Tapasztaltabb anyukák válaszaira, tapasztalataira lenne szükségem?
elöre le szögezem,mielött letámadna valaki,hogy nem szeretnék eröltetni semmit,csupán csak szeretnék néhány dologgal tisztában lenni.
az érdekelne,hogy általában mikor önnálósodik egy gyerek?mikor kezd egyedül kanállal enni,mikor kezd szobatiszta lenni,beszélni.
az én kicsim 17hónapos,nem eszik egyedül még kanállal,nem szobatiszta,és nem beszél,csak 3-4szót.ez nem baj?köszönöm a válaszokat
Szia!
Az én gyerekem 18 hónapos korában szólalt meg, első szava a baba volt: tesóval jöttünk haza a kórházból :)
Nekünk azt mondták, hogy akkor kezdjünk el aggódni, vizsgálgatni, ha még 3 éves korában sem beszél.
Szobatisztaság szintén 3-4 éves korára kell kialakulnia, ezt sürgetni nem szabad, figyelni kell a gyereket, hogy mikor kell elkezdeni a bilizést. Pl. a reggeli pelus nem pisis, bárhogyan jelzi, hogy kakilnia kell (itt ne arra gondolj, hogy mondja, hanem pl. elbújik egy csendes sarokba, amikor kakil). Múltkor találtam erre vonatkozóan egy nagyon jó cikket, majd megkeresem.
Itt van az egyik válaszban az a cikk:
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__babak_..
A bilizés, a kanálal evésés a beszéd minden gyereknél önállo, vagyis külömbözik.
A kislányom 15 hosan mondta ki az elsö szavát,18hosan probálkozott kanálal enni és két évesen bilizet elöször.
Ne aggodj majd ha készen áll arra hogy beszéljen egyen vagy bilizen akkor fogis.Én is aggodtam hogy 22 hosan nem bilizett de ahogy az elöttem szolo modta nem szabad elsietni.Majd jön magátol.
Az, hogy egy gyerek mikor kezd "önállósulni" egyénenként változó. Minden gyerek külön személyiség, más-más időpontokban tanulnak meg egyes dolgokat. Nekem 4 gyerekem van és mindegyik máshogy fejlődött. A beszéd nagyon sok mindentől függ, pl. örökletes dolgoktól is (ha apuka későn kezdett beszélni, a kisfia is nagy valószínűséggel későn fog), függ a gyerek nemétől is (nagy átlagban a fiúk később kezdenek beszélni) és függ a környezettől is (nem arra gondolok, hogy mennyit beszélnek hozzá, hanem pl arra, mennyire figyelik a nonverbális kommunikációját, azaz mennyire értik meg őt beszéd nélkül is). Általában azt mondják, 3 éves kor azaz időpont, amikor ha nem beszél, szakemberhez kell fordulni.
Az önálló evés elsajátítása attól is függ, mikor adnak a babának először kanalat a kezébe..én pl. már kb. 10 hónaposan odaadtam most a picinek, 17 hónapos és teljesen egyedül eszik mindent és gyönyörűen...de, itt is hatalmas egyéni eltérések vannak! (Pl a szem-kéz koordináció szintje is befolyásolja)
A szobatisztasághoz is el kell érnie a gyereknek egy bizonyos idegrendszeri -értelmi fejlettséget. Tudnia kell befolyásolni a záróizmokat, ami nem egyszerű stb...általában ezt 2 éves korra tudják tudatosan irányítani, addig is lehet próbálkozni, de ez a kor az ideális. Persze az a lényeg, hogy 3 éves kora körül szobatiszta legyen, hogy korábban vagy későbben éri ezt el, az lényegtelen... Emellett ennek a gyerek döntésének kell lenni, hiába szeretné anyuka és az egész család, ha a gyerek vmiért még ragaszkodik a pelushoz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!