Gond ha egy 13 hos baba etrendjenek nagyresze meg anyatej?
Nekem rengeteg vizet iszik, foleg miota csoros poharbol adom, de sajnos semmilyen mas folyadekot nem akar inni, teat se,gyumolcslevet se. Vizbol 3-4 deci alaphangon megvan.
Koszonom a valaszokat,mindenkiet!
Aki nem a szoptatást pártolja minél inkább úgyis lepontozást kap......
De nekem az a véleményem (hajrá lepontozás!) hogy 13 hónaposan már nem kéne annyi anyatejet kapnia, nem olyan tápláló már mint pl egy fél évesnek. Lehet a gyomrának is kell a darabos kaja, nekünk felnőtteknek sem jó ha csak folyadékot innánk hónapokig. Legyenek teljes értékű étkezések, mármint ebéd főzelék hússal, vagy egyéb más kaja, ami darabos, és nem kell anyatej utána, kapjon vizet, vagy gyümölcslét, akár frissen is facsarhatsz. Anyatej esetleg elalváskor, sokaknak vígasz a cici, ezért szopnak sokáig, mert nem egy játszócumit szopnak, vagy plüst vagy párnát, pokrócot, hanem az anyuka cicijét.
Próbáld csökkenteni a cicizést, egyen több gyümölcsöt, zöldséget stb, az anyatej helyett.
Az hogy husis, még a jobbik eset, de lehet ez késlelteti a járásban vagy akármi mert dundi és talán nehezebb mozognia, de nem tudom :)
Lehet a mi kultúránk ilyen, lehet Afrikában még 5 évesen is szopik, de ott nem nagyon van más, nem hiszem hogy jódolgukba teszik.
Szoptathatod a babád, csak ne nagyrésze legyen az étkezésnek.
fogalmam sincs, ha ennyit eszik, akkor mennyit szopik mellé, ha az még több. NEm husika, hanem rövid időn belül kövér lesz, ha így folytatod.
Én élelmezésvezetőként dolgozom (igaz, nem gyermekintézményben), és 1-3 éves kor között napi 60-80 gramm színhús, 130-160g burgonya, 50-60 g tészta adható.
A 20 deka, amit ebédre kap, középiskolás mennyiség...(100 hús, 90 tészta). És azt mondod, mennyiségre ennél több az anyatej...
A WHO ajánlása szerint egy éves korban a táplálás nagyobb hányadának anyatejnek kéne lenni (szoptatott gyereknél, amennyiben még nem akarod leválasztani), miközben a legtöbb ételt már érdemes megkóstoltatni. Ez nálatok megtörtént.
Viszont tényleg husi egy picit, érdemes arra odafigyelni, hogy rengeteget mozogjon.
10 hos kora ota onalloan jar, mostmar szalad, tehat nem hiszem h kesleltetve lenne a mozgasban :)
Nem pontozok le senkit, koszi a velemenyeteket.
Szia!
Milyen magas a lányod? Csak mert az én lányom is 12 kg volt már 11 hónaposan, viszont 82 cm. Most 17 hónapos és picit több, mint 13 kg, de csak pocakja van, egyébként nem duci.
Az anyatej a legjobb, ami a babád hasznosíthat, tele van vitaminnal, ásványianyaggal, "altatóval" és "kedélyjavítóval". :) viszont ami jó cuuc benne van, az sajna nem elég egy 13 hónapos, járni/szaladni tudó babának, a vas pótlása pedig iszonyúan fontos (spenót, marha, brokkoli, máj, ezekben a legtöbb)! Mindezek mellett pedig az egyensúly a legfontosabb, vagy is ahhoz képest amennyit megiszik vízből és anyatejből, vajmi kevés a szilárd (úgymond ballaszt) anyag.
Nem akarlak megijeszteni, és pl nem tudom, hogy hány pelus megy el egy nap, de ha duci is és sokat is iszik, de keveset pisil, akkor érdemes lenne mérni neki egy vércukrot...
Az egyik gyümölcsadagot meg dúsíthatnád joghurttal (nem tudom, h van-e tejallergiája, de ha nincs, akkor szabad a pálya), még natúr kukoricapelyhet is tehetsz bele, az kellőképpen eltelíti, mégha csak pár falatot is eszik. Szerintem a reggeli és esti szopival nincs baj, hadd cumizzon, de figyelj rá, hogy ha már csak játszik akkor vedd el tőle és reggel kapjon picit több reggelit, este meg ringasd el, akár énekelve, akár számolva, vagy mesét, versikét mondva. Napközben pedig, ha úgy gondolod, h nem igényli, csak megszokásból adnád oda a cicit, de ő kifejezetten nem kéri, akkor "sumákold el" a dolgot.
Arra, meg, hogy nagy súlyú, nem tudok mit mondani, esetleg csinálhatod, hogy megtanítod lépcsőn járni, ha esetleg még nem menne, és ahol csak lépcső van, oda menjetek fel, meg le. :) vagy vegyetek neki alagútat, ahol mászkálhat, és attól is "fogyni" fog, bár szerintem nem kell és nem is szabad fogyókúráztatni egy babát. Csak mozogjon többet. Attól nyúlni is fog. :) pl a kislányom 9 hónapos korától 14 hónapos koráig 82 cm volt, és három hónapja, amióta tud lépcsőzni, meg elkezdett szaladni, nőtt 5 centit, szóval csak ezért mondom. :)
Koszonom a hosszu valaszodat!:)
Sokat pisil, es sokat is iszik, van sok pisis pelus, nem szamolom mennyi, de boven van eleg szerintem.
Ezt az alagut dolgot elmondanad hogy micsoda? Hol tudok olyat venni neki? Amugy nagyon sokat mozog, kint vagyok vele rengeteget, hordom jatszohazba is ahol szaladgalhat meg udvarra, jatszoterre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!