Létezik olyan tejallergia ahol csak konkrétan a tejre allergiás a gyerek és pl joghurtra, tejfölre nem?
Kisfiam 16 hónapos, napi szinten eszik joghurtot és tejfölt (főételek habarása), sajtot, eddig semmi baja nem volt. 2 napja főzök neki desszertként és uzsira pudingot dobozos tejből és híg, maró a széklete. Ma annyira kimarta a fenekét hogy szegénykém keservesen sírt miközben töröltem a fenekét, majd elvittem lefürdetni és ott is nagyon sírt amikor óvatosan mostam a fenekét. Ilyen még soha nem volt. Csak a puding volt neki új dolog, más amiket evett azokat már régóta eszi. A tej okozhatta?
Evett már saját készítésű sütit amiben tej van, palacsintát és minden egyebet amibe tejet kell rakni és eddig nem volt semmi gond.
Igen, laktózérzékenységnek hívják. A kefír, tejtermékek nagyrészében átalakul a laktóz, ezért nem allergizál (mindenkit).
Súlyosabb esetben viszont mindenféle tejtermékre allergiás az illető (ismerek ilyet is, olyat is).
Köszönöm.
De hogy lehet hogy a tápszertől eddig semmi baja nem volt? Fermentáltat kap újszülött kora óta.
Ezt hogy érted, hogy átalakul a laktóz? Kicsit részletesebben kérlek! :-)
Nagyon valószínű, hogy a kisfiad mostanra telítődött meg a tejjel és beindult az immunreakció!
Kicsit utána olvastam és tényleg írják hogy a tejföl, joghurt és társai nem allergizálnak úgy mint a tej. Sokan csak a tejet nem bírják, a tejtermékeket igen.
Kedves második, amit írtál azt hogy érted? Akkor mostantól minden tejfélét hagyjak el? Vagy csak a tejet hanyagoljam? Gondoltam hogy holnap elmegyünk orvoshoz, végülis az a biztos amit ő mond. (na nem azért mert nem hiszek nektek, de azért az orvos csak tud valami fixet is mondani)
Aki a tejfehérjére allergiás, az minden nemű tejre és tejtermékre az! Nincs kivétel! Idővel telítődik a szervezet és utána már a legkisebb tejszármazékot sem fogja bírni! Ez a tejfehérje allergia. Olyan nincs, hogy a tejre allergiás, a joghurtra nem!!!!!
A másik a tejcukor érzékenység! Ott a tejnek a tejcukortartalmára érzékeny az illető, itt egy enzim hiányzik a szervezetből, ami nem tudja bontani a tejcukrot! Oltari nagy butaságot írt az első, hogy a joghurtba meg társaiba átalakul a laktóz!
Olyan van, hogy valaki tejcukor érzékenység, és mondjuk minimális tejcukrot elbír a szervezet, tehát meg bír enni egy kis sajtot vagy esetleg tejtartalmú vajat. Ilyen létezik. De semmi nem alakul át semmivé a joghurtban, kefírben:)
Vidd orvoshoz, inkább ne itt kérdezősködj! Remélhetőleg nincs allergiája, hanem fogzik vagy valami kis vírus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!