Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Balkezesség mennyi idős...

Balkezesség mennyi idős korban derül ki/kezd látszani?

Figyelt kérdés
Babám 10 hónapos és többet használja a bal kezét. Segítek neki a másikkal, de eröltetni nem akarok semmit. Van balkezes a családban.
2014. márc. 17. 10:56
 1/8 anonim ***** válasza:
Majd ha elkezd egyedül enni, rajzolni, de mire suliba megy, akkorra alakul ki.
2014. márc. 17. 10:59
 2/8 anonim ***** válasza:

1éves kora körül, amikor már kezd evőeszközt használni.

Az én lányom is pici kora feltünően sokkal többször használta a bal kezét, apja is bal kezes. -aztán végül mégis jobb kezes lett.

2014. márc. 17. 10:59
 3/8 anonim ***** válasza:
Nekem 2 éves a fiam,amikor fogni kezdett akkor mindig a bal kezét használta,1 éves koráig is inkább a bal kezét használta evésnél is. Amióta eszik a jobb kezét használja,azzal is rajzol,de minden másra leginkább a bal kezét használja,gondolok itt arra,ha tart valamit vagy éppen takarít.
2014. márc. 17. 11:03
 4/8 anonim ***** válasza:
48%
Kislányommal 3,5 évesen kezdett foglalkozni az óvodai logopédus, és ő mondta, hogy még ebben a korban sem alakul ki hogy milyen kezes lesz. Majd amikor iskolás lesz.
2014. márc. 17. 11:15
 5/8 anonim ***** válasza:
Én még elsős koromban is váltogattam a kezeim, hol jobb, hol bal kézzel írtam. Aztán végül maradt a jobb, de a mai napig erős a bal kezem is: tudok vele nagyjából írni, azzal szívesebben eszem.
2014. márc. 17. 12:25
 6/8 anonim ***** válasza:

NE segíts neki!!! Azzal teszed a legjobbat, ha békén hagyod. Engedd sokat kúszni-mászni, hintáztasd, pörgesd, forgasd ha szereti.

Próbálj kerülni minden sugalmazó helyzetet, ami arra utalna, melyik kezét kellene előnyben részesítenie. Készítsd neki középre az eszközöket pl. rajzolásnál. Végeláthatatlan problémáknak készíti elő a talajt, aki megpróbálja befolyásolni a gyereke kezességét. Persze vannak mázlisták, akiknél a gyerek idegrendszere amúgy is a jobbkezesség irányába fejlődött volna, talán még olyanok is akik megússzák az átállítást késői következmények nélkül, és ők persze sose kerülnek a fejlesztő és gyógypedagógusok látókörébe. De minek kockáztatni?

2014. márc. 17. 12:25
 7/8 anonim ***** válasza:

Amikor elkezd tárgyakat használni a kezével.

Akkor már látni, hogy mi a legnagyobb valószínüsége.

Nekem az elsö lányom mindig is mindent jobbkézzel csinált, a második csak ballal. Ez nem is változott náluk.

Ez már ilyen picinek is látszik. Akinél nem látszik ott mindkét fél elég erös lesz.

2014. márc. 17. 12:31
 8/8 anonim ***** válasza:

Szerintem a 4-es válaszolónak van igaza. Pici babaként az én kisfiam is inkább balkezes volt. Furcsa, mert ehhez jobb lábdominancia párosult. Aztán elkezdte használni a jobb kezét is. Focizásnál a bal lábával rúgja most a labdát. 4 éves, alapvetően szerintem jobb kezes lesz, de vannak dolgok amiket bal kézzel csinál. Nem szabad erőltetni, vagy jobb kézhez szoktatni, nemsokára kialakul.

A lényeg, hogy a kéz-és a lábdominancia azonos legyen. Bal kéz, bal láb vagy jobb kéz jobb láb.

2014. márc. 17. 12:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!