9hós kisfiam nem mászik négykézláb. Segíthetek neki valahogy?
Az en lanyom nem maszott negykezlab egyaltalan. Eleg hamar felallt, aztan kapaszkodva ment, a maszas 1az1ben kimaradt.
Nem hiszem hogy nalatok valami problema lenne.
De, az mindig probléma, ha 1-1 fejlődési szakasz kimarad.
Bébikomp kuka, és amíg nem mászik, nem megy kapaszkodva a bútorok mentén, addig a kezét fogva se vezesd.
Tedd le sokat a játszószőnyegre, legyenek körülötte olyan játékok, amik csalogatják, pl. mássz utánam golyó, stb.
Amúgy igen, ha nem kezd el mászni, akkor azért megmutatnám gyógytornásznak, pl. egy Dévényesnek.
"De, az mindig probléma, ha 1-1 fejlődési szakasz kimarad. "
Nyilvan van ilyen is, de nalunk semmilyen problemat nem jelentett.
Még nincs elkésve a mászással ne aggódj, 10 hónaposan "kell" mászniuk csak. Kúszni kúszott? Nekem azt mondta gyógytornász, hogy ha vagy a kúszás vagy a mászás megvan, akkor nincs baj, csak ne maradjon ki mindkettő. Ha már négykézlábra áll előbb-utóbb rá fog jönni, hogy hogyan tovább, de járni tényleg ne segíts neki, a bébikomp meg állítólag egyenesen káros, nekünk ortopédián mondták, hogy semmiképp ne vegyünk.
Ha meg akarod nézetni a kisfiadat, akkor nyugodtan vidd el valamilyen mozgásterapeutához, én is elvittem a lányomat (9 hósan ő még csak forgott), 2 alkalom után elkezdett gurulni, a 3. után mászni, nekem bőven megérte.
Egyébként anno én a forgást akartam "siettetni", mert 5 hónaposan még csak oldalra fordult (bár tudtam, hogy 7. hónapig nem kóros).
Letettük a földre hasra és a közelébe hívtuk kutyát, akit rettentően nézett mindig. A kutyát ide-oda hívtuk mellette, így néha kikerült a látóteréből. Két napig a kutya bazári majom volt, de a harmadik nap megfordult, hogy tudja továbbra is követni a szemével.
Most hét hónapos, még nem kúszik, nagyon gyenge próbálkozások vannak. Hasra tesszük, elé fél méterre pedig letesszük a mobilt bekapcsolt, világító kijelzővel, mert most az érdekli nagyon. Rettentően próbálkozik eljutni hozzá. Ennél többet nem teszünk. Ott a motiváció (érdekes, vilégító tárgy) előtte, ő pedig próbálkozik. Amikor az idegrendszere és az izomzata elég erős lesz, úgyis el fog indulni.
Nekem is már ovis kisfiam van, de nálunk is picit későn kezdődött el minden fázis.
AMit ajánlok mindenképpen: kérj beutalót a házi gyermekorvosotoktól GYÓYGTORNÁRA és esetleg orthopédiára a picinek, ezek általában a gyermek szakrendelőkben vannak.
A gyógytornász is megvizsgálja, átnézi a mozgását, ha indokoltnak tartja, akkor heti rendszerességgel vissza is hív magához (a TB támogatja, nem kerül pénzbe!) és tud adni hasznos ötleteket.
AZ én kisfiam pl. mászás helyett magától felhúzta ülésbe magát és akkor "ijedtem meg", akkor fodultam szakemberhez, amikor elkezdett a fenekén csúszva-ülve közlekedni (húzta magát a kezeivel előre kb. törökülésben)- pár hét alatt nagyszerűen, játékosan, fájdalommentesen leszokott róla, hála a sok jó ötletnek, amit kaptunk.
Ugyanígy pl. a hason kúszás, váltott kéz-láb kúszás után nem akart négykézláb mászni. Erre is tudtak gyors, egyszerű, használható ötletet adni és tényleg pár hét alatt rendeződött minden.
Érdemes elmenni, a gyógytornász a szakember ebben. Egyedül, otthon nem érdemes kísérletezgetni, felhúzni meg kényszeríteni semmiképpen. És ami még fontos: IDŐBEN menjél és intézd a beutalót, minél kevesebb ideig rögzül egy rossz szokás, annál könnyebb változtatni rajta. Ez a piciknél is így van.
Minden jót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!