Balkezesség mennyi idős korban derül ki/kezd látszani?
1éves kora körül, amikor már kezd evőeszközt használni.
Az én lányom is pici kora feltünően sokkal többször használta a bal kezét, apja is bal kezes. -aztán végül mégis jobb kezes lett.
NE segíts neki!!! Azzal teszed a legjobbat, ha békén hagyod. Engedd sokat kúszni-mászni, hintáztasd, pörgesd, forgasd ha szereti.
Próbálj kerülni minden sugalmazó helyzetet, ami arra utalna, melyik kezét kellene előnyben részesítenie. Készítsd neki középre az eszközöket pl. rajzolásnál. Végeláthatatlan problémáknak készíti elő a talajt, aki megpróbálja befolyásolni a gyereke kezességét. Persze vannak mázlisták, akiknél a gyerek idegrendszere amúgy is a jobbkezesség irányába fejlődött volna, talán még olyanok is akik megússzák az átállítást késői következmények nélkül, és ők persze sose kerülnek a fejlesztő és gyógypedagógusok látókörébe. De minek kockáztatni?
Amikor elkezd tárgyakat használni a kezével.
Akkor már látni, hogy mi a legnagyobb valószínüsége.
Nekem az elsö lányom mindig is mindent jobbkézzel csinált, a második csak ballal. Ez nem is változott náluk.
Ez már ilyen picinek is látszik. Akinél nem látszik ott mindkét fél elég erös lesz.
Szerintem a 4-es válaszolónak van igaza. Pici babaként az én kisfiam is inkább balkezes volt. Furcsa, mert ehhez jobb lábdominancia párosult. Aztán elkezdte használni a jobb kezét is. Focizásnál a bal lábával rúgja most a labdát. 4 éves, alapvetően szerintem jobb kezes lesz, de vannak dolgok amiket bal kézzel csinál. Nem szabad erőltetni, vagy jobb kézhez szoktatni, nemsokára kialakul.
A lényeg, hogy a kéz-és a lábdominancia azonos legyen. Bal kéz, bal láb vagy jobb kéz jobb láb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!