Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Anyukák! Csecsemőgondozásban...

Anyukák! Csecsemőgondozásban tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

Hamarosan szülni fogok. Eddig minden rendben van, a baba szépen fejlődik, van időm tenni-venni, ami biztos, hogy gyökeresen meg fog változni a picur születésével.

Tanácsokat szeretnék kérni, mert ahány könyv, annyiféle tippet ad, jó lenne így, röviden, összefoglalva látni tanácsokat.

- Ha nincs kocsim, mivel érdemes várost járni? Kenguruval / kendővel vagy inkább babakocsival? Egyáltalán: a kenguru / kendő mikortól használható, hányadik hónaptól? Mikortól szabad és mennyi időre kivinni levegőzni / sétáltatni utcán a babát?

- Amikor nem alszik egy csecsemő, átlagosan mennyi időt tölt ébren, nem számítva az etetési időt? Itt leginkább arra gondolok, hogy hogyan / mit lehet egy egészen pici babával játszani, érdeklődését felkelteni, mi az, amit már lát / hall / jól érzékel, és ezért léközheti? Milyen játékokat érdemes nekik adni? Pl. színes legyen vagy inkább zenélő, vagy mindkettő?

- Hány hónaposan mire képes átlagban egy baba? Tudom, hogy minden baba eltérő fejlődési ritmusú, de úgy kb?

- Mindig kiságyban altatjátok? Már oda is fektetitek még ébren, vagy a ti ágyatokban alszik el, és csak utána teszitek a kiságyába?

- Tényleg olyan jó a bébiőr, mint mondják? Használjátok ti is?

- A védőnő fog arról tájékoztatni majd, hogy mikor milyen védőoltásokat kell megkapnia a babának? Védőnőn kívül kell látnia orvosnak a babát, "ellenőrzésképpen", vagy csak ha megbetegszik?

- Télen ti milyen ruhában (hány rétegben) szoktátok elaltatni a babát? Kis sapkát télen alváshoz szokott-e nálatok kapni? Zoknit nyáron szoktatok-e a lábára tenni, ha otthon van?

- Mikortól lehet a babának pl. gyümölcsöt / nyers zöldséget adni?

- Meddig tartson a szoptatás? Amíg el nem fordítja a fejét, hogy elég volt? Hogyan másképp szokták jelezni a babák, hogy nem kérnek több tejcsit?

- Ha az anyuka nem tud szoptatni, akkor rögtön tejalapú tápszert kell a babának adni?

- Miben / hogyan szoktátok fertőtleníteni az edényeket, cumikat? Gépi sterilizálóban? Kifőzitek vízben?

Bármilyen tanácsot szívesen fogadok, hirtelen ennyi kérdés jutott eszembe, be ha tudtok egyszerű, időkímélő kis praktikákat bármivel kapcsolatban, azokat megköszönném :)

2015. júl. 10. 10:20
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

"de mindennek megvan, hogy mikor érdemes bevezetni. ha érdekel, mellékelek táblázatot. "

Megköszönném, jöhet :)

2015. júl. 10. 10:51
 12/17 anonim ***** válasza:

1. Először is minden babafüggő, én azt írom le, ahogy én csináltam. Most 3 éves a fiam,

1. Mi babakocsiztunk, fel sem merült bennem a hordozás, a fiam nem is igényelte, szerette a babakocsit.

2. A legoptimálisabb, ha az újszülött csak eszik-alszik, az én fiam is ilyen volt, de nem mindegyik ilyen, vannak sírósabb babák is. Nem kell egy egészen picit szórakoztatni, nem is tudsz, mert még kicsi hozzá. nekünk zenélő forgó volt az ágya felett, azt szerette.

3. 2 hónaposan már simán le lehet tenni játszószőnyegre, tedd sokat hasra, hogy erősödjön és szokja (az én fiam utált hason lenni) 6 hónapos korig kell forognia mindkét irányba, de ez sem szentírás.

4. Mi mindig kiságyban altattunk, még ébren tettük be. 8 hetes kora óta nem kel éjjel.

5.A bébiőr és a légzésfigyelő nagyon hasznos, nekünk is volt mindkettő. A fiam külön szobában alszik első naptól, a bébiőrt a mai napig használjuk.

6. Védőnőt, gyerekorvost már leírták.

7. Télen míg kicsi volt body+rugi+hálózsákban aludt a fiam, sapka nem kell.

8. Mi 4 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást, de az én fiam 3 hetes korától tápszeres volt, anyatejesnek 6 hónapot javasolnak.

Mi próbáltunk anyatejgyűjtőből tejet adni a fiamnak, de szörnyű hasfájása lett tőle (több nő tejét is próbáltuk, egyik sem vált be), mikor váltottunk tápszerre a probléma megszűnt.

Simán ecetes vízben főztem ki a cumikat és üvegeket.

2015. júl. 10. 10:52
 13/17 anonim ***** válasza:

Hú, de sok kérdés.

Megpróbálok válaszolni mindenre, de azt tudni kell, hogy a legtöbb kérdésedre a babád fog igazán választ adni! Meg fogod őt ismerni, és a jelzéseit is ki fogod ismerni majd!

1. Én kendőben hordoztam a babámat 3 hetes korától. A mi kengurunkat csak 4 hónapos korától lehetett használni, de a hordozókendőt újszülött kortól.

Egyik gyerekem téli, vele 2 hetesen voltunk kint először, és csak 5 percre, aztán másnap 10 percet, aztán 20 percet és így szépen emeltük az "adagot". :) 6 hetesen már 1-2 órát is elvolt kint, jól beöltöztetve persze.

Második babám tavaszi. Vele 5 naposan voltunk kint egy kis ideig, 2 hetesen meg már 1-2 órát is. Nagyon szép idő volt, nem fújt a szél, úgyhogy csak jót tett neki a levegő.

Babakocsit egyik gyerekem sem szerette kicsiként, de lehet a tiéd nagyon is fogja. Akkortól maradtak meg igazán a babakocsiban, amikor már tudtak ülni és nézelődni, tehát kb. 5-6 hónapos koruktól.

2. Első lányom éjjel aludt, de nappal fent volt újszülött korától kezdve. Sírt, nézelődött.

Második babám - nem viccelek - napi 23 órát aludt...kb. 4 hetes koráig, aztán lassan egyre többet volt fent.

Kicsi babákat nem kell külön szórakoztatni, nem is a játék fontos nekik, hanem a testközelség!

4-5-6 hónaposan kezdtek el érdeklődni a különböző tárgyak iránt, de nem is a játékok voltak számukra érdekesek, hanem pl. a tv távirányító. :)

1-2-3 hónapos korukban lányaim a fekete-fehér dolgokat szerették, pl. az egyik lányom imádta nézni a sakktáblát...nevetett neki állandóan. :)

Első lányom sikítófrászt kapott a csörgő-zenélő dolgoktól, míg a második odavolt értük.

3. Hogy mire képes egy kisbaba? Tudod ez annyira, de annyira eltérő, hogy nincs értelme leírnom. Két gyerekem is teljesen eltérő ütemben fejlődött. Első "lassú" volt, későn csinált mindent, második meg mint a villám, olyan gyors ütemben csinált mindent.

Átlagban elmondható, hogy az első pár hónapban még nem kell félned, hogy kiugrik az ágyból. :)

3. Nagyrészt a kiságyban aludtak a lányaim, de voltak olyan pillanatok, amikor elaludtak a nagyágyon (pl. én mindkettőt fekve szoptattam és volt, hogy közben bealudtak, és nem pakolásztam őket olyankor ide-oda. De ez is teljesen baba és szülő függő kérdés.

4 Bébiőr nem volt. Légzésfigyelőnk volt. Én hasznosnak gondolom. Bármi olyat hasznosnak gondolok, ami életet menthet.

5. Védőnőnek kötelessége tájékoztatni titeket a kötelező vizsgálatokról és oltásokról. A miénk kérte, hogy havonta menjünk el hozzá, ahol lemérte a kicsiket. A dokihoz a 6. hónapig havonta kellett kötelezően menni, aztán 1 évesen, aztán innentől évente.

6. Amíg picike a baba, addig egy réteggel több ruha kell neki odakintre, mint rá, plusz ugye ha hideg van, akkor takaró is kell. Hogy miben altatom, sokban függ a hőmérséklettől. Ezt így nehéz meghatározni, de rá fogsz érezni.

Zoknit nagy melegben (pl. múlt heti hőségben) nem adtam a lábukra, de mivel ők leginkább a földön kúsznak-másznak, járnak, ezért legtöbbször volt rajtuk zokni. Sapkát bentre nem adtam rájuk, főleg nem alváshoz (nehogy túlzottan bemelegedjenek.)

7. Babatáplálási útmutató sok van fent a neten, érdemes azokat megnézned. Én 5 hónaposan kezdtem a lányaim hozzátáplálását, de sokan csak a 6. hónaptól kezdik (ez az ajánlás).

8. Lányaim a nyelvüket kinyújtották, ha már elég volt a szopiból (tulajdonképpen kilökték a cicimet). Hogy meddig tartson...amíg kéri. De majd ráérzel. Megint csak babafüggő!

9. Ha nem menne a szoptatás, akkor kérd ki a védőnőd vagy orvos tanácsát. Első lányomnál pótolni kellett a tápszert, mert nem fejlődött igazán jól, második lányom viszont nagy szopizós volt, vele nem kellett pótlás. Vannak hipoallergén tápszerek, ha féltek, hogy a baba tejallergiára fogékony lehet.

10. Én csak vízben kifőztem a lányok dolgait, nem vettem sterilizálót. És nem is naponta csináltam, hanem úgy amikor eszembe jutott. Egyik gyerekemnek sem esett baja emiatt. :)

Nekem szimpi, hogy ennyire fel akarsz készülni, de tényleg hallgass majd az ösztöneidre és a babád jelzéseire!

Szép szülést, és szép babázós korszakot!

2015. júl. 10. 10:58
 14/17 A kérdező kommentje:

Hát az tény, hogy a babakocsi a legkényelmesebb, csak van egy csomó olyan üzlet, ahová nem nagyon szeretik beengedni a babakocsikat :( Olyankor mit lehet csinálni? Kint lezárni pl. biciklizárral a kocsit?

Ó igen, kerékpáros gyermekülésben mikortól lehet szállítani a babát?

2015. júl. 10. 10:59
 15/17 anonim ***** válasza:

Mindenképpen, ha már tud stabilan ülni. Vannak olyan ülések, aminek elöl van kapaszkodója, azokat kb. 9 hónapos kortól lehet használni. Bár én úgy vagyok vele, hogy stabilan tudjon állni is a gyerek, mert ha kiveszem az ülésből, akkor ugye gyalog jön velem tovább, ha csak egy kicsit is. Persze ilyenkor bele lehet tenni a hordozókendőbe.

Hordozókendők közül ezt ajánlom neked, szerintem szuper:

https://www.youtube.com/watch?t=138&v=JZKdhZD3E2A

Még annyit, hogy biciklin én 1 éves kor alatt nem vinnék gyereket.

2015. júl. 10. 11:44
 16/17 anonim ***** válasza:
Ezt a hordozót nem kell kötni, csatos, így egyszerűbb, ugyanakkor újszülött kortól használható. Brendonban lehet kapni, 12 ezer forint.
2015. júl. 10. 11:47
 17/17 anonim ***** válasza:
76%

Én csak a hordozási részhez szólnék hozzá. Először is egy hordozott bábt nem nehezebb a babkocsiba "erőltetni", tapasztalatból mondom, mert hordozok. És aki nem próbálta, ne okoskodjon, mert ettől a tudálékosságtól a falnak megyek!

Igen, az ilyenek adják azokat a remek tanácsokat is, hogy ha sír a babád, ne vedd fel, mert akkor elkapatod, meg elkényezteted. áh...

A kenguru semmilyen életszakaszban nem való, túl kicsi aterpesze, a bab lába lóg benne, nem megfelelő a csipő fejlődésének. Valamint a merev fala nem témasztja pontról pontra a gerincét, csak nyeklik, nyaklik benne.

És az sem igaz, hogy a sok hordozástól később indul be a mozgásfejlődés, meg egész nap magadon kell majd tartani, mert megszokja. A lányomnál ahogy beindult a mozgásfejlődés, szeretett szabadon lenni, a padlón. 7 hónapos, más mászik és kiül oldalra, feltérdel. Semmilyen mozgásforma nem maradt ki nála.

A babakocsi sem ördögtől való, mielőtt még megkapnám, hogy fanatikus vagyok, azt is használjuk rendszeresen. De van amikor az egyik praktikusabb és van amikor a másik.

Egyébként meg, ha a babakocsi mellett csak a tárolókosara szól, mint jó dolog, akkor arra ott a banyatank. A hordozós anyukák között nagyon elterjedt, már szupi divatos színekben is lehet kapni.

És még egy jótanács. Ne olvass annyi könyvet. :) Az anyai ösztön egy csoda, mindig megsúgja mi a jó a babának, mit kell tenned. Mindent tegyél úgy, ahogy nektek jó. Még egy gyerek sem ment érettségizni szoptatva, vagy nem a szülői ágyból kellett kirugdosni rá. Szóval csak lazán, ahogy nektek kényelmes lesz.

2015. júl. 10. 13:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!