Mit tehetek hogy csökkentsem a bölcsöhalál kockázatát?
Nagyon agodom mert fiam lessz, ugy hallotam ők veszélyeztetettebek.
Ugy hallotam a meleg is kockázati tényező mit tehetek ellene,panelban a 10diken lakunk.A külön szoba sem ajánlott állitolag az sem jo de meddig aludjon velünk?
vannak kockázati tényezők, azokat mindenképpen kerüld el. a légzésfigyelő sem árt, ha van.
ha beírod a googlee-ba, csomó infót találsz, leírják a kockázati tényezőket is.
Sok szellőztetés, háton altatás, gyakori ágyneműcsere, semmiképp sem puha matrac, párna mégkevésbé ( a fiam 22 hónapos, a mai napig párna nélkül alszik!), könnyű hálóruha, soha ne öltöztesd túl, alváshoz soha ne adj rá sapkát, és aludjon veled egy légtérben, de ne egy ágyban! Ezen kívül pedig légzésfigyelő!
Ennél többet nem tudsz tenni, a légzésfigyelő figyeli a légzését, ez valóban megnyugtató, így legalább Te is nyugodtan tudsz majd aludni. De nem lesz semmi baj!
Én nem tudom, lehet, hogy velem van valami gond, de én ilyenen sose aggódtam. Valahogy mindig bíztam benne, hogy megérzem, ha valami baj van. És tényleg működnek ezek a megérzések, na ilyen gond mondjuk nem volt, de amúgy. Volt olyan, hogy anyám vigyázott a picire, amíg én elmentem ruhát venni, nagyban válogattam, amikor valamiért az jutott eszembe, hogy tuti valami gond van otthon a gyerekkel, pedig én nem vagyok az a nagyon aggódós, rémkép-gyártó fajta. Haza is mentem azonnal, na ná, hogy a gyerek lázas volt. Mondjuk attól semmi nem változott, hogy én hazamentem, mert nyűgös nem volt, anyám meg már adott neki lázcsillapítót, de mindegy, a lényeg az, hogy elsőre meg is éreztem, pedig ott se voltam.
Amúgy én is akartam venni légzésfigyelőt, de egyszerűen nem volt rá pénz, azt meg nem gondoltam, hogy kölcsönözni is lehet (pedig lehet), most meg már egy 9 hónapos babának nem fogok.
De ha téged megnyugtat, és van is rá pénzed, vagy ismerőstől tudtok kérni esetleg, akkor szerezz be egyet, meg az is jó, ha az elején egy szobában alszotok, én mondjuk fél évesen már mindenképp külön tenném (igaz, én ezt nem tudom még megtenni, nem is jó már így összezárva egyikünknek sem). Nagy melegben ne adj rá túl sok ruhát, párnát ne tegyél a feje alá (amúgy az még felnőttnek sem egészséges, nem baj, ha nem szokik rá a párnázásra), hanyatt fektesd (bár régen meg pont azt mondták, hogy hasra kell, a fene se igazodik ki ezen), ha elfordul, azért az nem tragédia. Mondjuk az én fiam eleinte nagyon nem akart hason aludni, ezért sose erőltettem, pedig annak is megvannak az előnyei. Minden babának máshogy kényelmes. Szellőztess gyakran, a matrac ne legyen túl puha. Amúgy nemrég hallottam egy érdekes elméletet, hogy ha kislámpa ég, akkor kevésbé valószínű, hogy elfelejt a baba levegőt venni, mert ugye az anyaméhben sötét van, ha picit felébred, és sötétben van, azt hiheti, hogy még ott van, viszont ha ég a lámpa, akkor nem. Nem tudom, ez mennyire igaz, én csak nemrég hallottam, mostmár inkább ilyenre nem szoktatom rá a fiam, meg én valahogy lámpa mellett nem tudnék aludni, de lehet, hogy ha még az lején hallok erről, akkor mi is aludtunk volna így.
És végül egy hasznos tanács: oké, hogy aggódsz érte, mindenki aggódik a gyerekéért, de ne ess abba a hibába, hogy "túlaggódod" a dolgokat, nem csak erre gondolok, hanem a későbbiekben. Lehet, hogy még nagyon távoli, de én emlékszem rá, volt nekem olyan osztálytársam, akinek a nagyon "túlbuzgó" és ráérő anyukája naponta kétszer is beszaladt megnézni a gyerekét, hogy minden rendben van-e vele. Szerinted mennyit cikiztük? Szóval csak lazán :)
Azért nem ajánlják, hogy nehogy a babának legyen baja! Véletlenül ráfekszetek, betakarod a fejét, befúrja magát a párnátokba....
Ha nektek úgy kényelmes aludjatok együtt...
A légzésfigyelő hasznos dolog, ha nem riaszt tévesen. Amúgy nap közben is veled alszik az ágyban? Nagyon irigyellek, nekem sajnos arra, hogy egész nap aludjak mint egy csecsemő. :(
hát nagyon nem jó ötlet egy ágyban aludni a babával. nem félsz attól, hogy véletlenül megölöd? ráfekszel, leesik stb.
anyukám mesélte, hogy amikor pici baba voltam, odavettek a saját ágyukba, egyszer csak arra ébredt, hogy a felkarja ott pihen a nyakamon! majdnem megfojtott! még szerencse, hogy időben észrevette!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!