Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Tápszert, vagy nevezzük úgy:...

Tápszert, vagy nevezzük úgy: folyékony tejpépet 1 évesnek hogyan tudok előállítani házilag?

Figyelt kérdés

Nem szeretnék több por alapú "mesterséges" táplálékot adni a gyermekemnek, viszont tízóraira, uzsonnára és vacsi után, de elalvás ellőtt még igényli a folyékony, ám laktató táplálékot. Tejem sajnos nincs. Tudnátok nekem olyan javaslatokat, recepteket írni, amivel helyettesíthetném a tápszert, tejpépet?

Köszi előre is!

2013. máj. 11. 21:08
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
74%

De akkor mivel helyettesítenéd a tejet!?

Adj neki rendes vacsorát amivel jól lakik, majd teát vagy gyümölcslét reggel vacsora után!

Napközben meg joghurt, vagy puding kekszel.

1 évesnek nem igazán szokott fájni a hasa a tejtől, nem picid baba, már kisgyerek!

2013. máj. 12. 07:00
 12/19 A kérdező kommentje:

A hosszú eszmefuttatást köszönöm, a kabátos cinizmust már kevésbé, így ehhez nem is reagálnék.

Mindig is irigyeltem az olyan embereket, akik ilyen ügyesen tudják meg tudják válogatni az élelmiszereiket és ízletes , ugyanakkor laktató ételeket tudnak készíteni belőlük. Jómagam is többször próbálkoztam ezzel, de valahogy sosem sikerült. Az okára több magyarázat is van, ugyanakkor nincs elég jó magyarázat rá. Több lábon kell megállnunk, rohanós minden nap, de a legfőbb ok, hogy egyszerűen képtelen vagyok durum vagy teljes kiőrlésű lisztből finomat főzni!!! Egyszerűen nem megy! Persze van rengeteg recept, könyveket is vettem ebben a témakörben, de használhatót egyikben sem találtam.

Magunkra is nagyon oda kéne figyelni, de a gyerek egészsége a sajátunkénál is fontosabb, ezért próbálom megkeresni neki a legjobb megoldást. Nem vagyok teljes mértékben a tápszer ellen, ha valaki elmagyarázza miért is jó az. Te ezt most megtetted, amit köszönök.

Eddig nem volt szükségem ennyi információra a tápszerről, mert anyatejes volt a babám, de most egy betegség miatt nincs már tej egy ideje, így váltanunk kellett tápszerre. Amit kellett, azt tudtam a tápszerekről, tejpépekről, és nem nyert meg magának, főleg, ha elolvastam az összetevőit a dobozon.

Tehéntejet nem szeretnék még neki adni. A védőnő szerint viszont el kell kezdeni az adását valamibe belefőzve, hogy a szervezete hozzászokjon. A cukor is nagy ellenségünk, de adni kell a gyereknek, ne az óvodai menzánál találkozzon először vele! Mifelénk ez a meglátás, és látok benne némi igazságot.

Összegezve kijelenthetjük, hogy tényleg túl sok az információ és a jó tanács manapság , amiből elég nehéz kiválasztani a legjobbat. Igyekszem önmagamból kiindulni, és figyelni a nagymamák emlékeire, ami néha ködös ugyan, de alapvető dolgokra azért tisztán emlékszenek. :)))

Bááár, azt mondják, hogy már semmi sem ugyanaz, mint régen.

Ami a bio élelmiszert illeti: a mi piacunkon pár évvel ezelőtt elkaptak egy nénit, aki bolti tésztát újracsomagolt, és háziként árulta. Nem általánosítani szeretnék, és biztos vagyok benne, hogy a nénit sem a rosszakarat, hanem a pénznélküliség vezérelte. Az viszont teljesen biztos, hogy csak abban az élelmiszerben bízhatsz meg 100%-osan, amit magad termelsz, bár azt is éri pl. szmog vagy szúnyogirtó permetszer, így a bio szót klasszikus értelemben már itt sem tudjuk használni.

Nekünk is van kertünk, zöldséggel, gyümölccsel. Nem permetezünk. Ami megmarad, azt megesszük, ami nem éli túl a kártevők miatt, azzal újra próbálkozunk jövőre. :)

2013. máj. 12. 07:22
 13/19 A kérdező kommentje:

7.00 órási válaszadó: gyümölccsel készíthető megoldásokra gondoltam. Tejtermékben joghurtot, kefírt, sajtokat stb. kapna, ahogy eddig is, majd 1,5 - 2 éves kortól bevezetnénk a tehéntejet.

Esetleg szójatejen, vagy gabonatejen gondolkoztam még.

2013. máj. 12. 07:29
 14/19 anonim ***** válasza:

A tápszer jó lenne.. Vagy joghurtba, túróba gyümi, az is tealapú.

Egyébként a tápszer, meg a tejpép 2 teljesen különböző dolog. TEjpépet én sem adnék, cukrozott műanyag.

A tápszer pedig ugyan mesterséges, de az benne a jó, hogy kivonják belőle a kicsik számára megterhelő dolgokat.

Egyébként mindenki mást moond, én pl 3 éves koráig nem adtam tejet a lányomnak, a fiam sem kapott még. Bár én még szopattam/szoptatok. De ha nem tudné, akkor tápszer, bolti tehéntej nem. MÉg az én gyomromat is megterheli, meg vacakul vagyok tőle

2013. máj. 12. 07:40
 15/19 anonim ***** válasza:
Rizstej,zabtej,kókusztej,mandulatej,stb? Ha otthon készíted,nem vészes az ára se,a tápszernél mindenképp olcsóbb és természetesebb is. De azért nézz utána,most így fejből nem tudom,melyik allergizálhat pici korban,mondjuk a rizstej biztosan nem. Grízt is főzhetsz bele.
2013. máj. 12. 10:41
 16/19 anonim ***** válasza:

Növényi tejeket készíts neki.

Itt találhatsz recepteket: www.antalvali.com

Boszorkánykonyha fül, vagy rákeresel.

2013. máj. 12. 12:32
 17/19 A kérdező kommentje:
Nagyon szuper ötletek, köszönöm szépen!
2013. máj. 12. 14:44
 18/19 anonim ***** válasza:

Hát nem értelek most. Visszaolvastam amiket írtál. Először azt írod nem sikerülnek a durumtésztás meg lisztes dolgok (egyébként a durumtészta pl elronthatatlan! Odateszed főni és 2 perc múlva elzárod és vársz 10 percet szűrés előtt de ha elfelejtkezel róla és fél óra múlva szűröd csak le akkor se fő el. Ez benne a legtutibb).

Szóval nem sikerülnek recept után a konyhaművészetek... Most még is kísérletezgetni akarsz olyan dolgokkal ami szintén nem az egyszerűbbek közé tartozik.

1 éves a babád és már mindent ehet amit ti csak ne fűszeresen. Viszont nagyon fontos a fehérje. Tejet főzelékbe beletehetsz már neki. Én sokszor kefírt használok pl saláta öntethez (ilyenkor csak egy kevés tengeri sót és egy kevés zúzott fokhagymát és oliva olajat teszek bele) és mehet a sok kockázott zöldség. Ebből a picurka is kap és ebben is van fehérje még sem ,,tejpép" ráadásul imádja. Sokszor csirkemellett felkockázok, enyhén megsózom (óvatosan bánok a sóval) egy kis pertezselyem és kevés olivaolajon megpirítom aztán mikor már kész mehet rá reszeltsajt, hogy megolvadjon és kész is. Ez salátával együtt bőven elég neki is és nekünk is. Inkább ilyesmit adj neki mint a tejpépet. Este és reggel pedig tápszert. Reggel lassan már kevés lesz neki a sima tápszer (ez olyan mintha tejet inna csak kivonják belőle azokat amiket nem tud megemészteni). Szóval a reggeli tápszer mellé adj reggelit ez lehet valami pékáru (pogácsa, kakaóscsiga stb- én meg szoktam csinálni bár én is dolgozok én inkább napi 3-4 órát alszok). Szóval a reggel-estit még ne hagyd el. De tejpépet azt NE! Felesleges és nagyon cukros. Egyen nyugodtan egy kevés csokit (aztán fogmosás) mindent lehet csak mértékkel.

Én tudom, hogy a gyerek az gyerek és neki az is a dolga. Csak nekünk felnőtteknek kell picit terelgetni őket. Hogy mivel fog találkozni az iskolában az a jövő zenéje! Most elvileg nagyon oda fognak figyelni az étkeztetésre és még addig is van 5 év! Nálunk a gyerekek magántanulók lesznek így én ezzel sosem számoltam eleve (úgy hozta az élet, hogy két országban élünk a munka miatt és felesleges 3-4 hónaponként iskolát váltani).

Szóval nálunk is ,,feszített a tempó" és az sem mindig könnyű, hogy más-más termékekhez kell igazodnom. Nem vagyok túl ügyes szakácsnő se. De mióta rájötten, hogy a 2 kanál liszt az 2 kanál lisztet jelent és nem azt hogy ,,hupp ez akkor legyen 3-4...":D azóta sikerül minden. Általában netről nézek receptet és figyelem, hogy olyan oldalak ételeit készítsem el ahol vannak értékelések és azok pozitívak. Ha pedig jól sikerül elmentem és sosem készítek semmit fejből mert az katasztrófa :D

Igazából szerintem az egészséges ételek titka az egészséges hozzávalókban rejlik. Mindig legyen sok zöldség-gyümölcs akár házi akár jó helyről bolt. Különféle olajak (és a napraforgót dobd ki!)Sokan azt hiszik egyedül az olivaolajjal lehet egészségesen főzni holott létezik mogyoróolaj, kókuszolaj, szőlőmagolaj...

burgonya helyett édesburgonya(ezerszer finomabb és egészségesebb). A rizs pedig úgy ahogy van jó.

Húsokból annyira kell odafigyelni, hogy vagy bio terméket vásárolsz vagy próbálsz olyat ahol tudod, hogy nem műanyagot vezsel (gondolok itt elsősorban a virslire! VAN BIO VIRSLI!!!)

Szóval nem nagy dolog ez csak jó alapanyagok szükségesek.

De a picuridnak most a tápszer a legalkalmasabb fehérje forrás amit reggel-este kell adnod neki. A tejpépet viszont kerüld mert az gyakorlatilag egy tápszerből készült édesség. Sok szénhidrát van benne ami eltelíti de nem valódi vacsora neki hiszen kevesebb tápanyaghoz jut a szervezete. Rá is van írva, hogy ,,desszert". Desszerként eheti is csak ne ez legyen a fő. De helyette inkább adj neki joghurtot (ebből én sosem veszek gyümölcsöset és ha van kertetek akkor próbáld ki, hogy natúrba teszel gyümölcsöt és hozzá egy kis szőlőcukrot és turmix). Nyáron próbáld ki, hogy fagyasztott gyümölcs+ natúr joghurt facsart cirtom és lime leve + szőlőcukor (elég édes és ez az igazi cukor. a kristálycukor ennek kb az 50%-ban van jelent és ezt valóban feldolgozza a szervezeted a gyümölcscukrot pedig úgy is a gyümölcsből felveszed ami gyakorlatilag a kristálycukor másik alkotóeleme). Aztán turmix és isteni sorbet lesz belőle!

Ezek tényleg nagyon egyszerű és finom dolgok. Én a sajtokról se mondtam le mert nagyon finom az íze és sok ételhez passzol. De rengeteg a ,,tepsis" recept is ahol csak beledobálod a friss alapanyagokat és odateszed... Én a kertet irigyelem mert nekem nincs lehetőségem kerttel foglalkozni. Szerintem a magyar konyhában 4 olyan dolog van amit túlzásba visznek és sajnos sokszor látom, hogy 1 éves kortól a kisbabáknak is adják: 1, fűszerek(főleg a paprika meg a bors!);2,sok napraforgó olaj; 3, sok kristálycukor 4, Búzaliszt ha ezeket mind helyettesíted mással (élő fűszerek és minimális paprika-bors, egészséges olajok, szőlőcukor, durum liszt vagy rozsliszt) akkor már tökéletesen megfelelő ételeket tudsz készíteni. Ráadásul szinte mindegyike a babádnak is megfelelő lesz. Egyedül a tej az ami most még ilyen de 2-3 éves kortól már lassan elkezdheted majd azt is a tápszer helyett.

2013. máj. 13. 01:24
 19/19 A kérdező kommentje:

Nem egészen érted, vagy félreérted, amit leírtam.

Durum és teljes kiőrlésű lisztekkel nem tudok bánni, nem pedig az ebből készült ételekkel! Egy tésztát bárki meg tud főzni, ezzel nekem sincs gondom. De pl. főzeléket sűríteni, saját kenyeret sütni ezekből a lisztekből nem tudok, én erre céloztam.

A gyerekem nem kívánom egész nap műtejekkel, tejpépekkel itatni! Azt kapja, amit mi eszünk, vagy ha van rá mód, annál is jobbat! A reggeli és az esti tápszert szerettem volna valamivel kiváltani. A meglátásom az, hogy médiának és a minket körbe vevő egészségügyi alkalmazottaknak is nagy hatása van arra, hogy a gyermekünket hogyan neveljük. Persze ők is befolyás alatt vannak, azt mondják, amit elhitetnek velük. Itt arra célzok, hogy "a mi időnkben" pl. még semmi baj nem volt a pasztőrözött tejjel. Jóanyám negyedes, feles, háromnegyedes tejet adott nekem szépen, fokozatosan 3 hós (!!!) koromtól. Ehhez képest árulja már el nekem valaki, mi a fene baj van a mai pasztőrözött tejjel, ami állítólag sokkal higiénikusabb körülmények között állítanak elő, mint anno a 70-80-as években?! Már a tojást is fertőtlenítjük, kódot nyomunk rá, hogy a vevő tudja, mit vesz meg.

Én makk egészséges vagyok, gyermekkoromban sem szenvedtem, tehát anyu mindent jól csinált.

A recepteket, jó tanácsokat köszönöm.

2013. máj. 13. 20:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!