Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Tudnátok segíteni? Tapasztalat...

Tudnátok segíteni? Tapasztalatok és vélemények érdekelnének!? Többi lent.

Figyelt kérdés

Szombaton töltöm a 36. hetet, és most kezdett el az a kérdés foglalkoztatni nagyon, hogy fogom majd a babát etetni, gondozni, altatni stb... elég sok kérdésem lenn e ezekkel kapcsolatban.

A legelső amit nem tudok eldönteni az, hogy a szoptatás mellet lehet e cumisüvegből etetni a babát ha pl nem esik eleget. Szeretném lefejni a maradék tejet amit nem eszik meg majd. Ettől nem fog elszokni a cicitől ha a lefejt tejet megkapja a cumisüvegből? Egyáltalán meg lehet e azt próbálni, hogy az apuka is néha megetesse a babát? Vagy csak ciciből kapja majd a kajcsit (ha persze lesz elég tejem)? Nagy dilemma ez nálam, mert írnak erről hideget meleget.

-A másik az altatás. Szeretném külön szobában elkezdeni rögtön a legelején már. A babának hogy jobb aludni, ha van egy kis fény a szobában, vagy ha teljesen sötét van nála?

-Harmadik a rokonoknál lévő babusgatás őrület.

Minden erőmet összeszedve próbálok jó anya lenni majd, és nem elkapatni a babámat teljesen:)... de ha haza megyünk németből vele, egyből kézből-kézbe adják majd tovább, és a végén lehetetlen lesz letenni. Hogy állítsam le őket finoman, hogy nem kell egész nap babusgatni és puszilgatni azt a gyereket? Tudom hogy ez eléggé elkerülhetetlen, és nem sajnálom tőlük a picit még mielőtt ezt kapnám a fejemhez... de tényleg jó lenne ha nem egy karon ülős gyerek lenne mire vissza jövünk.

2015. jan. 8. 19:54
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

ez mind olyan felesleges kérdés :) persze most foglalkoztat, de hiába ír bárki bármit, a babád fog irányítani, nem az elveid :D

nekem volt elég tejem, így nem etette a férjem cumisüvegből. persze nekem is voltak ilyen terveim, de egyrészt annyi tejem volt amennyi kellett. tehát fejni nem tudtam, pótolni nem kellett. az elején fejtem 3 napig, de se cumisüveget nem fogadta el, sem a lefejt tej nem ízlett neki pár órával később, így felesleges is volt, majd beállt a kereslet-kínálat.

altatás: inkább neked fontos, hogy legyen fény, mert mikor 2-3 óránként kell átmenned hozzá éjszaka, csak látnod kell hol a baba, megtaláld a cicidet, stb :) a nyakig összekakálásról nem is beszélve :D

elkapatás: hidd el, nem attól lesz elkapatva ha egész nap szeretgetve lesz. de ez is az ő döntése lesz. ha ő ölben akar lenni egész nap akkor úgyis ott lesz, mert sírni nem fogod hagyni, főleg ha hasfájós lesz ;) ha meg nem akar kézben lenni akkor meg azért fog sírni :D

de egyébként sem úgy néz ki egy nap babával, hogy nyüzsögni tudnak folyamatosan melletted. eleinte sokáig, vagy egy órát is fog szopizni. utána meg kicsalni a büfit vagy fél óra, örülni fogsz neki ha a mama sétál majd, nem neked kell :D ne aggódj ezeken, majd kialakul, ne görcsölj ilyenen, mert tényleg a baba fog diktálni :)

2015. jan. 8. 21:36
 2/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Ha sok tejed lesz, akkor fejd le, de ne add neki cumisuvegbol, mert hamar rajon, hogy abbol konnyebben jon es leszokik a cicirol, majd szepen lassan elapad a tejed, hiaba fejed (en igy jartam), a lefejtet meg le tudod fagyasztani es a kesobbiekben, ha elfogy a cicibol, jol johet.

Mi kb 2 heteg minimalfenyt hagytunk a fiamnal, de csak a mi megnyugtatasunkra (a logikat ne kerdezd :D ), aztan lekapcsoltuk a villanyt es pihenteto, jot aludt es egybol kulonbseget tud igy tenni a baba az ejszaka es nappal kozott. Nem tudom, hogy ennek koszonheto e, de a fiam most 5 honapos es 6 hetes kora ota este 7-tol reggel 6-ig alszik.

A rokonokra nem tudok tanacsot adni, mert nekem sikerult felkapatniuk :)

Konnyu szulest!

2015. jan. 8. 21:36
 3/5 anonim ***** válasza:

Ezekre a kérdésekre nem lehet mindenkire érvényes választ adni, de ha érdekel, megírom a saját tapasztalataimat.

Etetés: Az elején, hacsak nem elkerülhetetlen, ne cumisüvegeztesd! Az üvegből sokkal könnyebben jön a tej, mint a ciciből, így sok baba ellustul és leszokik a ciciről hamar. Tudom, vannak, akik nem, de még többen igen. Fejni sem kell, hacsak nem tejszaporítás céljából vagy ellenkezőleg, mert túl sok a tej és feszít, de ez utóbbi esetben csak egy keveset, hogy megkönnyebbülj. Az első időkben amúgy is rengeteget szopik a baba, ha nem muszáj, nem kell a maradék időt meg fejéssel tölteni, mert akkor tényleg nem marad időd semmire.

A lefejt tejet, ha nem adod oda pár órán belül, le kell fagyasztani, de a kiolvasztott tejnek meg van egy olyan mellékíze, amit sok baba nem szeret.

Altatás: az első időkben tök mindegy, van-e fény vagy nincs. Utána meg majd kialakul. Az enyémek éjjeli fénynél alszanak, pedig már ovisok, de sok ismerősnél nincs szükség ilyesmire.

Elkapatás: ez a baba már most jól "elkapatódott" a hasadban, mert folyamatosan veled van és a szívverésedet hallja, így a világ legnormálisabb dolga, ha az elején rosszul érzi magát letéve. Nem azért vágyik folyamatosan ölbe egy kisbaba, mert a rokonok túl sokat babusgatják, hanem mert az anyaméhben ezt szokta meg és ez ad neki biztonságot. Ahogy növekszik, úgy nyílik ki neki egyre jobban a világ, a felfedezéshez persze teret kell adni, de ez egyrészt nem egy lineáris folyamat (általában egy 4-5 hónapos sokkal jobban elvan magában, mint egy 8 hónapos, mert ennyi idősen rendszerint anyásabbá válnak), másrészt pedig rengeteg múlik a baba veleszületett temperamentumán.

2015. jan. 8. 21:47
 4/5 anonim ***** válasza:

Én szerettem volna szoptatni,de a stressztől nem volt tejem.Fejni nem tudtam kb semennyit sem.Tehát én üvegből etettem. Első 3 hétben tápszerrel,meg persze szenvedtem a cicivel is. Aztán a 3.héttől hoztam anyatejet neki,akkortól kezdve csak este kapott tápszert. 2,5 hónapos koráig szenvedtem a cicizéssel. Nagyon ügyesen csinálta már,viszont a tejem nem jött vissza sajnos.

Etette az apja is egyébként,sőt szerintem ha nem csak cicizik,jó ha eteti ő is. Én nem bánom hogy így alakult,mert sok anyatejet kapott,kevesebb tápszert.Nagyon könnyű volt a hozzátáplálás is így,a cumisüveget pedig 8 hónaposan letette,akkortól tejpépbe keverve kapta a tápszert kanállal.Bár ha lenne még egy gyerekem,megpróbálnám a szoptatást újra.Van ismerősöm aki tápszerezte a kicsit,aztán beindult a szopi is,végül szopis lett.Van ismerősöm,aki pedig feji elejétől a tejét,bár neki még most 3 hónapos a kicsi.

Én elejétől külön szobába tettem és nem volt neki fény.7hetesen ő már nem kelt éjjel,3hetesen is csak 1x.Ha kakált vagy nagyon tele volt a pelusa,akkor kapcsoltam csak sólámpát és annál kicseréltem.

Az utolsóról nem tudok nyilatkozni,mert mi vidéken lakunk,rokonok meg pesten,így pénzünk Magyarország lévén ugye nincsen utazgatni,pár havonta látják.Így hát az én nevelésem van rajta,nem nagyon ragaszkodik a kézben léthez.Illetve most hogy már nagy,2 éves,állandóan cipeltetni akarja magát.Ahová mentek,le kell tenni ágyra,szőnyegre szerintem és akkor talán nem kapkodják fel.

2015. jan. 9. 12:53
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm az összes választ. :) Úgy látom akkor tényleg felesleges ezeken görcsölnöm egyenlőre... végül is elég kreatív vagyok, majd megoldjuk mikor szembesülök az akkor szembejövő gondokkal. :) Soha nem úgy alakulnak a dolgok amúgy sem ahogy eltervezi az ember:D... Jó lett volna valami kezdő anya terv csomagot előkészíteni:P hogy mégse legyek tök ügyetlen már az elejétől kezdve.:) Majd belerázódunk szépen lassan, hisz mindenki túl szokott jutni ezeken vagy így vagy úgy.:)

Köszönöm még egyszer:)

2015. jan. 10. 10:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!