Van itt olyan, aki egyedül neveli a gyermekét? Válaszolnál kérlek?
Hány gyermeket nevelsz egyedül? Mennyi havi jövedelem kell ahhoz, hogy kényelmesen megéljetek albérletben, és jusson mindenre? Lelkileg mennyire megterhelő, hogy nincs mellettetek az apa?
Lehet, hogy ebbe a helyzetbe kerülök, és szeretnék felkészülni rá.
A barátnőm egyedül neveli a kislányát, leírom, hogy ők hogy élnek, hátha segít.
Főállásban dolgozik, 300 eFt nettó a keresete (adókedvezménnyel)+ a 13 e valahányszáz Ft egyedülállóknak járó családi pótlék.
A kislány bölcsis (önkormányzati)- de fizet térítési díjat, csoportpénzt, be kell vinni dolgokat, így az kb. 30 eFt havonta.
Egyelőre albérletben laknak, mert a volt férjjel közös tulajdonból menekülnie kellett- ezért albérleti díjat fizet egy 1,5 szobás szép kis lakást Bp-en- ami rezsivel, bérleti díjjal, internettel stb. együtt havi 100 eFt körül van.
Autóját tartja még fent, nem tudom pontosan mennyi, de mondjuk biztosítással együtt havi 15-20 eFt (nem sokat megy).
Ketten vannak, gyermektartást 15 eFt-ot kapna, de nem kap (mert apuka feketén, külföldön szedi be a nagy pénzeket)- nem forszírozza, mert akkor még a bántalmazó szülő kitalálná, hogy láthatás is jár neki...
Normálisan élnek, szépen járatja a kislányt, jut egészséges ennivalóra is, de félretenni nagyon nem tudnak.
A kislány sajnos beteg (allergia)- annyira szerencsére nem, hogy ezért plusz ellátást kapna vagy kedvezményesen gyógyszert stb.- viszont az étkezés és a gyógykezelés náluk többszöröse egy egészséges 2 évesének. Főleg emiatt sok a havi kiadás a rezsin, bérletidíjon felül.
Lelkileg nehéz volt neki, igyekeztünk őt támogatni- itt az apuka bántalmazta a családot, nehéz időket éltek meg, de lassan szerintem visszaáll a "normál kerékvágásba" és mivel túlélték, kijöttek belőle, szereti a kislányt- így van esélyük kettőjüknek is egy boldog kis családnak lenni.
A kislánynak és az anyulának is egy áldás, hogy nincs mellettük apuka már több, mint fél éve.
Szerintem idő kell még neki, hogy helyreálljon az önbizalma és elhiggye, hogy ő egy szerethető ember- de már most sokat tett magáért és a kislányáért.
Szerintem fontos az, hogy legyen egy háttér család vagy barátok, akikhez lehet fordulni akár lelki kérdésekben, akár egy kis gyerekvigyázásra (én ezzel szoktam őt tehermentesíteni, eljátszanak a gyerekeink), hogy valaki mellette álljon és megerősítse. Teljesen egyedül nagyon nehéz lenne. A környezete támogatása szükséges volt ahhoz, hogy merjen lépni, válni, elszakadni- különben ki tudja már mi minden szörnyűség történt volna velük.
Minden jót.
1 11 hónapost nevelek egyedül albérletben.
A havi bevételem 95-100 ezer ft, ebből csak az albérlet 28 ezer.
Egyáltalán nem élünk kényelmesen. A gyereknek megveszem a pelenkát, ételeket, tápszert, ezen nem spórolok, viszont ruhát csak turiból, vagy ingyen ismerőstől szerzek, a többi felszerelést is mind olcsón, használtan vettem (etetőszék, játékok stb).
Nagyon kell spórolnom, még egyáltalán nem fűtök, jól felöltözünk mindketten. Én csak 2-3 naponta zuhanyzom gyorsan és magamnak alig főzök, általában csak kenyeret eszek hagymával, parizerrel, esetleg krumplit sütök, vagy tésztát eszek, mert ez az olcsó.
Nagyon hiányzik a gyümölcs, zöldség, de ez nagyon drága.
A lelki oldala még a szegénységtől is nehezebb.
Mindig is olyan voltam akinek fontos volt, hogy legyen mellette egy társ akit szerethetek, ez most nagyon hiányzik.
Emiatt nem tudok jó anya lenni, sokszor érzem nyűgnek a gyereket, nem tudok miatta elmenni dolgozni, ismerkedni, nem érzem már magam nőnek, csak ez az állandó gyerekfelügyelet. Nagyon rossz, bár szerintem én már enyhén depressziós is vagyok a folyamatos lelki gyötrelmek miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!