Anyukák! Babátok megszületése után mikor tudtatok ellátni nagyjából a háztartást?
Kicsit lelkiismeret furdalásom van e miatt igaz még picike a babám (3hetes) de zavar hogy mire hazajön a párom nem tudom legalàbb meleg ebéddel vàrni.
Még kàosz van a mindennapjainkban de remélem hamarosan helyre áll a rend.
Nàllatok ez hogy alakult? Mesélnétek?
Az en babam nappal nem aludt, nekem meg fejnem kellett hetekig h szaporitsam a tejet, igy a napom abbol allt, hogy szopi, tapszer, fejes - es ugyanez elorol ejjel nappal.
Valaki azt urha az ejkora babak
csak alszanak. Az enyem SOHA nem aludt nappal. Ugyhogy errol ennyit.
Hát igazán irigyellek benneteket.
Mióta itthon vagyunk nem igazán volt két egyforma napunk,mindig összevissza alszik el,eszik,kel szóval nem tudom hogy csináljam, ráadásul hasfájós és nyügös baba. Eleinte még aludt 3-4óràt egyhuzamban de màr az sem jellemző. A mosás mosogatás még megy de ha bele akarok vágni a főzésbe attól félek megébred és félbemarad. :(
Hogy mikortól tudtam volna, nem tudom. Nálunk és férjeméknél is tartja magát a 6 hetes gyerekágyas hagyomány. Mondjuk azért az idősebbek (nagyszüleim és férjem nagyszülei) kicsit túlzásba estek, kb azt várták volna hogy 6 hétig csak a babát látom el.
3 hét után köszöntem meg a segítségüket, onnantól mindent újra a férjemmel ketten csináltunk.
Nagyon hálás voltam/vagyok nekik, szerintem ez a 3 hét nyugalom segítette a gyógyulásom és a babára hangolódást, a szoptatást.
nem nagyon volt segítségem, férjem sem tudott itthon maradni, de nem is baj, szép lassan csinálgattam :)
mi kedden jöttünk haza, akkor már főztem, de rájöttem, hogy ez még nem jó, mert míg a porszívót kikapcsolom, a kaját nehezebb volt otthagyni, így azt inkább rendeltem 3 hétig, akkor volt karácsony, utána már főztem.
a háztartást meg tényleg úgy csináltam, hogy ha aludt akkor belekezdtem, majd félbehagytam, újra elaludt, újra folytattam, így kb soha nem fejeztem be, de nem volt azért felfordulás :)
Hát úgy látszik, akkor én leszek a kivétel! 3 gyerekem van, mindnél volt annyi segítségem, amennyit igényeltem. Az elsőnél 2 hétig itt volt anyu, főzött, takarított helyettem, én csak a babával foglalkoztam, rettentően meg voltam ijedve. A 2 hét után a főzést, takarítást akkor csináltam, amikor a férjem megjött. Akkor állt be rendesen a napirendünk, amikor kb 2 hónapos lett a kicsi, akkor már a takarítást napközben megoldottam, de főzni este főztem frissen.
A második gyerek hasfájós volt 4 hónapos koráig, 10 percnél többet nem aludt egyhuzamban addig. Na mellette semmit nem tudtam csinálni. Férjem rengeteget segített, de a kaját pl rendeltük. 4 hónaposan egyik napról a másikra elvágták a hasfájást, de kb 2-3 hét volt, mire napirendet kialakítottunk. A 3. szerencsére tök nyugis, mellette simán ki tudok takarítani, de főzni este főzök frissen.
Biztos bennem van a hiba, de én nem érzem magam szarul, ha éppen elmarad a mosogatás, vagy a vasalás csúszik pár napot. Sőt a férjem sem érzi szarul magát, hogy nem nyolcfogásos vacsi, terített asztal, meg kincstári rend várja, ha hazaér. Nyilván alaovetően rend van, meg tisztaság, de a ház van értünk, nem mi a házért. Nem értem miért lenne elvárás, hogy 3 hetes gyerek mellett minden flottul menjen. Nem cseléd vagy basszus, ha nem lett kész a kaja, mire hazaér a férjed, akkor nem lett kész. Megcsináljátok együtt, vagy rendeltek valamit. Ne legyél már mártír anyu, a gyerek a fontos, meg hogy te is tudj pihenni. Nem azt mondom, hogy ne csinálj semmit, meg halmokban álljon a kosz, de tökéletesnek sem kell lennie mindennek. Nem kell beledögleni a háztartásba, meg a gyereknevelésbe. Mérlegelj, hogy mi a fontos. Nem gép vagy, meg cseléd se, hogy mindennek mennie kelljen már a hazajövetel napján.
Illetve persze lehet mártírként élni, meg beledögleni, de csakazértis megcsinálni mindent, csak sok értelme szerintem nincs. A gyerek leszarja, hogy el van-e mosogatva, vagy ki van-e vasalva a ruha, neki egy boldog, kiegyensúlyozott anya kell, aki ott van vele, ha kell. A férjről hasonlóan tudok nyilatkozni, őt sem különösebben érdekli a háztartás, amíg alapvetően rend van, ellenben egy kedves, vidám kiegyensúlyozott feleségnek nagyon tud örülni... Legalábbis az én férjem biztosan. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!