Nem csúnya mikor egy babával kapcsolatban úgy beszélnek, hogy "fosik", "zabál" . Stb?!?!?
A zabál szót egyáltalán nem, de a fost azt gyakrabban használjuk. A párom keresztlánya tudott produkálni, olyankor mindig azt mondtuk, hogy szar ügy van. :) Szerintem a hangsúly fontos.
De olyat is hallottam sajnos, hogy egy anyuka a saját fiára azt mondja, hogy fasz. Szerintem a kettő össze nem hasonlítható. Na az utóbbin rendesen kiakadtam.
Még mindig nem érti. Az egyszeri híg széklet nem jelent hasmenést, és nem megy vele az ember orvoshoz.
Wikipedia:
"A hasmenés (lat. diarrhoea) nagyobb mennyiségű híg, GYAKORI székletürítést jelent."
"Leggyakoribb okai:
emésztési zavar (csecsemőknél)
fertőző betegségek (bélhurut)
egyes ételekkel szembeni túlérzékenység (allergia)
idegesség, stressz
hipertireózis
gyógyszerek
mosatlan gyümölcs
hirtelen túl sok gyümölcs, vagy zöldség fogyasztása
szorbit
a magnézium, vagy a C-vitamin túladagolása"
"A hasmenés lehet heveny, idült vagy visszatérő. Kísérheti láz, hányinger, hányás, hascsikarás, fokozott bélgáztermelés, bágyadtság, elesettség. Az idült hasmenés veszélyesebb bántalmakat is okozhat, így esetében mindenképpen orvoshoz kell menni. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a kiszáradás tünetei észlelhetők, a széklet véres, vagy fekete (a megemésztett vértől), láz esetén, vagy ha többször is kiújul. Kiszáradás esetén a folyadékot infúzióval pótolják."
Kedves harcias 25-ös! Már sokadig vagyok, de 23-as pont nem én voltam, úgyhogy a "még mindig nem érti"-t nem veszem magamra...
Értem én, mit írtál, értjük itt mind, csak aki azon a véleményen van, hogy nem illik azt mondani legfőképpen egy babára hogy "fosik", az úgy gondolja, hogy ha azt mondjuk, hogy megy a hasa, attól ugyanúgy megérti mindenki, hogy híg volt a pici széklete, és normális szavakkal elmondtam ugyanazt, mert a "fos", az ugyancsak híg székletet jelent és édesmindegy, hogy az csak egyszeri vagy sem...habár ebben sem lennék olyan biztos, mint ahogy állítod, mivel ez egy szleng szó, normális értelmező szótárban ilyen szót nem is találsz! És egyéb helyen is csak annyit írnak róla, hogy híg széklet...
Úgyhogy teljesen egyetértek 23-as válaszolóval, hogy ez kulturáltság kérdése, ki hogy szocializálódott. Az én családom egyáltalán nem használja ezt a szót, mert ki tudjuk fejezni ugyanazt kevésbé visszatetsző szavakkal is. Nem hogy az édes 1 évesemre mondjak ilyen csúnya szót! És pont ezért utálom, amikor a férjem családja ilyeneket mond.
Én vidáman törölgetem alkalomadtán a kislányom gyönyörű kis popsijáról a hasmenést ha úgy alakul, és nem pedig a "fost" a "seggéről"...mint ahogy egyesek mondanák... És a kislányom eszik vagy hamizik, és semmi esetre sem zabál... :)))
De ettől mindenki úgy beszél a gyerekéről ahogy akar, jóérzés dolga. :)))
Ez az én véleményem, részemről a vitát befejeztem. És lehet lepontozni....
Kedves kérdező! Magad sem gondoltad, hogy ilyen parázs vita fog kibontakozni a híg széklet körül, ugye?! :)))
Én főleg örülök, már-már jókedvre derít a sok szociológus, aki ilyen messzemenő következtetéseket tud levonni. Szerintem megvan a következő kutatási témám: A "fos" szó elterjedése és használata a társadalmi rétegződésben. Alcím: A szocializáció hiányának súlyos tünetei, azaz a "fos" szót használók.
Már érdemes volt ma feljönnöm, köszi! :)
Nem gondoltam én sem :-)
Nem vitàt akartam szítani, csak megérteni ezt a furcaa viselkedèst!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!