Ha van egy 1 éves gyerekem, és mire kettő éves lesz megszületik a kistesója, akkor hogyan kapom tovább a gyest? Egy gyerek után? Vagy hogyan van ez?
Gondolom nem véletlen vagy 1 éves baba mellett gyesen, talán nem is voltál tgyásen, gyeden...
A lényeg, gyes marad továbbra is a második (harmadik, tehát utolsó)baba 2 éves koráig, a csp fog megnőni a 2 gyerek után járó összegre, ami egy gyerek után 12.200 ft két gyerek után már azt hiszem 28.000 ft.
Én is így vagyok, pont ma kérdeztem meg.
Mikor fogsz szülni? Mert ha még van addig 180 napod, akkor ajánlatos elmenni táppénzre. Akkor nem az idei, hanem a tavalyi év lesz a TGYÁS, GYED alapja, amikor még valószínűleg kerestél, tehát jobban járnál. Na, én erről már lecsúsztam. Addig-addig szivattak, hogy rossz az AFP-m, lehet, hogy beteg a gyerek. Meg akartam várni az összes negatív eredményt, erre kicsúsztam a 180 napból. Így azt mondták, hogy mivel munkaviszonyom van, de keresetem nincs, ezért a minimálbér 2-szeresének 80 %-át kapom majd. Először mint TGYÁS-t, majd GYED-et. Lényegében mindegy, mert most már ugyanannyi lesz a kettő.
Ha a gyermek megszületett, az első után fel kell mondani a GYED-et vagy a GYES-t, és megigényelni a másodikra a TGYÁS-t, mert csak 1 gyerekre jár, jól írták a többiek. Ha ápr. 30 után szülsz csak 2 évre leszel jogosult, előtte még 3.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!