Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » S. O. S! Mit tegyek még?...

S. O. S! Mit tegyek még? (lázas baba)

Figyelt kérdés

9 hónapos babám késő délután belázasodott. Popsiban mérve, fél fokot levonva 38,2 volt a láza.

Adtam neki egy adag Nurofen szirupot, 1 óra múlva már csak 37,6 volt.

Most lefekvés előtt is megmértem a lázát, 37,2. Adtam neki éjszakára Germicid-c kúpot. Ugye nem tettem rosszul? Nem kellett volna?

Az orvosunkat nem tudtam elérni.

Egyébként betegségre utaló jel nincs. Nem hányt, nem megy a hasa, nem köhög, nem folyik az orra. Evett szépen ma. Nem tudom, mi lehet a láz oka.

Holnap elviszem dokihoz, de addig is mit csináljak még?

Ha éjszaka felszökik a láza, akkor vigyük az ügyeletre vagy próbálkozzak lázcsillapítással?

Segítsetek, még sohasem volt beteg vagy lázas a lányom, még védőoltások után sem.

Aggódom.

2013. aug. 27. 20:49
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
63%
jól csináltad!ha éjjel is lázas lesz adj neki megint Germicidet!ha esetleg 40 fokra felmenne neki akkor viszont már vigyétek az ügyeletre addig ne!a Germicid le fogja vinni neki szerintem,mert az erősebb mint a Nurofen!
2013. aug. 27. 20:55
 2/14 anonim ***** válasza:
Nem kellet volna a germicid, hisz nem is volt már lázas , mindenesetre éjszaka figyeld és ha felmegy a láza (38fölé) akkor adj neki kúpot és reggel vidd el az orvoshoz.
2013. aug. 27. 20:55
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Ha be adtad a kúpot semmi baja nem lesz! De ha menne fölfelè adj neki szirupot! Ha az nem viszi le 3 órára rá adhatsz kúpot! De az esti kúp után is várj legalább 3 órát! Ha nem akar lemenni 3 óránkènt fölváltva adhatsz neki! Ha nem megy le így sem nyugodtan hívd az ügyeletet! De akár most is fölhívhatod őket segítenek,elmondonak mindent!
2013. aug. 27. 20:56
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nagyon nagy kár volt adni kúpot.

A Germicid erős lázcsillapító, a babádnak meg még csak hőemelkedése sem volt (37,2 épp határeset, akár normálisnak is mondható).

Enyhe lázra inkább szirupokat adj, a kúpot hagyd meg valóban magas lázra (39 fok felett).

amúgy sima lázzal más tünet nélkül felesleges orvoshoz vinni, ő is csak azt fogja mondani, hogy csillapítsd a lázát (de csakis 38 felett, az alatt nem kell!).

Valószínűleg vírusos fertőzés, ha bakteriális volna, akkor más tünetei is lennének.

3-4 nap alatt el szokott múlni magától, a szervezet legyőzi a vírust.

Csak hogy segítsek: a lányom 9 hónapos, 3 hete volt 4 napig tartó ciklikus láza, estére felszökött 39 fölé, reggel csak hőemelkedése volt, ez tipikusan vírusra utal, ilyenkor nincs más teendő, csak a lázcsillapítás és a szervezet erősítése (pl. Cebion cseppel, gyümölcsökkel).

2013. aug. 27. 20:56
 5/14 anonim ***** válasza:
Elhiszem, hogy aggódsz, de próbálj megnyugodni! Az a legfontosabb! Hála IStennek, nem magas a láza. Nem tetted rosszul, hogy adtál kúpot éjszakára, de lehet nem kellett volna hőemelkedésre, de ártani nem árt. Lehet csak valami vírust kapott el, ami átmegy rajta pikk-pakk. Én a helyedben nem rohannék vele rögtön orvoshoz, mert ott durvább dolgokat szedhet össze. Figyeljed, ha nem lesz láza, semmi egyéb tünete, nem kell orvoshoz vinni. Remélem éjszaka sem lesz semmi gond. Holnap írd meg, hogy vagytok. És nyugiii!!!
2013. aug. 27. 20:58
 6/14 anonim ***** válasza:
38C foktól érdemes csillapítani a lázat. Jól tetted, hogy felváltva adtad neki a gyógyszert. 4 óránként mehet a lázcsillapító ha szükséges. De ha nem lázas ne ad neki. A gyógyszert felváltva kell adni 4 óránként (más hatóanyagut). Ha közte (ebben a 4 órában) lázas akkor lehet hütőfürdőzni , vagy állott vizes törölközővel borogatni. Hütőfürdő: anyni fokos vízbe teszed amennyi a láza és 10-15 perc alatt hidegre hűtöd a vizet (nem fog megfázni, lázas gyerek nem tud megfázni). Borogatás: állott vizes inkább langyos-hidegebb vízbe átöblíted a törölközőt és a végtagjait, valamint 39C fokos láznál az egész testet, beborogatod. Ha nincs 39C fokos láza elég a végtagokra, homlokra ilyen törölközőt tenni, ha át melegedett át öblíted a törölközőt és be tekered megint. Sok folyadékot kell ilyenkor itatni a gyermekkel, és kerülni kell a tejtermékeket.
2013. aug. 27. 20:58
 7/14 anonim ***** válasza:

Nyugiii!

mivel először beteg érdemes sűrűbben mérned a lázát ha tudod! - nekünk fülhőmérő volt - fel sem ébredt egyik gyerekem se rá! Bocsi hogy ezt tartom fontosnak, de nekünk fiam és most már lányom is extrém magas lázat produkálnak 40,5 fok felettit is!! ha betegek, szóval én 15 percenként mérem, vezetem a saját lázlapom ahova mindent beírok: mikor mértem, mennyi volt, kapott e valamit , ivott e és mennyit, hűtőfürdő, hányás, széklet színe,állaga.....stb. így mikor a Dr. nénihez megyünk már látja a történteket és nem kell hebegnem habognom hogy mikor éppen mi és mennyi volt és mit csináltam.

nem hiszem hogy rosszul döntöttél hogy 37,2 re még azért beadtál egy Germicidet alvás előtt, ha megvolt a 4 óra eltérés a Nurofen és e között! nem biztos hogy nem beteg! nekünk állandó torok probléma van semmi más tünettel! ha tudsz néz bele a szájába! nézd meg a fogait is! összetett is lehet a probléma! főleg ha több fogacska is jön.

2013. aug. 27. 20:59
 8/14 anonim ***** válasza:

Én azt szoktam csinálni, hogy ha napközben lázas volt, de este nem az, akkor csak 1/2 kúpot adok neki.

Éjszaka nézz rá többször, ha lázas csillapítsd. Ügyeletre nem kell rohanni, csak akkor ha nem tudod neki levinni vagy 40 fok körülire ugrik.

2013. aug. 27. 21:01
 9/14 anonim ***** válasza:
37.5C fok fölött lehet lázló beszélni. Csillapítani 38C foktól kell.(Kivéve ha már volt lázgörcse vagy epilepsziás rohama akkor 37.3C-37.5C től már kell csillapítani.)37.5-38C között inkább csak hőemelkedésnek szoktuk hívni, csillapítani nem kell, de figyelni érdemes, hogy feljebb megy e.
2013. aug. 27. 21:03
 10/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítséget, nagyon aranyosak vagytok. Próbálok megnyugodni, csak hát valahogy olyan felkészületlenül ért a dolog. Még sosem volt beteg, lázas, így egy kicsit bepánikoltam. Tudom, nem volt magas láza, és az esti kúpon én is gondolkodtam, hogy beadjam vagy ne, de remélem, hogy nem csináltam rosszat azzal, hogy adtam neki.

Köszönöm a tanácsokat, kicsit megnyugodtam. Remélem nem lesz gond.

Egyébként észre sem lehetett rajta venni, hogy lázas. Egész nap jókedvű volt, evett, játszott, semmi furcsaság. Csak annyit éreztem, hogy forró a homloka és nyaka.

Köszönöm nektek még egyszer, holnap jelentkezek.

2013. aug. 27. 21:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!