Mi az oka, hogy vannak olyan babák, akik hamarabb csinálnak dolgokat, mint az átlag? A mozgásfejlődésre gondolok elsősorban.
Minden baba ügyesebb valamiben mint a többi.
Ez teljesen természetes.
Érettebb az idegrendszere.
Nem feltétlen lesznek később is ilyenek.
Saját példa:
Összejárunk egy Anyukával, egy idősek a gyermekeink. Fél évesen mikor megismertem az ő kisfia már forgolódott rendesen és kúszott. A kislányom meg csak feküdt mint egy darab fa :( Aztán 7 hónaposan az én lányom is elkezdett rendesen forgolódni és szépen beindult a fejlődése. Az ő kisfia alig beszélt (babanyelven), az enyémnek be nem állt a szája... Na de vissza a mozgáshoz. Kislányom 1 évesen elkezdett menni, az övé csak most 17 hónaposan... szóval ez nagyon változó, hasonló programokra vittük a gyerekeinket, sokat vannak együtt, mégis más a mozgásfejlődésük.
Nyugi,biztos mindent jól csinálsz!
Szerintem ez babafüggő.Van amelyik aktívabb,akaratosabb,van amelyik lustább,és passzívabb.Nem szabad őket hasonlítgatni.
Minden baba másképp fejlődik.
Én semmit sem tettem érte,hagytam hogy úgy csinálja a dolgokat,ahogy ő akarja.
3 hónaposan hasra fordult,alig 4 hónaposan már vissza is tudott fordulni.Most 4,5 hónapos forog össze-vissza,minden irányba,és már 2 napja mászik is.Pedig semmit se tettem vele.
Ne aggodalmaskodj,inkább örülj a babádnak! :)
Érdekes dolog egyébként ez. A kislányom 7 hónaposan fordult át először a hasára, majd kb. 8 volt, mikor ugyanezt a mutatványt meg tudta mutatni az ellenkező irányba. Tehát le volt maradva, nem kicsit. 9 hónaposan begyorsult nála minden, 12 hónaposan járt, 16 hónaposan meg már úgy ugrált, mint egy kis bolha. Átugrott minden vonalat. Most ott tartunk, hogy 20 hónapos és a lépcsőről szeretne leugrani, na de nem ám csak egy fokot, hanem az összeset. Lassan nem tud menni, csak szaladva. Már 15 hós kora óta motorozik, most érzett rá a futóbiciklire is. Na és állandóan csicsereg, be nem áll a szája, amit mondunk mondja ő is. :)
A vele egykorú kis barátnője időben elkezdett forogni, mászni, járni. Nem tud motorozni, nem ugrik még. Na de majd fog ő is.
Minden jön a maga idejében, nem lehet erőltetni ezeknél a kis lurkóknál semmit, mert úgysem lenne foganatja.
Babafüggő elsősorban, szakmailag viszont azt mondják, hogy attól is függ, hogy milyen körülményeket teremtenek neki otthon. (én ezt nem tapasztaltam) pl. állítólag aki többet van járókában, kisebb a tere a kúszás-mászáshoz, ő előbb fog felkapaszkodni és felállni, mint hogy másszon. De anyukám elmondása alapján én pl. egy kihúzható kanapén nőttem fel (akkor még nem raktak a földre, járóka nem fért) mégsem maradt ki a kúszás -mászás és 1 évesen indultam el. Szóval ezt nem tudom.
Viszont a fiam 3 éve is és most a lányom is szinte azonos módon fejlődnek: ha kell mondani 1 hónappal később csinálnak mindent (mihez képest) de szerintem mindent időben csinálnak, nincsenek elkésve: gondolok itt arra, hogy 7 hónaposan kezdtek kúszni, 9 hónaposan kezdtek mászni és felülni, a fiam 14 hónaposan indult el. De annyira jó az egyensúlyérzéke, sosem kellett attól tartanom, hogy bukdácsol, hogy állandóan esik kel, mindent megfontoltan, magabiztosan csinál. A lányom most 9 hónapos, a mászásnál és az ülésnél tart, de én örülök, hogy nem superbaba, és nem kell dicsekednem azzal, hogy 7 hónaposan feláll, 9 hónaposan már kapaszkodva megy stb.... A fiamnál még vittem mozgásfejlődésre (mindent rendben találtak), most már nem aggódom, sőt örülök, hogy mindent szépen, lépésről lépésre a saját ütemében megcsinál. Nem siettetem, minek. 3 éves korukra úgyis ugyanazokat fogják tudni azzal, aki pl. már 7 hónaposan felállt.
Nem jó, ha valamelyik mozgásfajta kimarad, mert később gondokat okozHAT.
Szerintem nem lesznek ügyesebbek később, csak lehet, hogy temperamentumukból adódóan ők "pörgősebbek", kíváncsiabbak, mint azok a gyerekek, akik a "hej, ráérünk arra még" típust képviselik. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!