32hónapos kisfiúnak miket illik már tudni/mondani?
Az enyém teljes, helyesen ragozott, összetett mondatokban beszélt. Az összes nyelvtani forma előfordult nála. Néha néha magázodva is mondott miondatokat ha például ő volt a boltos én a vevő. De ez nem jellemző.
Szókincse pár ezer szó biztos volt (húsz hónapos korában egyszer összeírtam, akkor használt úgy 500 szót), szinonímákat is használt már. Tudott mondokákat, verseket bár inkább rövideket.
2 évesen 500 szó???Ügyes gyereked van az tuti!
Egy majd 3 évesnek már igen tudnia kell mondókákat, énekeket, verseket!Nem bonyolultakat, de egyszerűeket minden kép!
Ennyi idősen már tiszta mondatokba kellene beszélnie, és ragozva!Pl:Elmegyünk a mamiékhoz!Voltunk boltba!Stb..!
Egy ekkora gyereknek már legalább 15 darab minimum négysoros mondókát kell tudnia, legalább 5-600 szót kell, hogy mondjon és 90%-ban helyesen ragoznia. Tudnia kell minden, a lakásban található tárgy nevét. Ha kérdezik, meg kell tudnia mondani, hogy mivel mit kell csinálni. Tudnia kell a leggyakrabban előforduló járművek nevét, állatok nevét, és azt, hogy milyen hangot adnak ki. Tudnia kell a saját teljes nevét és lakcímét. Min. 5 dalt tudnia kell. (Kiskarácsony pl.)
Tudnia kell az irányokat (fel-le-mögötte-alatta). Tudnia kell köszönni, többféle módon. (szia, csókolom stb)
Min. 10-20 ismerős ember (akikkel találkozik, vagy akiknek háromnál többször hallja a nevét) nevét kell tudnia emlékezetből. Egyedül kell tudnia már kezet mosni, ha elé teszik a lavórt, szappant és törölközőt.
Pedagógus vagyok, évekig bébiszitter, bölcsödei dolgozó, óvónő voltam. Ez az átlag. Aki ezeket nem teljesíti, azzal vagy nem törődnek eleget, vagy fejlődési bibi van.
A szobatisztaság ilyenkor még kialakulóban van, de 36 hónapos korig már ki kell, hogy fejlődjön. Hat éves korig kisebb pisis baleset belefér.
Ezeket a feladatokat szintén tudnia kell a 31-33 hónapos gyereknek:
-a gyerek tudja a személyi adatait (őt, szüleit hogy hívják
-Építsen tornyot, kérje, hogy a gyerek csinálja ugyanezt
-számlálgassák a kéz ujjait, számoltassa a gyereket (5-ig tudnia kell számolni, s használni azt)
-tudnia kell a napszakokat, hogy mi van most
- helyiségek nevét kell tudni, és megnevezni
- zoknikat vagy kockákat párosítani színek szerint
-gyümölcsöket tudjon megnevezni (legalább 18-20-at)
-kézenfogva táncoljon szülőjével jobbra-balra-sarokra
-Csevegjenek telefonon, beszélgessenek mintha a szülő lenne a nagyi
-kopogjon a gyereknek ceruzával egyszerű ütemet, a gyereket kérje, hogy utánozza
-a nap folyamán számlálgassanak meg mindent (5db-ig)
-rajzoljon már körbe sablonokat
Tapasztalataim mellett ebből a forrásból való, tehát szakember állította össze egy átlagos gyerek számára (Deákné B. Katalin) 102.oldal
Az én fiam 31 hónapos, a fent soroltakat mind tudja, a barátnőm kisfia úgyszintén, ő két héttel idősebb nála.
Ismerek olyat, aki még nem tart itt, de ott az a baj, hogy keveset törődnek a kicsivel, vagy rövid próbálkozás után ráhagyják.Nagyon sajnálom az olyan kicsiket. :-(
Miért tetted fel a kérdést? Esetleg hiányolsz valamit a csemetéd fejlődésében?
Köszönöm a válaszokat.
Az említett könyvet ismerem, Taníts engem, Anyu a címe, én évek óta használom.
Szép hetet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!