Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért akar mindenki tapogatni?

Miért akar mindenki tapogatni?

Figyelt kérdés
Bár már 4 hónapos a babám, mégis rossz néven veszem, hogy néhány vadidegen, aki benézeget a babakocsijába, meg üngyömbüngyizik (már ez is zavar, nemtom minek kell gügyibügyizni :) ) szó nélkül fogja magát, és benyúl megsimogatni a kisbabám kezét, lábát. Nem tudják, hogy ez illetlenség?? Vagy hogy a baba mindent a szájába vesz, legfőképpen a kezét? Ennyi erővel a szájába is benyúlhatnának. Egyszer rászóltam valakire, hogy ne fogja meg a kezét, mire sértődötten elhúzott. Most mondja meg valaki, normálisak az emberek?!? Hogyan lehet tapintatosan megértetni velük, hogy nem szeretném, ha öszetapiznák őt? (És ami még rosszabb, mikor egy kisgyerek rohan oda, és turkál(na) a babakocsiban, tapizná a kisbabám, meg a játékait, stb és az anyját abszolut nem zavarja, még véletlenül se szólna rá...)
2008. aug. 8. 06:58
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
65%
ilyenek az emberek. Maximum szólj finoman, hogy ne a kezét simogassák. Ez minden kisbabával így van, általában mindenki szereti őket. De nem tudom, mi ezzel a bajod, nem kellene burokban nevelni, előbb-utóbb hozzá kell szoknia a környezetében lévő bacikhoz, így erősödik az immunrendszere.
2008. aug. 8. 08:03
 2/15 anonim ***** válasza:
81%
Nem, az ilyenek nem normálisak, és nem, tapintatosan nem lehet velük megértetni :-( Ezen én is rettentően fel tudom magam húzni. A másik kedvencem, amikor gyerekes családok eljönnek babanézőbe, óvodás gyerekeikkel, akik egy hétig járnak, egy hétig nem oviba a betegségeik miatt, és a zülők engedik, hogy rágcsálgassák a babám játékait. Na ez milyen durva már!?!
2008. aug. 8. 08:03
 3/15 anonim ***** válasza:
56%
Tök igazad van, ettől én is hűlyét kapok, de én simán leállítok bárkit. Leszarom hogy megsértődik e vagy nem. Az első mondatom már akkor amikor még csak közeledik a gyerekem felé bárki, hogy a kézfején kívül hozzá lehet nyúlni egy kicsit. A gyerekeknek is kerek-perec megmondom, hogy nézni szabad, de hozzányúlni meg behajolni a babakocsiba nem! Én kemény vagyok és kész. Elegem van az ilyen bunkókból. Akinek nincs ennyi esze az sértődjön is meg és ne is jöjjön soha többet még csak a közelünkbe se! Volt már aki megsértődött ezért de ez engem hidegen hagy mert első a gyermekem mindenek előtt! Úgyhogy nyugodtan szóljál rá mindenkire kivétel nélkül. Én már nem tudok normálisan szólni mert annyira eldurran az agyam, hogy képtelen vagyok jópofizni.
2008. aug. 8. 08:19
 4/15 anonim ***** válasza:
22%
Előző vagyok. Még annyit, hogy én gyerekeseket nem is engedek a lakásba magunkhoz. Maximum a gyereke nélkül eljöhet ha annyira akar, de gyerekkel nem! Pedig már 14. hetes a kislányom. Ezért is volt aki megsértődött de ő soha nem lesz meghívva babát nézni. Nekem ide ilyen ne jöjjön és kész!
2008. aug. 8. 08:22
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Én még csak most várom a babám, de átérzem, amiket írtok. Szerintem ezzel nekem is meg lesz a bajom.

Engem eleve úgy neveltek, hogy pici babákat nem szabad fogdosni, főleg nem puszilgatni. Idegen kisbabákat meg még úgy sem. Nem azért, mert nem aranyos és ilyenkor az ember nem rángatná magához, csak simán azért nem, mert még nagyon kicsi, az immunrendszere minden, csak nem fejlett és lehet, hogy egy 5 éves óvodás gyerek, vagy egy felnőtt egy aranyos kis torokfájós megfázást kicsit nyűgösen ugyan, de átvészel egy hét alatt, addig ez egy babát sokkal jobban megvisel. Arról ne is beszéljünk, hogy egy teljesen egészséges babóval is van programja a mamájának egész nap, ha esetleg megbetegszik (legyen az bármilyen apró összeszedett dolog) akkor nem a kedves fogdosók fognak az ordító babával ülni egész nap, akinek fél óránként kell tisztítani az orrát, mert nem kap levegőt...

Nem tudom, számomra ez egyértelmű. És arról, hogy ez burokban tartás: nem, nem ez a burokban tartás. Én nem tavalyelőtti gyermek vagyok, édesanyám négy gyermeket nevelt fel, ennek ellenére ő is azt mondja, hogy ne engedjem majd fogdostatni a babámat, még nem szabad. Én csak a közelebbi babákat veszem ölbe, vagy simogatom meg, őket is úgy, hogy előtte megkérdezem, szabad-e. Mert minden anyuka máshogy és másképp félti a gyermekét, van aki oroszlán módjára és minden joga meg van hozzá, hiszen az a baba a mindene, az egész élete.

Ha már annyira ellenállhatatlan vágyat érzek babasimogatásra, akkor inkább a pocakjukon szoktam, vagy a mellkasukon, ott ahol ruha van, vagy a harmadik megoldás a lábfej. A kéz, az arc és koponya tabu!

Szerintem nyugodtan szóljatok, ne durván, csak szépen kérjétek meg a simogatókat, mondjátok el, hogy hol lehet és kész. Az pedig teljesen természetes, hogy a kisgyermekeket megkéritek, hogy csak nézegessék a babát. Akinek több esze van, mint egy marék szotyinak (esetleg féltette már ő is a saját babáját) az meg fogja érteni.

2008. aug. 8. 08:35
 6/15 anonim ***** válasza:
75%

SAjnos az emberek nem tudják, hogy amit csinálnak a nyúlkálódással, az a babának egyáltalán nem jó, maximum az ő saját lelki egyensúlyukra tesz megnyugvást.

Nyugodtan mondd meg, hogy ne nyúlkáljanak be a babához,vagy jobb ha csak nézegeti, vagy szólj, hogy egyenlőre közeli hozzátartozókra korlátozódik a simogatás, még akkor is ha most volt bárki kezet mosni.

2008. aug. 8. 09:05
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Még kihagytam azt,hogy ha idegen gyerekek nyúlkálnak nyugodtan kérd meg a gyereket, hogy ne tegye, mert nem szereted, ha rosszul nevelik és nem érti, légy erélyesebb..abban a kocsiban a te gyereked van VÉDD MEG!!

Ha az anyja nem szól rá, miért ne tennéd meg.., ha megsértődik, akkor mond meg hogy legközelebb szóljon rá ő, ha nem tetszik, hogy más szól rá..

2008. aug. 8. 09:07
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Most a kézmosásról eszembe jutott még valami (az utolsó előtti hozzászóló vagyok). Az utcán tapogatókat meg különösen nem értem meg. Az biztos, hogy ha így akarná bárki a babám kezét megfogni, akkor különösen mérges lennék. Nem hiszem, hogy alanyunk szívesen nyalná végig a busz kapaszkodóját, miután elmondani sem lehet hány ember fogta már azt végig úgy, hogy előtte ki tudja hol járt a keze, vagy éppen tüsszentett rá. De akár besorolhatnám bármelyik üzlet, ház kilincsét, bevásárlókocsit.

Márpedig azzal, hogy "utcai kézzel" a baba kezét megfogjuk nagyjából ugyanazt érjük el, ami a mi kezünkön volt az simán átkerül oda és onnan közvetlenül a gyerek arcába, hiszen a legtöbb baba legjobban kedvelt szórakozása a saját kézfejének nyalogatása. Ez annyira egyértelmű...

Tény, hogy én megrögzött kézmosó vagyok, de én egy-egy buszozás, metrózás, vagy egyszerű bevásárlás után szó szerint érzem, hogy ragad a kezem és a saját arcbőrömhöz sem érek hozzá így ha nem muszáj.

2008. aug. 8. 09:13
 9/15 anonim ***** válasza:
91%

A negyedik válaszírónak:

Nem gondolod, hogy másnak ugyanolyan fontos a saját gyereke, mint neked a tiéd? Én ilyet ki sem ejtenék a számon, hogy a gyereke nélkül jöhet. Max, hogy jöjjenek egy kicsit később, mikor a kislány már nagyobb egy kicsit. Nem csoda, ha besértődtek, én is tuti nem mennék el, hisz ha te kizárod más gyerekét, akko ő miért volna kiváncsi a tiédre? Megértem, hogy félted, de ez már a ló túloldala.

Az, hogy az ovisok betegesebbek, erről csak annyit, hogy bekerül a gyerek egy közösségbe, ahol több az új baci. De ez is edzzi az immunrendszerüket, ezen minden gyerek átesik.

És most tessék, lehet lepontozni!

2008. aug. 8. 10:58
 10/15 anonim ***** válasza:
88%

Azért az enyhén szólva bunkóság, hogy kijelenti valaki, hogy a gyereke nélkül jöhet csak. Ha neked mondaná valaki, hogy a gyereked nélkül mehetsz csak hozzájuk, akkor gondolom te is megsértődnél. Ha nekem azt mondaná valaki, hogy csak a gyerekem nélkül mehetek megnézni az ő szent és különleges gyerekét, akkor ezek után szarnék rá magasról és tuti, hogy eszembe nem jutna többet az ilyenekhez menni. Szálj már magadba egy kicsit!!!!

Kedves kérdező! Szerintem eléggé megszokott dolog, hogy az emberek leállnak minden kisbabánál gügyögni neki, szeretik őket, kész. Néha engem is idegesít, főleg amikor sietnék valahová. De hidd el, az emberek nem rossz szándékból teszik.. Ha nagyon zavar, mondd, hogy elnézést, de most nagyon sietünk, stb. Lehet szépen szólni, hogy a kezét ne fogják meg, csak a lábát simogassák (amikor én kislány voltam, nekem mindig úgy tanították, hogy a babának csak a lábát szabad simogatni). Ha gyerek jön oda, annak pláne mondd meg, hogy csak szépen finoman szabad, és csak a lábát simogassa meg. De türelmesen. Vannak gyerekek, akik rajonganak a babákért, ki tudja, talán a tiéd is ilyen lesz. Könnyű mondani, hogy rosszul vannak nevelve, de lehet, hogy pont ez a dilije annak a gyereknek, a kicsik még sokszor nem tudnak ellenállni a dolgoknak és ők még a kezükkel néznek. De lehet nekik szépen szólni, ne érezzék azt, hogy ők szeretettel közelednek egy kisbabához, és a szigorú néni meg leteremti őket. Mondom, lehet, hogy a te gyereked is ilyen lesz, sétálsz vele, egy pillanatra félrenézel, és már azt látod, hogy egy idegen babakocsiban matat. Lehet szépen is szólni.

És ez mindenkinek szól: ha mások gyereke idegesít, gondolj arra, hogy a sajátod is lesz akkora, hogy ilyen dolgokat csináljon. Úgy szólj rá más gyerekére is, ahogy azt szeretnéd, hogy a tiédre szóljanak idegenek, ha helytelen dolgot csinál!

2008. aug. 8. 11:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!