meg egyáltalán, oltsák mumpsz ellen csak a fiúkat, rubeola ellen meg azokat, akik gyereket akarnak és nem estek még át rajta.
Prevenar oltás után 2 órával szinte sikítva sírt, iszonyúan bepirosodott az oltás helye és kőkemény lett, úgy zokogott 2 hónaposan a vállamon, ahogy se azelőtt, se azóta nem hallottam kisbabát sírni. A Nurofen kúptól azonnal megkönnyebbült, álomba zuhant és amikor felébredt, már nem volt olyan piros a combja. De utána 2 héten át hozzá se érhettünk ahhoz a lábához, el kellett tartanunk magunktól, hogy hozzá ne érjünk, és még 1 éves korában is volt egy kis csomó. 1,5 évesen már nem érzem a nyomát. (A második Prevenartól nem volt semmi baja, ennek ellenére a harmadikat nem adattam be, főleg nem az MMR-el egyszerre. Valószínű nem is fogom, mert neki nem kötelező, csak a kérdezésünk nélkül beoltották, plusz a Nebáncsvirágos oldalon olvasott szerotípusváltás miatt köszönöm szépen, nem kérek belőle, nem olvastam egyetlen épkézláb ellenérvet sem, pedig igyekeztem mindkét oldalról tájékozódni, a Prevenar az egyetlen, amit csak az egyik oldal indokolt meg elfogadhatóan számomra.)
Ezzel kapcsolatban találtam kérdést:
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__babak_..
Meg ezt találtam.Az utolsó bejegyzés elszomorító
Elnézést, ezt szerettem volna elküldeni
Magyarországon - sajnos- kötelezővé tették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!