Hisztisnek mondják a bölcsiben a 16 hósomat, van tipped?
Kérlek segítsetek, ha van konkrét ötletetek.
Lányom 16 hónapos és szóvá tették a bölcsiben, hogy hisztis és türelmetlen, kezdjek vele valamit. Szeretném ha bent is elégedettek lennének vele, de nem tudom mit ronthatok el.
Az tény hogy itthon is mostanában a kedvenc szava mindenre a nem (add ide a kezed-nem. pakoljunk el-nem mondjuk mindezt mosolyogva.
A bölcsiben azt mondják hisztis amikor nem kapja meg rögtön, amit akar.
Pl issza a tejet, szól hogy "méh tej"(még tej) és ha nincs ott abban a pillanatban akkor elkezd sírni hogy tej-tej-tej.Gondozók szerint biztos én rontom el, hogy rögtön odaadom, amit akar.
Már próbáltam, ha várok vele akkor bármeddig képes sírni a kajáért. Mitől jobb, ha egy ilyen bőgés után adom oda és az esik le neki,hogy tehát bőgni érdemes?
Ha itthon tiltott doglot kér (telefonom stb) egyszerűen nem adom oda, fél percet nyafog ugyan és sűrűn próbálkozik, de végül beletörődik
Öltözéseket végigbőgi, ez tény.
Másik, hogy bent rosszul alszik pontosabban nem alszik 2-3 órát, mint a többiek csak kb 1 órát mert felriad minden zajra (ha nem riad fel, ő is 2 órát). Bölcsi szerint itthon biztos csendben altattam ( egy éve felújítják a társasházunkat kívül-belül, állandó a vésés, betonkeverő stb szóval csend az nincs)
Azt is mondták, hogy hisztis ébredés után, mert ha felébred akkor rögtön sír, hogy vegyék ki az ágyból és nem marad ott csendben, amíg a többiek alszanak.
Itthon ha nyafog is, még hagyom 5 percet, és többnyire visszaalszik.(tudom, ez bent nem kivitelezhető, hogy sírni hagyják)
Egyáltalán mit és hogy változtassak?
Nem akarom szídni a bölcsit, mert szeretem, jó hely,de abszolút nem jut eszembe semmi konkrét dolog.
Szóval a kérdés:
-mondjak még több nemet? így is úgy érzem, hogy a napi mondandóm 70%a az hozzá, hogy nem.
-Hogy intsem türelemre, hogy megértse? (egy 2-3 éves már érti, ha elmagyarázod neki, hogy anya már csinálja stb de egy 16 hós hogy érti meg, ?)
-tereljem el a figyelmét?kicsit úgy érzem ez csak elfedi a türelmetlenséget, nem lesz tőle toleránsabb bent, hogy én itthon mindig elterelem a figyelmét
-hogy altassam hétvégén itthon, hogy hozzászokjon a benti ajtócsapkodáshoz?
-ha kér valamit (ami nem tiltott dolog) pl még enni, játékát a polcról. Ne adjam oda neki, várjam meg míg sír érte vagy ajánlgassak mást?
Köszönöm, ha adtok konkrét tippekeket
Mondj kevesebb nemet, az, hogy a napotok 70%-a nem, semmi esetre sem jó. Nálunk a lányom kb. 2x hallja egy nap azt, hogy nem, mégsem követelőző, nem hisztis, nem nyafog. Pici korától kezdve megnézhetett mindent felnőtt kontroll mellett (apukája fonendoszkópját, munkahelyi laptopját, és mindenét, telefonokat, távirányítót, dvd-t is átnyomkodtuk együtt, a mosógépet, akármit, tényleg bármit, ami rá nem veszélyes, tehát kést pl. nem adok neki, nyilván) utána pedig elmondtuk, hogy ezt most eltesszük, és ha majd kéri, akkor anyával/apával újra megnézheti. Láss csodát, kb. egy éves volt, mire tudta, hogy mit szabad és mit nem, és arra, amit nem szabad, Ő MAGA mondja, hogy Paka ne, anya deje! (=Pankának nem, anya gyere) Soha nem nyúl a laptophoz, a táblagéphez, a telefonhoz (bár az övé az összes leselejtezett mobilunk), a nemet pedig tökéletesen helyretette magában. Tehát ha azt mondom, hogy mindjárt adok enni, csak előtte iszok egy pohár vizet, akkor ül és vár. Temperamentum függő is ez, ezt én is tudom, de azért a napi mondandónak ne legyen a nagy része tiltás.
A másik, hogy hogyan tanítsd türelemre: úgy, hogy van, amikor csak ő van, és nem foglalkozol mással. Példa: mi úgy csináljuk, a kezdetektől, hogy váltogatunk óránként kb. Tehát: először anya összekészülődik, öltözködik, hajat vasal, akármi, addig a kicsi molyol mellettem a fürdőben, nézegeti a körömlakkokat, mittudomén, bármit. Utána viszont megyek vele, és x ideig CSAK játszunk, legozunk, rajzolunk, ilyesmi. Utána elmegyünk bevásárolni, de a játszótéren már megint az van, amit ő akar, tehát ott nincs korlát, hogy oké megyek hintázni, csak még visszahívom xy-t, stb. Szépen lassan hozzászokott, hogy van nekem is dolgom, de utána ő is sorra kerül.
Alvás: nem várható el egy 16 hónapostól, hogy ne ébredjen fel a zajokra, a bölcsitől ellenben elvárható, hogy tegyen a zajok ellen.
Összességében szerintem adj egy kis időt a lányodnak. Attól, hogy az őt körülvevő kondíciók, körülmények a feje tetejére álltak, ő sem nagyobb, sem érettebb nem lett. Ha megérik azokhoz a körülményekhez, amelyek a bölcsiben őt övezik, akkor a viselkedése is változni fog.
(Most visszaolvasva úgy tűnik amúgy, mintha az én lányom a tökéletes bezzeggyerek lenne, de ez nem igaz, van-volt rossz napja, és nyilván lesz is, de ezekre a dolgokra én ezeket a megoldásokat ismerem, és nem dicsekvésből, kioktatásból írtam le, hanem azért, hogy segítsek, remélem hasznosat tudtam mondani. :))
köszönöm az utóbbi két hozzászólásban a tippeket, teljesen logikus dolgokat írtatok.
a nem-et én se növelném, így is sok a nem, de mondjuk iszonyú aktív és sokszor le kell nyugiznom a nemmel, mert kifogyhatatlan az ötlettára, hogy mi mindent lehet egy darab szösszel csinálni (megenni, orrba dugni, nadrág szárába tenni, pelenkába begyömöszölni, hajba kenni, pohárba beledobni, apa táskájába beletenni, párologtatóba beledugni stb és mindez 5-10 mp alatt eszébe jut mind)
Megpróbálok vele aktívan és teljes figyelemmel több minőségi időt együtt eltölteni, amikor hazaérünk szerintem akkor fogok szakítani rá egy órát, úgyis még le kell csengjen a napi bölcsi benne, így ez az idő erre pont jó lesz.
Igen, a bölcsit tényleg szereti, 3 hónapja jár (tesó nincs), kezdetektől fogva szereti, gyorsan beszokott, hétvégente is akar menni, a gondozókat is szereti, reggelente már nyújtózik feléjük, hogy átvehetik tőlem, szóval nem kell letépnem magamról :),és én is elégedett vagyok a bölcsivel, kicsi csoportok, jó kaja stb, ezért is nem okolom a bölcsit, (tudom gyakrosi hozzáállás, hogy az én gyerekem tökéletes és minden pedagógus hülye), mert tényleg elhiszem, hogy tud így vielkedni a lányom, ahogy mondják csak hát hülye helyzet, hogy tehetetlennek érzem magam, és itthon egész okés a gyerek, bent meg kis nyafi :) Tök ciki a többi szülő előtt.
Ezt az együtt dologmegnézőst megpróbálom, (amúgy pl a konnektort kb két nap alatt megtanulta, hogy nem, mindig odamegy, mondja, hogy ne-ne és ott is hagyja, sőt ha apa bedug valamit, neki is mondja, hogy ne-ne. )
Meg még azt is megpróbálom, hogy ha valami készül, folyamatban van, akkor magyarázom neki, hogy éppen mi történik, addig is lekötöm, meg hát így megtanulja, hogy minden időbe telik.
Reggelente mi is így készülődünk, hogy ott sürög-forog a fürdőben körülöttem, fogat mosok, ő is mondja, hogy ááá és mutogat, hogy neki is, megmossuk neki is.Megfésülködök, ő is csapkodja a fejét, hogy neki is, már ki van készítve a kis fésűje és odaadom, fésülgeti magát ez idő alatt. Szóval van ami tényleg mint a nagy könyvben, úgy működik nála, sosem unatkozik, egy darab kővel is eljátszik fél órát vagy ha pl este tornázom vagy főzök és adok neki egy fakanalat tállal, most éppen 20 perce a babzsákjába hempereg meg kuncog, hogy majdnem leesik és fejjel lefelélóg a feje. Szóval így nem türelmetlen, feltalálja magát, csak bizonyos dolgokban, öltözés, etetés, autósülés.Ezekben nem ismer pardont.:)
Öltözéshez javasolták, hogy mondókázzak, megpróbálom, bár ha bent nem mondókáznak, akkor ott úgyis cirkuszolni fog közben, ez max itthonra megoldás (eddig is beszélgettem vele, de nem célirányos mondókákat)
Nagyon köszi, hogy hasznos tippeket adtatok, ki fogom próbálni és mivel karácsony előtt lesz szülői, addigra meglátjuk mit haladunk a bölcsiben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!