2-3 éveseteket kiviszitek a temetőbe gyertyát gyújtani?
Kislányom 2 és fél éves lesz, úgy gondolom, már érteni miről szól - miért megyünk oda...? vagy korai még? Ti mit-hogyan meséltetek erről gyermekeiteknek?
Köszönöm!
Az én lányom másfél éves múlt és kivisszük. Igaz nem is nagyon lenne kire hagynom.
Ha szoktam járni a nagyszüleim sírjához, virágott vinni év közben akkor is szoktam vinni magammal. Miért ne vinném? Nem temetésre viszem!
Azért nem vinném ki, mert a kisgyerek még nem ért a halált, vagy legalábbis nem úgy, ahogy mi felnőttek. Ha épp ott futkozni akar, vagy kiabálni és rászólsz, akkor nem fogja érteni, hogy miért kell szépen viselkedni, ráadásul a többi "látogatót"is zavarhatja.
Szerencsésebb a emlékeket fényképekkel ápolni, hiszen az kézzel foghatóbb, mint egy sír.
Ha már mindenképp ki akarod vinni, akkor ne a halottak napi tumultust válaszd szerintem, hiszen bármely nap megfelelő, de legalább nincsenek sokan.
A 3 éves kisfiamat ki akartuk vinni, de megmondta, hogy nem akar jönni.
Nem is értette, hogy ha a papa az égben van, akkor a sírnál mit csinálnánk...
(1 éve halt meg, a temetés után visszamentünk vele, látta a sírt, emlékszik a papára, de most elzárkózik, tiszteletben tartjuk, majd, ha ő akar menni, akkor visszük.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!