Régi vonatra babakocsival hogy szálltok fel?
Ez konkrét szerelvényfüggő, mindegyiket meg kell külön tanulni. (Ha nincs benne gyakorlatod, ints a kalauznak, de amúgy is munkaköri kötelessége előkerülni, és segíteni.)
Elöször is tudni kell, melyik az erre kijelölt poggyászteres (biciklis) kocsi, mert sima vagonban lehet, hogy be se férsz az előtérből az ülőhelyek közé. Gyakorlottak tudják, melyik végén lesz ez a vonatnak, de a vonat sokszor mégis fordítva van, és akkor lehet futni a peron másik végére. (Ilyenkor megéri futni, mert rossz kocsiban eltölteni az utazást kellemetlen lesz.) Kérdés, hogy szimplaajtós, vagy duplaajtós-e a vonat, és ha duplaajtós, tudni kell, melyik ajtónál van kiszedve a középső vas!!! Ahol nincs, ott felszállni szinte lehetetlenség.
Duplaajtónál úgy szoktam oldalazva felszállni, hogy jobb oldalamra emelem a babakocsit. Eközben a babakocsi ugyanúgy van hosszirányban, mint a vonat. Bal lábammal egy határozott lendülettel fellépek az alsó fokra, úgy, hogy közben emelem magam, és a kocsit is. Majd egy 90 fokos törzsfordulással a kocsit felnyomom az előtérbe. Utána felmegyek magam is a lépcsőn. Ennyi. Bizonyos elhanyagolt megállókban, ahol a peron szinte mélyebben húzódik, mint maga a sín, ott ez erőn felüli mutatvány. Ha meghaladja a súly az ember képességeit, akkor egyesével be kell emelni a vonatba mindent. Külön a gyereket, a szatyrokat, olyan helyre, ahol nem lesz útban. És utána üres kocsival elvégezni a fentebb írt műveletet. Persze nekem sokéves és mindennapos gyakorlatom van ebben, nekem rutin mozdulat... De amíg nem ismerted ki magad, mindenképpen kérj segítséget!
Segítő szándékú ember akad rögtön, de nem kell gondolkodás nélkül rájuk hagyni, mert aztán elkezdenék beemelni neked olyan helyre, ahol kb. megfordulni se tudsz majd vele. Nekik sincs róla semmi fogalmuk, hogyan megy ez!
ezen az oldalon meg tudod nézni, hogy a vonat, amivel utazni szeretnél, elvileg milyen típusú lesz, és hogy helyezkednek el a különböző típusú kocsik. A vonat száma a menetrendben benne van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!