Azok akik tanácsokat adnak, tudják mennyire befolyásoló lehet a tanácsuk?
Kolléganőmmel kb egy időben voltunk terhesek. Beszélgettünk a babavárásról, ki-mit szerez be, ahogy szoktak a várandósok. Emlékszem beszélgettünk a légzésfigyelőről, ő azt mondta nem vesznek mert mindenki lebeszélte róla, hogy milyen felesleges és tiszta paraanya lesz tőle. Én emlékszem azt mondtam még nem tudjuk (de aztán végülis vettünk).
Na amikor visszajöttem a szülési szabiról, akkor tudtam meg, hogy a kolléganőm babája meghalt gyermekágyi halálban, pár hónapos korában.
Itt merült fel bennem a kérdés, hogy olyan emberéletekbe kerülő témáknál is, mint pl a légzésfigyelő, vagy biciklizés terhesen, vagy övterelő használata terhesen stb egyesek annyira sarkallatosan le tudják beszélni az embereket, hogy ezzel akár döntően befolyásolhatják az illető véleményét.
Itt most ne írjátok azt kérlek, hogy "minek fogadta meg a tanácsokat, senki nem kényszerítette rá", mert egyrészt eszembe sem jutna ilyet a fejéhez vágni egy gyermekét elvesztett nőnek, másrészt pedig szerencsétlen kezdő anyákat mindenki annyi "hasznos" tanáccsal látja el, hogy a végén már nem tudják mi a helyes és helytelen. Az elején tényleg iszonyat nehéz jó anyának lenni, mikor mindenki csak ossza az észt.
Nézzétek csak meg bármelyik "lehet-e terhesen biciklizni kérdést". Ha valaki azt meri írni, hogy veszélyes lehet mert eleshet/megütheti magát, kivétel nélkül lepontozzák/elküldik melegebb éghajlatra.
Esetleg van valakinek tapasztalata, hogy rossz döntést hozott a környezete befolyására?
Mondjuk azt hozzáteszem, hogy nem tudom, mi alapján döntöttek a kolléganőmék amellett, hogy nem vesznek légzésfigyelőt. Csak a beszélgetés folyamán mondta, bizonytalanul, hogy annyira nyomják bele hogy paraanya lesz emiatt, hogy ő nem akar paraanya lenni, ezért inkább nem vesznek. Most meg persze eszembe sem jut erről faggatni, szerintem ő már ezerszer megbánta, hogy nem vette meg.
Csak eszembe jutott, hogy talán ha a tanácsadók nem a földbe döngölik a "hülyesége" miatt hanem elfogadják a megérzéseit és hagyját aszerint dönteni, akkor talán másképp alakultak volna a dolgok.
De amióta ekkorát estem a biciklivel szent kötelességemnek éreztem, hogy felhívjam minden terhes anya figyelmét erre az eshetőségre, hogy ez is megtörténHET. Csak annyi rosszat kaptam miatta, hogy inkább már csendben maradok. Ő élete, ő döntése, ő viseli a következményeit...csak a lelkem valahogy nem nyugszik meg ettől.
Mint ahogy itt is írták, "így járt" a baba meg az ő döntése...nehogy már ennyire lesz*rjuk egymást és ne segíteni próbáljunk... :-(
Én úgy gondolom, hogy egy kérdésre adott válasz/vélemény következménye, amit konkrétan feltett valaki, semmiképpen sem a válaszadó felelőssége.
Nekem spéci tök fura, hogy emberek milyen kérdésekben kérnek tanácsot. Pl. mi legyen a gyerek neve, vagy "megtartsa"-e a babát (mint valami kisállatot), vagy sem, ez nekem mondjuk kb. a két véglet.
Szerintem ezek annyira alapvető dolgok, amit az ember saját maga dönt el.
Én nagyon sajnálom ezt az esetet, tényleg borzasztó, de egy légzésfigyelő olyan dolog, ami óriási felelősség, amit nem lenne szabad más véleményétől függővé tenni. Mondjuk sokszor az orvosok is azt tanácsolják, hogy ne legyen légzésfigyelő, még sokszor akkor is, ha valaki azzal megy hozzájuk, hogy beriasztott (ami szerintem nagyon szomorú, hogy így állnak hozzá), pont egyik nap olvastam itt egy ilyen esetet.
Én pl. nem tartom magam paramaminak, de van mérlegem is (nem mérek naponta), van légzésfigyelőnk is (holott a kislányom sokat alszik a mi ágyunkban, a sajátjában alig), és egész terhességem alatt nem fürödtem sem strandon, sem fürdőben, de még a fürdőkádban sem. Ennek ellenére nem tanácsolom senkinek, hogy kövesse a példámat, mert ezek tényleg olyan dolgok, amit az embernek saját magának kell eldönteni (és viselni a következményeket).
Tudom, hogy ez az oldal erre való, én is kérdeztem már dolgokat, de ilyen alapvető életbevágó esetekben az embernek igenis saját magának kell dönteni attól függetlenül, hogy meghallgatja mások (akár vehemens) véleményét is.
A legnagyobb gond az, hogy a legtöbb ember manapság nem tud egyedül dönteni, mert annyira függ a környezete véleményétől. Jujj, majd mit gondol a szomszéd Mari, ha a nem szoptatok, vagy légzésfigyelőnk lesz az ő véleménye ellenére. Kit érdekel?
Engem tarthatnának űrlénynek is, akkor is azt csinálnám, amit én jónak tartok (persze értelmes keretek között). Ezeket a dolgokat meg egyébként sem kell reklámozni. Ha tudom, hogy mások úgy gondolják, hogy egy ágyban kell aludni a gyerekkel, akkor bólogatok, hogy persze, otthon meg azt csinálok, ami nekem tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!