Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Különös hozzátáplálás. Érdekel...

Különös hozzátáplálás. Érdekelnének a vélemények, mert ilyent még sosem hallottam eddig. Mit gondoltok?

Figyelt kérdés

Kórháznál voltunk a babámmal vizsgálaton és a váróteremben egy anyuka fennhangon mesélte nekem, a páromnak és egy másik családnak hogy miként táplálta hozzá anno a gyerekeit. Mi pedig döbbenten hallgattuk. Kíváncsi vagyok hogy ez csak számunkra volt-e furcsa vagy másnak is.

Nagyon büszkén mesélte a hölgy, hogy mindegyik gyerekét 3 hetesen kezdte hozzátáplálni. Először azt hittem rosszul hallok, de nem, többször is elmondta a 3 hetet. Aztán elkezdte mesélni hogy mikkel... Sorolt fel pörköltet, spagettit, leveseket és kb mindent amit egy hétköznapi család szokott enni. Aztán hozzátette hogy ezt mind természetesen mindig teljesen lépürésítette. Úgy tűnt neki ez a természetes, nem is csodálkozott a mi megdöbbenésünkön. Ráadásul a beszélgetés közben kiderült hogy még a fűszerezésen sem "enyhített" a babának, ugyanazt pürésítette amit ők felnőttek is ettek.

Szerintetek ez lehetséges (mármint anélkül hogy baja lenne a babának) vagy hazudott? Nekem speciel eszembe sem jutna a hozzátápláláskor ilyenekkel kezdeni, bár még érdemben nem volt részem benne, hisz első babás vagyok és még csak 10 hetes. De azért tudom hogy jóval később és jóval egyszerűbbekkel szokták kezdeni, Pl.:almapüré. Személy szerint majd 5-6 hónaposan szeretnék hozzátáplálni, nekem ez tűnik a szokványosnak, természetesnek. S akkor is csak lassan, fokozatosan bevezetve a dolgokat az anyatej mellé.

Bocsánat ha hosszú lett de ezen tényleg ledöbbentem...

2015. márc. 17. 19:57
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Én azt nem értem, hogy bírták a gyerekek. Emlékszem, amikor a lányom 2 hónapos volt, anyámra hagytam pár órára. Mentem a gyerekért, anyukám pedig büszkén mesélte, hogy megetette almapürével ("ti is ezt kaptátok, semmi bajotok sem lett"), utána két napig rosszul volt a lányom...

Én részemről tartom az ajánlást, mindent lassan vezetek be, korának megfelelően. Én több dologra allergiás vagyok, mind kamaszkoromban jött elő, korábban semmi bajom se volt. Most meg szívok, mert ezt nem ehetek, azzal nem moshatok... jobb a biztonság.

2015. márc. 17. 22:26
 12/20 anonim ***** válasza:

Hát a sztorin padlót fogtam 😄 de nyilván ő "ért" hozzá... agyam eldobom.

A tehéntejes sztorira nem tudom mit gondoljak. Mármint tutira van összefüggés csak ezt megint nem lehet így általánosítani. Én is tehéntejet kaptam kb 1 hós koromtól (anyunak nem volt teje pénz nem volt tápszerre apa meg tejüzbe dolgozott így az ingyen volt) logikus a dolog. Jelenleg a natur tejet csak én tudom meginni a családba mindenki mást kicsap. Fene érti.

2015. márc. 18. 01:10
 13/20 anonim ***** válasza:
Elgondolkoztatok már azon, hogy az összes déli országban narancslevet adnak előszőr, a babáknak, mert az van nagy mennyiségben?? Őket mért nem allergizálja??
2015. márc. 18. 08:05
 14/20 A kérdező kommentje:

Hát én már nem tudom mit gondoljak. A válaszok alapján nem egyedi eset, s nyilván kire így, kire úgy hat a korai ezzel-azzal való táplálás. De szerintem a legtöbbeknek inkább árt, ha nem is azonnal, ahogy írtátok is, allergiák és más problémák lehetnek. Bár gondolom az nem bizonyítható hogy ettől. Mindenesetre nekem fura, s én majd akkor etetem mindennel amikor az adott dolog már időszerű. Ha úgy vesszük, szülői bátorság, felelősségtudat kérdése hogy mer e ilyenekkel próbálkozni. Mert biztos hogy kockázatos, hiszen a gyomrukat, bélrendszerüket még nem erre "találták ki".

Az a narancslés dolog meg érdekes, még ezt sem hallottam. De ha így csinálják az legalább mégis egy egyszerű folyadék, nem egy komplett sok összetevős étel. Talán kevesebb esély van rá, hogy bajt okoz. Bár nekem még a kórházban azt is mondták hogy Én ne egyek narancsot mert átmegy a tejbe, s nem fog tetszeni a babának... Nos ez is furcsa. Hol még a tejbe se, hol meg egyből a babának. Mindenesetre azért én eszek néha-néha narancsot, mikor azt kívánom, s nincs vele baja. Az biztos, hogy az orvosi,védőnői, meg régi szülői tanácsok sosem fognak egybehangzani. Amennyi kutatást végeznek, meg amennyi minden változik, úgyis mindig más lesz a szokványos, azt hiszem. Ki tudja lehet, hogy 10 év múlva egyenesen az ilyen korai etetést javasolják majd. Sose lehet tudni.

2015. márc. 18. 08:36
 15/20 sandrachnologic ***** válasza:

Azert mondjuk mas orszag kulturaival es szokásaival nem kene osszevetni a mi szokásainkat. Japánban az első számú táplálék, amivel hozzataplalnak a hal. Nalunk csak 10 hónapos kortól lehet. A deli országokban a narancsle. Azert az ia logikus szerintem, hogy azzal kezdünk, amibol a mi országunk emberei, vagyis a mi kultúránk a legtöbbet fogyaszt, hiszen az anyatejen keresztül is az megy at, nem az amit evi 2x eszünk meg kb. 😊

A tejallergiahoz meg annyit, hogy akkor is volt mar taoszer 23 eve, kaphattam volna én ia azt es lehet semmi bajom nem lenne, de lehet akkor is allergiás lennek a tejre. Engem nem erdekel, hogy kinek milyen érdeke fűződik a tej elleni kampányhoz a tapszerekkel szemben, csak azt tudom, hogy aki nem érintett benne, az ne mondja, hogy ez egy felfújt dolog. Marhára nehez a diétát betartani, es ha csak az egyik szülő allergiás a gyerekük mar 20-25%-os hajlamot örököl. Nalunk én tejallergias vagyok, a párom ia allergiás (nem elelmiszerre), erre nyilvan a gyerek is az lett, de o mar kombináltan: Tej-tojas-szoja. Ja es tudod mitol lett allergiás? A tapszertol. Amig szoptattam addig semmi baja nem volt (nyilvan, mert én dietaztam es semmi nem jutott at a tejbe), onnantól hogy taoszert kapott kezdődött a feketeleves...

2015. márc. 18. 13:02
 16/20 anonim ***** válasza:

Előre bocsi a offért...utolsó a tápszertől lett allergiás? Klasszikus tejcukor allergia vagy máshogy jött ki? Ha jól tudom a tápszerbe nincs tejcukor (éppen az allergizáló hatása miatt) vagy rosszul tudom!?

Ha rám gondoltál kampányol a fene a tehéntej mellett a tápszer ellen! Van a családba allergiás tudom mit jelent (pont a hugi aki tápszert kapott) de nem hiszem hogy volna összefüggés. Illetve nyilván ha lett volna 25 éve a szüleimnek pénze tápszerre én is azt kapok 😄 nem volt de csak azért mert nekem nem lett bajom a gyerekemet nem fogom ennek kitenni. Teljesen evidens ha elfogy a cicitejci tápszert kap!!

2015. márc. 18. 14:10
 17/20 sandrachnologic ***** válasza:
Nyilvan nem a tapszertol, mert ugye volt egy alaphajlama. De az hozta neki ki. Termeszetesen tobb fajtát is próbáltunk, mindtol rosszul volt. Es majdnem 3 éven at az osszes orvos, akihez vittem mind engem nézett hülyének, hogy csak bekepzelem az egeszet... Laktozra es tejfeherjere is allergiás (pont mint én...).
2015. márc. 18. 17:39
 18/20 A kérdező kommentje:

sandrachnologic

Ez ismerős dolog,mármint az orvosi hülyének nézés, igaz nem a tárgyhoz tartozik, inkább az orvosok hozzáállásához, de azért leírom. Engem gyerekkoromban néztek hülyének az orvosok, s csak utólag derült ki hogy súlyos beteg voltam, pedig mindig mondtam a panaszaim az orvosoknak akikhez anyám hurcolt, de sosem hitték el, pszichológushoz küldtek 13 évesen. A végére már anyám is félig meddig elhitte hogy csak beképzelem a fájdalmaimat. 3 évvel később már életmentő műtétet hajtottak végre, s azt se tökéletesen. Még most is vannak kisebb problémáim, mert nem időben volt.

2015. márc. 18. 19:02
 19/20 sandrachnologic ***** válasza:
Tudom, hogy off, de wzert ha belegondolunk, mint anyák, azert ez a hozzáállás az orvosok reszerol borzasztó, hogy nem hiszik el egy gyermeknek a panaszait vagy az édesanya megerzeseit es a sajat szemével latott/atelt dolgokat semmibe veszik. Sajnos nalunk is addig fajult, hogy komoly baj lett belole. Lehet megúsztuk volna egy egyszeru tej allergiaval, amit egy eves korára ki is no a diéta mellett, de igy jott melle a tojás es a szoja is, valamint asztmás lett ezek miatt. 😞
2015. márc. 18. 21:27
 20/20 anonim válasza:
Én hasonlóan megdöbbentem unokahugom karácsonyi étkezésén... sajnos családi viszálykodás miatt a május legelső napjaiban született babát csak december végén, karácsonykor "ismertem mwg" tehát azt nem tudom hogy mit mikor kezdtek etetni vele, de akkor ott fél évesen sült csibehúst evett, nem pürésítve! Apróra vágva, elszopogatta lenyelte.... csak pislogtam, de az anyja szerint jól van ez így ...
2015. ápr. 1. 02:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!