Meddig normális a lábujjhegyen járás?
13 hónapos lányom most kezd a kezem fogva jarni és lábujjhegyen teszi. Állni is többnyire lábujjhegyen áll.
Ez normális még?
Az nem normális, hogy fogod a kezét. Azért jár lábujjhegyen, mert nem ér le a lába rendesen a földre. Ne fogd a kezét, hagyd, hogy egyedül járjon, és esetleg elessen. Azt is meg kell tanulnia.
Ha fogod a kezét, akkor nem tanul meg egyensúlyozni. Anélkül nem tud egyedül járni.
Sose vezetgettem a lányom és sose járt lábujjhegyen, 11 hónaposan már bejárta egyedül a lakást.
Szerintem nem kellene vezetgetned.
Gondolom használt járókàt...
Az szokott lenni az elsődleges ok.
Lábujjhegyen az én lányom is állt, mikor még kapaszkodva lépegetett, de mivel mi sosem vezetgettük, mert mindenhol azt mondják, hogy nem szabad, mert csak hátráltatja a fejlődésben, azért ő sosem járt lábujjhegyen, mivel úgy nem lehet egyensúlyozni...
Szóval szerintem se vezetgesd, ez az első...
NEM azért áll lábujjhegyen, mert Te "vezetgeted". :) Fura, hogy ezt írták...
Egy évesen voltunk neurológián a kislányommal és ott rákérdezett a doktornő, hogy lábujjhegyen áll e. Mivel a kislányom is így áll főleg, mondtam hogy 50-50%-ban igen. Nem nagyon feszegette a kérdést.
Azóta eltelt másfél hónap és még mindig lábujjhegyezik, de próbálunk rászólni, akkor leteszi a sarkát.
Mi decemberben megyünk vissza kontrollra és természetesen rá fogok kérdezni, úgyhogy szerintem Te is kérdezz rá az orvosodnál. De nem a Te hibád, hogy így lépeget, áll!!!
(Amúgy a férjem is lábujjhegyen járt, mikor elindult.)
Orvos válaszol találatok
Keresőszó:
Összes találat: 1 db
Lábujjhegyen járás gyermekkorbanMegválaszolva: 2011. március 31.
Szakértő neve: dr. Altorjai Péter
A kérdés szakterületi besorolása: Gyermekgyógyászat, Ortopédia
Témakörök: ortopédiai problémák
Jo napot kivánok Dr Ur!
!Elnézést kérek a zavarásért!Olyan kérdésem lenne,másfél éves a kisfiam,egy évesen szépen elindult,mostanábban lábbujjhegyen megy!Megszeretném kérdezni,hogy baj e,hogy igy megy valami baj lehet a lábbával?
Válaszát elöre is köszönöm!
A lábujjhegyen járás az esetek döntő többségében alkati, esetleg örökletes, és további teendőt nem igénylő dolog. Ritkán azonban neurológiai kórkép is lehet a háttérben: akár egy, az izmokat érintő megbetegedés, vagy a méhen belüli életben - esetleg szülés alatt - fellépő részleges oxigénhiányos állapot következtében, igaz, többnyire egyéb tünetek-panaszok mellett észlelhetünk lábujjhegyen való járást.
Házi gyermekorvosa, aki a kisfiú előtörténetét is ismeri, valamint egészében látja a gyermeket, készséggel dönt majd azt illetően, kell-e további vizsgálat, vagy nem.
Akár ártalmatlan alkati, akár nem, az Achilles-ín megrövidülése, a lábboltozat átépülése következhet be súlyosabb esetekben, ezért orthopédiai követés javasolt mindenképpen.
Mindezek mellett a lábujjak tornáztatását, vagy például az ülő helyzetben, székről-padról lelógó lábakkal végzett belső lábéles labdázgatás hasznos lehet.
Jó egészséget kívánok,
dr. Altorjai Péter Vissza
És még egy: [link]
Jó egészséget és örömteli babázást! :) :) :)
6-os válaszoló!
Nem használt az én fiam se járókát, nem vezetgettem mégis lábujjhegyen ment. Ez nem szülői hiba!! 5-ös válaszoló
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!