20 hónapos kislányom nem beszél, ez gond?
Már tényleg kezdek elkeseredni! A környezetemben az összes hasonló korú beszél, kivéve az én lànyomat :-(
Kezdem azthinni, hogy én szúrok el valamit!
Mondott már szavakat, van amit minden nap használ: bú(busz), anya, memi az itala, néni, vauvau,toto(autó), mama, anyu, apa.
Mondta már, hogy repülő, Bogár, de nem is mondja már! Minden szó szerint megért, de nem akar beszélni.
Említsem a védőnőnek??
Tényleg olyan rossz :-(
Nálunk sajnos nincs annyi szó se :-( Igen, minden gyerkőc másképp fejlődik, remélem hamarosan behozza magát! Nem eröltetem, nem is lehet, csak mindig jönnek a kérdések:
-Beszél már?
-nem,még nem!
-neeeeem beszééél?
Na ezt utálom. Legközelebb inkább azt mondom, hogy igen beszél...
tolem is kérdezgetik, hogy miket mond az egy éves fiam :DD
nagyjábol annyit, hogy neee,meg mama és hamm :D mit beszélne egy évesen....? bár sejtésem szerint o biztos nem fog 3 éves kora elott beszélni, mert 3 nyelvet hall.. férjem francia, családi nyelv angol, én meg ugye magyarul beszélek.
Szia!
Hároméves korig valóban nincs miért izgulnod.
Mivel mindent megért, semmiféle baja nem valószínű, hogy van.
A "beszél már" kérdésre pedig nyugodtan mondd, hogy igen. Ha beszéltetni akarják, akkor meg azt: most nincs kedve. Senkinek semmi köze hozzá.
Ahogy a régi viccben is van:
Pistike egy éves, nem beszél. Pistike két éves, nem beszél. Pistike öt éves, megszólal: ez a leves nagyon sós.
- Hát te tudsz beszélni? Miért nem szólaltál meg eddig?
- Eddig még nem volt sós a leves.
Én tudok tényleg megtörtént esetet is :)
A gyerek 4 éves koráig nem beszélt 1-2 szón kivül semmit. Vitték ide-oda, de nem beszélt. Aztán a cipőboltban próbálás közben elkezdte kiabálni, hogy "én azt a ronda cipőt biztosan nem veszem fel" :D
Nálunk 2,5-ig nem beszélt se a fiam, se a lányom, csak pár szót. 2,5 évesen lehet menni már a korai fejlesztőbe, akkor el is vittem a fiam, a torna hatására (vagy sem), 1 hónap múlva elkezdett beszélni, 3 hónap múlva pedig tökéletesen beszélt, mondatokban, ragozva, tisztán, 3 évesen, mikor kezdte az ovit, az óvónők mondták, hogy kevés ilyen tisztán és tökéletesen beszélő gyerek van :D El se hitték, hogy fél évvel előtte pár szót mondott és ráadásul sosem utánzott még szótagokat sem.
A lányommal már nem voltam ennyire megijedve, amikor 2 évesen ő sem beszélt, elkezdtük itthon a tsmt torna gyakorlatokat, aztán gondoltam, ha nem fejlődik, elviszem őt is. 3 éves korára ő is beszélt, de neki még van 1-2 hang, amit nem ejt tisztán (l betű pl.). Most lesz 4 éves, augusztusban.
Anyám mesélte, hogy amikor 15 hónapos voltam és még egy kukkot nem beszéltem (asszem odáig jutottam, hogy a busz az "bu" volt), egy ismerősének a hasonló korú kislánya odament hozzá és azt mondta; "Jajj, összekentem a kezem a filctollammal!" és mutatta neki a maszatos kezét.
Anyámat meg ette a sárga irigység. :)
Aztán elkezdtem beszélni, sőt, általános iskolában sok szavaló-, versíró-, novellaíró pályázaton értem el magas helyezést.
De a kollégáim között (nagyon magasan kvalifikált szakemberek, a munkájukhoz kivételes kommunikációs készség szükséges) sokan mesélték, hogy 3 éve koruk után szólaltak meg.
Ne aggódj, még bő egy éve megszólalni. Sőt, a későn beszélők általában nem szavakkal, hanem rögtön mondatokkal indítanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!