Egy 4 hetes babának legyen már napirendje? Mármint, hogy éjjel kiságy, nappal meg máshol legyen? Részletek lent.
Szia!
Amikor ekkora volt a babó, én ki szoktam venni az ágyból, ha ébredés után egy picit nézelődött, vagy elkezdett sírni.Nem hagytam, hogy sírjon.Nem arról van szó, hogy egész nap cipelni kell, hanem arról, hogy ne legyen szegényke állandóan az ágyában.Vannak dönthető pihenőszékek, amit oda visz az ember ahova akar.Nálunk ebben elég sok időt tölt a pici.
Játszani még nemigazán lehet vele, de szereti, ha sokat beszélnek hozzá.Keress rá a neten az Anya taníts engem! c. könyvre, és ebből megtudod mit, mikor lehet játszani a babákkal!
??? Bocs, ha durván fogalmazok, de miért kellene szegényt egész nap "ketrecben" tartani?! Ő is ugyanolyan családtag, mint a többiek, része az életeteknek, nem egy kismadár a kalitkában. Persze, hogy vedd ki!
Nekem 2 hónapos a kisfiam, de az első perctől VELÜNK van. Ő mondjuk mellettem alszik éjjel, de ha kiságyban aludna, akkor is kivenném reggel, mikor felkel, aztán peluscsere, szopizás, aztán a vállamra fektetve sétálgatás a lakásban, büfiztetés. Ha visszaalszik (ami egyre ritkább), akkor beteszem a kiságyba (mert az is van neki), és addig elvégzek néhány dolgot itthon, vagy a nagytesóval foglalkozom. Ha nem alszik vissza, akkor leteszem a nagy ágyra, vagy a felhúzott térdemre fektetem magammal szemben, és "beszélgetünk", gurgulázok, csettegtetek a nyelvemmel, ritmikusan ismételgetek hangokat...és egyéb bolondságok, ezeket nagyon élvezi, kalimpál, mosolyog. Neki ez a játék.
Ha jó formában van, akkor akár ott is hagyom picit a nagy ágyon, és látótávolságon belül maradva csinálok ezt-azt, addig ő nézelődik, kalimpál, csodálja az árnyékokat a falon, meg a csillárt, vagy a nagytesó kuporodik mellé szórakoztatni.
Ha nincs jó formában, nyűgös, nekem viszont dolgom lenne, akkor felkötöm magamra hordozóban, és pakolok, teregetek, mosást indítok, reggelit, tízórait készítek, ilyesmik.
Most már kezdik érdekelni a játékszerek is, kapott is karácsonyra mindenfelől játékokat, csörgőket, ezeket mutogatuk, csörgetjük neki, ő pedig beindul kalimpálni, próbálja megütögetni, nyúlni értük, most már lassan megfogni is.
Úgyhogy ő épp csak annyit van a kiságybna, amíg alszik, és ez születésétől fogva így van. vagy, ha jön a postás, és ki kell szaladnom, a biztonság kedvéért a kiságyba teszem.
De egyébként ott van velünk, köztünk, része az életünknek, nem a rácson kívül csodáljuk.
Én mindig csak akkor raktam a babámat az ágyába, ha aludt. Egyébként itt volt velünk a nagyszobában a nagyágyon (nálunk nincs hálószoba). Amikor már mozgolódott, úgy 4-5 hónaposan, lementünk a földre. Jó kemény talajon (persze pokróc volt lerakva) pár nap alatt elkezdett forogni és fekvőtámaszozni. Most meg már oda megy, ahova akar, 1 éves, nincsenek akadályok, sem határ (csak én).
Jobb, ha elkezdesz kialakítani valami napirendfélét, különben a fejedre nő. Persze együtt alakuljatok, te is alkalmazkodj hozzá, és ő is hozzátok (pl ne éjszaka legyen ébren és ilyenek).
Szia! Csak hogy ellensúlyozzam egy picit az eddigieket, szerintem nyugodtan benthagyhatod a kiságyában is nézelődni, hiszen neki még ez is újdonság. Sőt, ilyenkor kezdi el megtanulni azt, hogy hogyan foglalja le magát egyedül. Az sem baj persze ha kiveszed, amennyiben ő ezt élvezi, de nincs semmi baj, hogyha még nem értékeli a játszószőnyeget, vagy ha csörgőt rázol neki, hiszen még nagyon picike, ebből az én fiam egy hónaposan még nem nagyon fogott fel semmit. Pár hét múlva már egész más lesz a helyzet, már figyelni fogja a pöri-forit, nézegeti a játszószönyeget is, de ilyen korban még az a pár hét is sokat számít.
A napirend szerintem is rengeteget segít, azt elkezdheted már most kialakítani. A játékról: nálunk 4 hetesen még nagyon kevés dolog kötötte le a fiamat, szinte csak az, ha beszéltem hozzá a pelenkázón, vagy énekeltem neki, de ezt is max 5 percig értékelte, utána keserves sírásba kezdett. Most utólag már tudom, hogy azért mert kifáradt és aludni akart.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!