Újabb Gyedes kérdés? Bővebben lent.
Novemberben lesz 2 éves a fiam. tervezzük a kis tesót, de nem tudom, hogy "járunk jobban"?
Szülés előtt 180 napot dolgoztam.
Nem tudom, ha még idén szülnék, mit és mennyit kapnék a 2. gyermek után?
Mostani Gyedem 76.000.- körül van.
Vagy ha lejárt a Gyes, vissza kell mennem dolgozni?
És amennyit dolgoztam, annyi Gyedet kapok majd? Jaj, nem tudom, hogy van ez:(
Segítsetek! Könyvelő nem hajlandó segíteni nekem!
Köszi előre is!
Szia!
Ha a két gyerek között nincs 180 ledolgozott nap, akkor az aktuális szerződésed szerinti bérből fognak tgyást, gyedet számolni, azzal a megkötéssel, hogy a tgyásnak is van maximuma (ugyanannyi, mint a gyedé).
Ha úgy alakulnak a dolgok, hogy a gyesed is lejár, akkor vissza kell menni "dolgozni", azaz jelzed a munkáltatódnak, hogy lejárt a gyes, mész dolgozni, kiveszed a szabidat és vagy maradsz dolgozni vagy elmész táppénzre (ebben az esetben a táppénz alapja a korábbi gyed alapja lesz). Ekkor meg kell, hogy kapjad a cégnél átlagos mértékű béremelést.
A második gyednél az lenne, hogy amennyit dolgoztál, annyi ideig maradhatsz gyeden, de nálad érvénybe lép az a kikötés, hogy ha a gyedbe szülsz bele vagy a gyed lejártát követő két éven belül szülsz, akkor annyi ideig maradhatsz otthon gyed-en, mint az elsővel. Ezt persze nem érinti az elmaradt harmadik, gyes-es évet.
Kedves első válaszoló én ezt nem értem. Főleg azt ha a gyed lejárta után 2 éven belül szül akkor , annyi ideig maradhat gyeden ameddig az előzővel???Ezt hol mondták? Mert én a tb-nél érdeklődtem,de ilyet még csak nem is említettek.
Én nekem csak annyit mondtak, hogy ha folyamatos a biztosítási jogviszonya, azaz nem szűnt meg a munkahelye közben, vagy járt le a szerződése, akkor megvan a biztosítása és maradhat gyeden 2 évig a másodikkal is.
Én a kérdező helyében a tb-t kérdezném meg konkrétan saját esetre szabva, hamár a munkahelyi könyvelő nem segít.
Egészen pontosan a parlament honlapján az elfogadott törvénymódosításban olvastam.
Az a lényege, hogy ha nem vagy jogosult a másodikkal a két éves gyed-re, akkor is jár a két éves gyed amennyiben az első gyedbe vagy az első gyed lejártát követő két éven belül válsz újra jogosulttá a gyedre. Ez azt jelenti, hogy a másodikkal is rendelkezned kell az alap feltétellel: 365 nap, az igényléskor élő biztosítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!