Mennyit beszél másfél év körüli gyermeketek?
A kisfiam 19 hónaposan megszámolhatatlan mennyiségű szavat tudott és használt már, 20 hónaposan kezdett 2-3 szavas mondatokat használni, 22 hónapos kora óta beszél tisztán és összetett mondatokban. A mondókák ez után jöttek. És már az ő beszédfejlődése is korainak volt mondható. Ugyanis 2 éves korban szoktak általában elkezdeni nagyon egyszerű, 2-3 szavas mondatokban beszélni a gyerekek.
Amúgy ezzel egyáltalán nincs baj, nem tudsz vele mit csinálni, nem mondhatod neki azt, hogy gyerekem, hallgass, ne beszélj.:)
A kislányom kb. annyit, mint a tied. Nincs ebben semmi különös, sok gyerek van ilyen szinten ennyi idős korban, főleg a lányok.
A fiam ennyi idősen még alig szólt pár szót, az is rendben volt.
Múltkor írtam le máshol, bemásolom:
9 hónaposan: fű (rendesen, a fűre használta, könyvben is felismerte képeken), aja, baba. Mindet jól használta, adekvát helyzetben.
11 hónapos kora után, ezeket már nem jegyeztem, hogy mikor: bagoly, cica, vauvau, kösz, bocs, gyere, anya, apa, mama, dédi, nem, rizs, zsiráf, tessszé (tessék), lonyi (rongyi), teedd, süt (arra is azt mondja, ami nagyon hideg), fa, balázs, bumm, hoppá, kukk, gágá (liba), kukúú (kakas), múú (bocikra használja egyértelműen), brümmbrümm, igen, kaaa, nyami (ez meg a kanál, de ez még csak kezdemény, nem mondja ki teljesen). Mostanában mondatokká szervezi őket, két szavas mondatokat már használ néha (anya dejee, apa tedd, mama tesszé, baba nyami).
Megérteni gyakorlatilag mindent megért, tökéletesen kommunikálunk.
Azóta egy hét telt el, és van már 5-6 új szó, szóval elég gyorsan halad, meg el tudja mondani, hogy tap-tap mama, nyam-nyam baba. Ez a tapsi-tapsi mamának babanyelven.
:))))
Tényleg gyorsa a lányod, de én soha nem hallottam, hogy ez baj lehetne.
Nálunk a nagylány ilyen szempontból csodagyerek volt, másfél évesen folyékonyan beszélt, két éves alig múlt, amikor a Sün Balázst, a Cinege cipőjét már kívülről fújta, mesét mesélt, stb. Az óvónénik is meg voltak rökönyödve rajta. Azóta sem áll be a szája, de semmi káros hatást nem észleltünk, jó tanuló, okos kislány. Talán kicsit zárkózott, de ahogy nő, egyre nyíltabb.
Az öccse három éves koráig egy szót sem szólt, oviban visszatartották, mert nem lehetett érteni, amit mondott, úgy selypített. Értelmes nagyfiú, most kezdtük az iskolát, fogékony mindenre, kész kis úriember.
A gyerekek mások, máshogy fejlődnek. Mi pont két végletgyereket fogtunk ki, értelemben, észbeli képességekben mégsem látok különbséget. Ne higgy az ilyen szóbeszédeknek, csak annak, amit látsz a gyermekeden!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!