Mikortól kell/érdemes átállni a napi 5x-i etetésről 4-re?
7,5 fél hónapos a babám. Most úgy vagyunk, hogy reggel este tápszer, tízórai: gyümölcs, ebéd: husis főzelék, uzsonna: zöldség-gyümi. Elég bélpoklos a kicsim, mindig elégedetlenkedik, ha abbahagyjuk az evést. Így arra gondoltam, mi lenne, ha nagyobb adagokat kapna, és csak 4x egy nap. A reggeli tápszert elhagynánk, gyümivel indítanának, aztán ugyanaz, csak nagyobb adagok. Ez hülyeség?
Foga még nincs, tejtermékeket, glutént hanyagolnám min. 1 éves koráig, tejpépet nem eszik (kiütéses lett).
Köszönöm
Semmikor nem érdemes áttérni. Még felnőtt korban is a napi 5x-i étkezés az egészséges. Egyébként is kell reggel-este tápszert adni 1 éves korig.
(A glutént miért hanyagolod? Mert, ha nincs egészségügyi oka, akkor legkésőbb 7 hónapos korig ajánlott bevezetni.)
Nem érdemes áttérni, sokkal jobb, ha a napi 5 étkezést szokja meg. Reggel és este még mindenképpen kapjon tápszert, pláne, hogy azt írod, tejterméket nem akarsz neki adni 1 éves korig. Napi min. 400-500 ml (de legalább 300 ml!) tejalapú táplálék szükséges az egészséges fejlődéshez, ha tejtermékeket nem adsz, akkor ezt a mennyiséget tápszerrel fedezd.
A glutén hanyagolása pedig nagy hiba, pont hogy korán be kell vezetni, akkor is, ha van gluténérzékeny a családban. Ugyanis így kerülhető el a leghatékonyabban a babádnál a későbbi gluténallergia kialakulása. Gyerekorvossal konzultáltál már ez ügyben?
Az én 8 hónaposom 6x eszik egy nap...na jó, néha 5x, ha későn kel.
Most így néz ki nálunk:
Reggeli tápszer
Tízórai gyümi
Ebéd husis főzi
uzsonna zöldség vagy gyümi (ez néha kimarad)
vacsi tejpép
alvás előtt tápszer
Szerintem sem kell átállnod 4xi étkezésre, az 5x-i az egészséges, a reggeli és esti tápszert hagyd meg mindenképpen
jujj, egy 7,5 hónapos nemhogy 4szer eszik, hanem 7x-8x.
nagyon butaság szerintem már így is ahogy eteted, hogy nem ehet annyit, hogy jól lakjon ha jól értem.
miért nem kaphat annyit amennyit kíván anélkül, hogy egy étkezést elhagynátok?
8 hónaposan az ideális étkezés:
reggeli, esti tápszer+ nappal 1 vagy 2 tápszer (legjobb alvás előtt)
10órai gyümölcs, ebéd főzelék+husi, uzsonna tejtermék, vacsora főzelék+ husi
tehát tápszerrel, rendes étellel 7-8. nem 4.
még egy óvodás is napi 5 szilárdat eszi a reggeli esti tej mellé.
annyit adj neki amennyit kér, most sok energiára van szüksége, mert a mozgásformák még rengeteg energiával járnak, muszáj annyi ételt kapnia amennyit kér, nem pedig kimérni és stopot inteni az általad meghatározott mennyiségnél.
nem bélpoklos, hanem szüksége van rá!
A gluténra én is csak azt tudom mondani, hogy butaság volt. Nem tudod teljesen kiiktatni az életéből, remélem ezt tudod. De azért nem feltétlenül lesz allergiás.
Az 5 étkezés viszont fontos, ehhez szoknon hozzá, mert ovis korvan és később is ez lesz.
7 hónaposak vagyunk: ébredéskor tápi, 9-kor gyümi, 13-kor ebéd (főzi+husi), 5-kor uzsi (gabona vagy tejpép), 8-kor főzelék, a déli maradéka általában és fürdés után még tápi, amennyit kér. Ébred éjjel is, de remélem lassan leáll róla.
Köszönöm a válaszokat, akkor a napi 5 étkezés marad...de többet nem értem, hogy miért kellene. Sokat alvó baba, így is 3 óránként eszik nap közben, fejlődik rendesen, mindenkinek az az első, hogy milyen jó húsban lévő baba, szóval kap eleget enni. Amikor sír a végén, nem arról van szó, hogy éhes maradt, hanem egyszerűen nem tudja abbahagyni az evést, akármennyit kap: pl. tízóraira ma is egy nagy őszibarackot, egy óriási almát és egy banánt kapott...nekem elég lenne tízóraira.
Amúgy a glutént miért is ne lehetne kikerülni? Mi egyáltalán nem fogyasztunk glutént, mert szerintem egyáltalán nem jó dolog, nemcsak az arra való érzékenység, hanem sajnos kimutatott, hogy a cukorbetegség kialakulásában is közre játszik. Nincs semmiféle tápanyagtartalma, csak a szénhidrát. Nem fogom kiflicsücsökkel, tésztával vagy babapiskótával tömni a gyereket, amikor friss gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat kaphat. Amúgy a védőnő is azt mondta, hogy glutént 1 éves koráig ne, a tejtermékeket pedig inkább 1,5 éves korig mellőzzük (én amúgy tejcukor érzékeny vagyok, babakoromban öntötték belém a tehéntejet, mert nem tudtak szoptatni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!