Egy 11 és 12 hós baba miket tud?
Amit az én kislányom tudott:
-Beszéd: 5-10 szót használt tudatosan és helyesen
-Könyveket nagyon szépen lapozgatott, rámutatott arra, amit kérdeztünk tőle, vagy magától "mesélte", hogy mi van a képen, ha olyan jellegű volt, amit el tudott mondani.
-Karikákból rúdon tornyot épített
-Elkezdett kockákkal, duploval játszani
-Kapaszkodva lépegetett, önállóan 14 hónaposan indult el (az első lépéseit 13 hónaposan már megtette, de 14 hónapos korára indult be igazán)
-Önállóan sokféle dolgot játszott: dobozokból ki-be pakolt, imádott segíteni teregetni és mosógépbe pakolni, akkor kezdtünk firkálgatni, azt is szerette, és mindent kedvelt, ami zenélt.
11 hós lesz a lányom a jövőhéten.
10 hónaposan indult el,azóta önállóan jár,szalad
szavakat mondd,olyan 10 szót tud pl:aja,apa,hejte,pápá stb.
egyedül iszik cumisüvegből
megérti amit mondunk pl:hozd ide a zsebkendőt,és idehozza
tudja mi hol van,megmutatja
tudja ki kicsoda,rámutat,
egyedül játszik,épít,lapozza a könyvet,tapsol,táncol,
indiánosat játszik,
tudja hol az orra,szája,szeme füle stb.
De ez minden babánál más.Másképpen fejlődnek a gyereke,hisz nem egyformák ők se!Ezt azért vedd figyelembe!
Első vagyok:
Igen, ezt kihagytam, nálunk is az volt a sláger, hogy rámutatott a testrészeire, amiket tudott. :)
-bútorok mellett lépeget
-könnyebb szavakat próbál mondani
-ha rákérdezünk egy családtagra hol van,ránéz
-pakolászni nagyon szeret,matatni pici dolgokkal,rakosgat,tolja a kisautót és "brümmög" hozzá:)
-tapsol,ha megkérdezzük hogy kell a gyertyát fújni akkor fúj a levegőbe(konkrétan gyertyát még nem sikerült elfújni)
-pohárból szépen iszik(persze még én fogom)
-mindent eszik,darabosakat is,szendvicset,stb
-pancsolni is nagyon szeret:)
Kisfiu, 1 evesen:
- maszik, mint a csik, viszont jarni nem tud, csak mondjuk fal mellett araszol, ha fogjuk a kezet, lepeget;
- egy szot tud, "mama" - vonatkozik mindenkire, aki foglalkozik vele, nem csak ram;
- hangokat utanoz hallas utan (hajszaritot, mosogatogepet, porszivot, autot, harangot, nagyon vicces :));
- labdat dobal, razza a nehezebben megfoghato targyakat is;
- felramol a polcra, majd le;
- ovatosan ul le es all fel (parszor koppant, megtanulta);
- ha figyelmet akar, kidobal mindent a jarokabol, az agyabol;
- tudja, hogy a kandallo sut, ha eg benne a tuz, nem megy oda;
- legaprobb morzsat, cernat, hajszalat ket ujja koze csippenteni, forgatni, nezegetni;
- kulonbozo meretu dobozokat egymasba rakni;
- pillanatok alatt szetkapni a laptop billentyuzetet;
- iszonyu hangon sikitani, ha merges :D
Nade, tanitas temaja, ami szerintem a kerdes lenyege: szerintem nem kell kulonosebben semmire sem "tanitani". Beszelj hozza, jatsszatok, csak az a fontos, hogy ne korlatozd a mozgasban es a felfedezesben (nyilvan keretek kozott - a konnektort pl. ne fedezze fel lehetoleg). A neme sem mindegy, a kislanyoknak a verbalis, a kisfiuknak a motorikus kepessegei erosebbek - nem szamit, majd megtanulja. Engedd, hogy felfedezze a mindennapi hasznalati targyakat (kiveve szuro-vago), hiszen ezekkel fog egyutt elni, nem a gumi es muanyag babajatekokkal. Jo jatekok a kockak, karikak, labda, de akar egy kartoncso es egy muanyag flakonba rakott nehany kavics is nagy kedvenc lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!