Szerintetek miért van ilyen nagy különbség a babák fejlődése között?
Arra gondolok itt,hogy vannak babák akik már 5-6-7 hónaposan másznak,stabilan,önállóan ülnek,felállnak,és vannak akik csak 9-10 hónaposan teszik ezt.
Szerintetek befolyásolja ezt a szülők életkora,hogy hány évesen vállalták a babát?Vagy az életmódja,hogy dohányoztak e előtte stb...
Leírnátok nálatok ez hogy volt?Hány évesek voltatok,életmód,és hogy mit mikor csinált a babátok?
van baba aki ügyesebb és van aki kevésbé.ennyi szerintem.
Én nem dohányzom,nem iszom, és a fiam 15 hósan kezdett járni csak(én is ilyen voltam,szoval inkább genetika,és ma se vagyok sportokban tul ügyes)
sógornőm dohányzik,és a kisfia egyedül felállt fél évesen...nem csak mesélte hanem láttam is!!
Nem tudom mitől függ, de nálunk így van:
A fiam 7 hónaposan kúszott, 8 hónaposan ült fel, 9 hónaposan állt fel, 9,5 hónaposan mászott (előtte is tudott, de nem akart), 1 héttel az 1 éves születésnapja után indult el önállóan. Ez teljesen átlagos fejlődési tempó. Most 14 hónapos lesz, már szalad, egyre több szót mond.
Én 30 évesen szültem, a férjen 27 éves volt. Terhesség előtt dohányoztam, egyébként teljesen normális életet éltünk/élünk.
Ez nem ügyességen múlik, hanem az agy fejletségén. Az elsö éves mozgásfejlödést az agy befolyásolja szinte csak. Minden mozdulat megy a másik után, és ha ezt a szülö befolyásolja akkor megváltozhat annak menete. De lehet hogy az agy egy olyan tevékenységre tér ki, ami szintén befolyásolja azt.
Egyik elönyben másik hátrányban.
Nagylányom mindent tankönyvszerint csinált, teljesen legátlagosabban fejlödött.
4 hósan hasra fordult
5 hósan hátra fordult
7 hósan kúszott
8 hósan térdelt, mászott, ült
9 hósan állt
11 hósan ment.
Aztán jött ketteske. Aki az elején ugyan így csinálta, de 5 hósan elkezdett kúszni. Mint a villám. 7 hósan állt.Azt hittem mászni is fog, de nem egészen 8 hós koráig ahol elkezdett mászni, majd felült. 10 hósan önállóan ment. De 12 hósan még egyetlen egy bababa, mamama, tatatata -t se mondott.
Vagy is nincs olyan, hogy mindenben elörébb jár. Ha valamiben elörébb van akkor másban kicsit hátrébb.
De rengeteget befolyásolják, hogy a szülö mit tezs. Sokan 3-6 hós babát ültetnek, vagy a babykomp, akasztható ugráló hinta, kézzel vezetgetés... ezek mind azok amik teljesen vissza vethetik a fejlödésben.
Szerintem pusztán így alakul! Egyik baba ilyen, másik olyan. Az én fiam pl. sokkal később csinált mindent, mint a barátnőim vele egykorú babái. Mármint mozgásban. 16 hónaposan kezdett pl. járni. Viszont most 20 hónaposan már beszél, még a másik két baba pár szót mondogat.
Nem hiszem,hogy ehhez a szülők korának, vagy életmódjának köze lenne!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!