Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » 2 hónapos babát le merjek...

2 hónapos babát le merjek tenni hasra aludni napközben?

Figyelt kérdés
Szeret hason lenni, emelgetni a fejét, 3-4x már el is aludt így, akkor mellette maradtam. Letehetem így aludni délután akkor is, ha nem maradok mellette, hanem pl. konyhában teszek-veszek? Légzésfigyelőnk van. A fejét már forgatja, rövid időre emeli is. Egyszer-kétszer megtámaszkodott homlokon, de akkor is úgy, hogy maradt rés az orrának, simán lélegzett, csak én nem hagytam úgy. Merjem így hagyni a szobájában, vagy még túl korai? Hasfájós, és így a pukik is jobban jönnek, azt figyeltem meg.
2014. jan. 15. 14:02
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Akkor leírom neked:

1. Hanyatt altatod, bukik, aspirál, szövődményes, tüdőgyulladás. Esély: bukós babánál nagyobb, mondjuk 40-50%, kevésbé bukósnál elhanyagolható, kb. 10-20%.

2. Oldalt altatod: kötött lesz a csípője, ennek viszonylag nagy az esélye, nem egészséges fekvési forma. Nem tudok százalékot, legyen 60%.

3. Hason altatod: amennyiben egy veleszületett súlyos idegrendszeri éretlenséggel jött a világra a gyermeked (amire az esély érett, fejlett, jól adaptálódó újszülöttnél 3 ezrelék (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), ezrelék, nem százalék, iszonyú pici!!!!) akkor hason fekve valóban kiváltódhat nála egy reflexes légzésmegállás, de nem mechanikai akadály miatt fullad meg (tehát nem azért, mert nem tudja átfordítani a fejét, vagy mert szűk az orrán a nyílás), hacsak nincs tele az ágya plüssel, meg bazivastag rácsvédővel, hanem egyszerűen reflexesen megáll a légzése. Ezen az akut újraélesztés is nagyon kevés százalékban segít. Mennyi az esélye? 3 ezrelék, tehát az itthon születő 90000 gyerekből kb. 20-30-at érint ez. És ebben benne van a koraszülött is, meg az is, akire ráfordult a 60 cm-es plüssmackó az ágyban.

4 hónapos kor után nem elfogadható a halál okának a hirtelen csecsemőhalál, ami azt is mutatja, hogy onnantól még ez ritka eset is megszűnik, a leggyakoribb 2 hetes és 2 hónapos kor között, utána szinte nincs ilyen.

Hason altatva ellenben jó tartásban van a csípője, nem nyomja el a fejét, nem fáj a hasa, és ha bukik, oldalra folyik a száján.

A légzésfigyelők megjelenése pedig nem csökkentette a bölcsőhalálban elhunyt gyermekek számát, kvázi nem bizonyított, hogy jók bármire is, kivéve az orvos által előirányozott, adekvát esetben használt speciális típusát.

Melyik akkor az ideális ha egyszerűen kockázatbecslést csinálsz?

2014. jan. 15. 14:24
 12/17 A kérdező kommentje:
Ha ezt nekem valaki így elmondja, akkor nem vagyok hülye, megértem. De amíg csak annyit nyög oda egy kiégett kórházi dolgozó, hogy "ne altassa hason, mert megfullad", addig kezdő szülőként betartja az ember, mert mit tenne mást??? Köszönöm az összefoglalót.
2014. jan. 15. 14:31
 13/17 anonim ***** válasza:
Totál igazad van, azért is írtam le, mert talán másnak is segít.
2014. jan. 15. 14:32
 14/17 A kérdező kommentje:
Igen, örülök, hogy leírtad, ez több, mint hasznos információ. Nem tartana sokáig szóban sem elmondani, de gondolom vagy nem tudják, vagy nem akarják elmondani. Szomorú.
2014. jan. 15. 14:41
 15/17 anonim ***** válasza:
nekünk a kórházi védőnő még meg is mutatta a saját babámon, hogy milyen ügyesen, reflexből elfordítja a fejét oldalra hason, szóval nem fúrja bele az orrát a matracba és nem fullad meg. kórháza válogatja....
2014. jan. 15. 15:26
 16/17 anonim ***** válasza:
Szia! Nekem meg kifejezettem ajánlották a kórházban, hogy hasra fektessem mert ha bukik akkor nem nyeli vissza, nem fullad meg tőle. A csípőjének és hasfájásra is a hason fekvés a legjobb. Írtad, hogy van légzésfigyelőd is szóval nyugodtan hagyhatod had aludjon te meg tegyél-vegyél amit kell :-)
2014. jan. 15. 15:47
 17/17 anonim ***** válasza:
Nekem két hetes kora óta hason alszik.csak úgy tud nyugodtan.de a kisfiam már a kórházban forgatta a fejét így attudta hason is már akkor.
2014. jan. 18. 22:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!