Szoptatás mellet, jól fejlődő gyerek esetén, mikor, mivel és hogyan kezdted el a hozzátáplálást, illetve most hol tartasz vele?
5 hónaposan kezdtem kóstoltatni a védőnő tanácsára gyümölcsöket. Két szoptatás között kínáltam egy kis saját készítésű almalével, majd pár nap után baracklével, később gyümölcspépekkel, tetszett neki. Nálunk nem ment a szoptatás rovására, mivel nem szopi előtt kapta, hanem kb 1 órával szopi után. Így az elején 1-2 kanállal evett meg, kb 3 hét volt mire eljutottunk odáig, hogy 30-40 ml-t megevett, de közben ugyanannyit, vagy még többet szopizott - gondolom a növekedési ugrás miatt.
Most 7 hónapos, mindent elfogad, még abból is megeszik 4-5 kanállal, amit nem szeret, de nem sok ilyen étel van. 6 és fél hós korától szopi előtt adom neki a gyümölcsöt, főzeléket, az egyik szopit már szinte kiváltottuk, evés után csak pár kortyot szopizik szomjoltónak.
Víz, tea, d vitamin, aloe gél, ezek mind kiskanállal mentek, ezzel nekünk nem volt gond. Attól én is tartottam, hogy mit lesz hajlandó megenni a gyerek, de kitartottam és 6 hónaposan kezdtem a kóstoltatást.
Válogatás nélkül eszik mindent a lányom.
Szerintem annyi benne a "trükk", hogy ha nem eszik, nem kell túlizgulni, rá kell hagyni és megenni előtte jóízűen a kajáját.
Sőt, mi játszottunk ismerkedőset is.
Gyerekre ráhúztam egy régi pólómat, arra egy szatyorból készült "esőkabát"-szerűséget, arra az előkét, és hagytam, hogy próbálkozzon egyedül kézzel, kanállal.
Tisztán eszik azóta is, ritkán nyúl a kajába, és imádja fogni evés közben a kanalat, viszi a szájához.
Szóval csak lazán!
Hamarabb azért nem tanácsolnám a hozzátáplálást, mert a 6 hónapos kor az, amikor már nagyjából készen áll az emésztőrendszere egy csak anyatejes babának más ételek feldolgozására (bélbolyhok, felszívó felületek). Plusz immunrendszere is ekkor lesz felkészültebb, hiszen az anyatejből kapja a prebiotikumot, amikből elszaporodnak a jótékony bélbacik.
Nem én mondom, gyerekorvosok mondták így nekem is.
Sok sikert!
9 hónapos kislány anyukája
11:23-as vagyok
Elfelejtettem:
Alma volt az első, meg őszibarack, aztán brokkoli, sütőtök, cékla, mandarinlé, narancslé. Ezek 6 hónaposan. Krumpli, répa, alma nagyobb mennyiségben és banán csak ezek után jöhetett, mert olyan székrekedése lett a szilárd kajától a lányomnak, hogy 2 hétig tartott, mire kikezeltük.
Azóta sokmindent eszik már:
sóska, spenót, rizs, kukoricadara, paradicsom, tök, borsó, csirkemell, csirkemáj, főtt tojássárga, grapefruit, szilva, meggy, most következik majd (ha találok házit) a túró és sajt bevezetése.
Tápszert, tejpépet nem kap, mert a dokink szerint felesleges, üveges kaját meg nem hajlandó megenni.
Elsőnek a tízórait adtam neki, aztán lett ebéd, majd vacsora, most a reggeli és az uzsonna még csak anyatej, valamint a hat órai vacsi után este 8kor és éjfélkor még kér cicit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!