Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Milyen gyakran gondolkozol el...

Milyen gyakran gondolkozol el rajta, hogy jó anya vagy-e?

Figyelt kérdés

4 hónapos a kicsi, a nagy 21 hónapos. Mostanában gyakran eszembe jut, hogy jó anya vagyok-e. Nyilván háztartást is kell vezetnem, és rájöttem, hogy az aggodalmam alapja az, hogy bűntudatom van, amikor a gyerekek "csak úgy" vannak, míg én pl. mosogatok, vagy más munkát csinálok. Pedig tudom, hogy anno az én anyukám sem játszott velem a nap 24 órájában.

A kicsit próbálom a járókában foglalkoztatni, persze sokat van ölben, mosolygunk, beszélgetünk, dalolunk, ez utóbbit már a naggyal együtt. Sok mesét olvasunk, rengeteget beszélek nekik, próbálom tanító célzattal tenni. Mégis bűntudatom van, amikor a nagy pl. mesét akar nézni, és amikor etetem a kicsit, gyakran én kapcsolom be a mesét neki. Gyakran engedékenynek érzem magamat. Ha józanul gondolkodom, tudom, hogy nem csinálom rosszul, de mégis foglalkoztat a téma.

Ti vagytok így?

2013. máj. 30. 13:55
 1/8 anonim ***** válasza:

Èn is sokszor elgondolkodtam ebben az idöszakban. nekem is egy kicsi és egy picim van. De épp délelött mondta a férjem hogy büszkék lehetünk a nevelésünkre, ha megnézzük a környezetünkbe a gyerekekt milyen hisztisek kezelhetetlenek.

Mieink is elég akaratosak, de szerintem egyszerüen alapjában jól kezeljük öket. Szeretetben neveljük nagyon erösen, így a fizikai lelki bántalmazás minden foka kizárt, és pont ezért is kell nagyon oda figyelni, és konzekvenciát vonnunk minden cselekedetnél. Lányom kmost már 2,5 éves és betartja a szabájaokat, a legnagyobb hisztis koron túl vagyunk. Ès imád mindent csinálni, jól leköti magát és mondjuk 3 rossz után jön 10 jó.

De ebben a korban amiben ti vagytok ahol a pici még nagyon aprócska, ott a lányom is volt hogy egésznap tv elött ült. Nem tudtam mást csinálni, nem voltak nagyszülök akik lekössék, a baba meg szinte csak a cicin lógott. Egyáltalán nem bánom, egyszer csak leállt a tv nézéssel. Mostanában ha nincs délelött semmi esemény akkor reggel megnézi a kb 1 órányi meséjét, és ennyi (ha nagyon rossz az idö vagy lázasak akkor délután is néz még). Ha van esemény délelött akkor nem is nézi.

Szóval nem függö, és imádja ha olvasok neki, szuper képzelet ereje van.

Ne aggódj ezen, engem anyámék mindig a tv elé ültettek, és utáltam gyerekként olvasni, most meg 3 nyelven beszélek (minden nap használom mindegyiket), és olvasni is imádok, már mindegy melyik nyelven veszek kezembe könyvet egyszerüen imádok olvasni.

2013. máj. 30. 14:02
 2/8 A kérdező kommentje:

Kedves első, köszönöm szépen, kicsit megnyugtattál.

Nem feltétlenül csak azokra vagyok kíváncsi, akik 2 kisgyerekkel, kis korkülönbséggel töltik a napokat, hanem csak úgy általában...

Van-e benned rossz érzés, amikor nem a gyerekkel foglalkozol a nap 24 órájában?

2013. jún. 1. 11:45
 3/8 Kerria ***** válasza:

Érdekes téma.

Most már nem gondolkodom ilyenen :) 18 hónapos.

Eleinte első 1-2 hónapban rengetegszer sírtam, ha sírt és nem tudtam segíteni... nem tudtam az okát. Kólikás hasfájással küzdött, ami annyit jelentett este 6-tól hajnali 2ig szinte megállás nélkül sírt/ordított. Hiába maszíroztam, melegítettem, tornáztattam, hasra tettem, ringattam...stb. semmi eredmény. Akkor szinte napról napra ezen gondolkodtam, miért van ez, mit nem csinálok jól.

Ma már szerencsére nem jut ilyen az eszembe. Pláne amikor magától, csak úgy puszit ad... Te is átlendülsz majd ezen. Nem mondom, lehet lesz még egy két ilyen eset, de most jelenleg nincs!

Nálunk 22 hónap lesz a korkülönbség. És csak reménykedni tudok abban, hogy másodjára egy nyugisabb baba érkezik hozzánk. Gondolom ismét eljön ennek a kérdésnek is az ideje...ismét. Meglátjuk! Kicsit félek az ilyen kis korkülönbség miatt, de mindegyiknek megvan az előnye-hátránya.

2013. jún. 1. 12:00
 4/8 A kérdező kommentje:

Kerria,

Hát igen, biztosan eljön nálad is a kérdésnek az ideje. Tudod, nehéz az, amikor egyszerre sír mindkét gyerek, és irtó kevés az az idő, amit a napi rutin teendők mellett csak és kizárólag az adott gyereknek tudok szentelni. Mire mindenki jól van lakatva, nem éhes, nem szomjas, tiszta ruhája, tiszta pelenkája van, legyen főtt étel, mosott ruha, a lakás ne legyen koszfészek... Nehéz dolog. Ja, és én hol is vagyok a sorban...? Mondjuk ez most nem számít. Biztosan be fogunk állni, de egyelőre még csak arra gondolok, hogy a télen, amikor nagy hassal a rossz időben nem tudtunk sétálni menni, és nem is nagyon bírtam a munkát, akkor mennyit olvastunk, játszottunk a naggyal, még a kicsi születése előtt. Most is próbálom tartani a megszokott játékot, a kicsivel is foglalkozni, de csomó új feladatom van, így nehéz tartani a lépést... :-(

2013. jún. 1. 12:06
 5/8 anonim ***** válasza:
Én is szoktam ezen agyalni. A bűntudat ismerős, örülök, ha a nagyobbikkal napi félórát egyben tudok játszani, foglalkozni úgy, hogy ne történjen valami, ami miatt abba kell hagyni. Két picivel (3 éves a nagy, 9 hónapos a kicsi) nagyon nehéz és fárasztó minden nap, nálunk a tévé sem segít, de ez lehet, hogy nem is olyan nagy baj. Félek, hogy a kicsit elhanyagolom a nagy kedvéért, sokkal kevesebb figyelmet kap, mint amennyit a nagytesó ennyi idősen kapott. De azért igyekszem kihozni a legjobbat a helyzetből.
2013. jún. 2. 01:39
 6/8 anonim ***** válasza:

Én nem gondolkodom ezen. mert tudom hogy jó anya vagyok ;-)

Na jó ez elég pökhendien hangzott, de majd te sem fogsz ezen agyalni ha már nagyobbak lesznek.

A lányom 12 éves, a fiam 5 hónapos.

Tudom nagyon jól hogy magától nem lesz rend a lakásban csak egy csettintésre ( bár néha azt kívánom hogy így legyen), nem főz meg senki helyettem, nem lehetek a nap 24 órájában velük.

Most még természetes hogy így érzel , mert míg a lányom kicsi volt én is hasonlókat gondoltam. Az első nagy "törés" az akkor jött el amikor oviba került. Ő az oviban sírt, én az ovi előtt. nagyon megviselt hogy most már nem csak tőlem függ, és maga az elválás is.

Az osztálykirándulások előtt amikor indult a busz rendszerint elsírtam magam mindig. ( ne kérdezd hogy miért nem tudom... més el sem ment de hiányzott)

Furcsa volt hogy már nem én jelentek számára mindent, hogy új élmények érik de mindenzek nélkülem.

Most hogy 5. osztályos lett, már megedzőttem. :-) Most már rendesen bontogatja a szárnyait, igazi kiskamasz.

A kicsi fiamnál már edzettebb leszek szerintem... legalábbis remélem :-)

2013. jún. 2. 10:25
 7/8 A kérdező kommentje:

Örülök, hogy ez a bűntudat nem csak az én "dilim".

Közben arra gondolok, hogy a második gyerek biztosan nem úgy éli meg, ahogyan én, hiszen ő eleve nem tudja, milyen egyedüli gyereknek lenni.

Remélem, hogy idővel változik a helyzet, és igen, az elválás biztosan nehéz lesz, már most félek az időtől, amikor vissza kell menni dolgozni, háztartást is kell vezetni, és a gyerekkel is szeretnék lenni, de az elválást is fel kell dolgozni... Nem egyszerű.

2013. jún. 2. 13:02
 8/8 anonim ***** válasza:

Én úgy naponta 50x gondolkozom el rajta. Egyedül nevelem a lányomat, és sokszor érzem úgy, hogy keveset vagyok vele, és amikor együtt vagyunk, akkor sem tudok 100%ban rá figyelni. Dolgozom, ő bölcsis. Mellette házimunka, játszótér, kerti munkák, autó rendben tartás. Nagyszülők, rokonok nincsenek. Heti 1-2 alkalommal jön az apja, de nem viszi el, így itt vannak, vagy velük kell mennem (pl játszóházba), így akkor sem haladok semmivel.

Rosszul érzem magam, ha takarítok, amíg ő mesét néz, de egyszerűen muszáj megcsinálni.

Sokszor türelmetlen is vagyok vele, sokszor össze szoktunk veszni. Mondjuk ez mindkettőnk természetéből is fakad, makacs jószágok vagyunk. :)

Ha mondjuk játszótérre megyünk, vagy barátokhoz, ahol szépen el játszanak a gyerekek, akkor meg azért érzem rosszul magam, hogy jóformán nem is foglalkoztam vele aznap. Nem könnyű.

Aztán néha, amikor jön a volt férjem, és mondja, hogy mennyire jól nevelem a kislányt, akkor az nagyon jól tud esni. Meg anyósom is sokszor elmondja. Ezek szerint akkor annyira nem is csinálom rosszul. :)

2013. jún. 2. 13:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!