Terhes vagyok. Lányommal még GYED-en vagyok. Mikor a pici megszületik, akkor mit kell intézni? Akkor mennyi TGYÁST fogok kapni? 2 gyerek miatt nem emelkedik? Valaki elmagyarázná nekem? Lányom most 10 hónapos.
Ha még a lányoddal járna a gyed, akkor te döntöd el, hogy mi legyen: végigviszed a gyedet, majd ha marad a tgyásból (a szülés napjától ketyeg a 168 nap), akkor igényled azt vagy lemondod a gyedet és igényled a tgyást, ez utóbbival anyagilag jobban jársz, mert a tgyásból kevesebbet vonnak, mint a gyedből. Plusz azért is jobban jársz, mert a tgyás idején ketyeg a szabis időd.
Az összegek nem adódnak össze, egyszerre egy gyerek után kapod az ellátását.
A ketteskével a tgyásnak is van maximuma (=gyed max.) azt kapod vagy ha a tényleges/szerződés szerinti bér kevesebb, akkor azt.
Gyed esetében ugyanannyit fogsz kapni, mint most.
Kedves válaszoló! Bocs, kedves kérdező, hogy idekontárkodok, csak ha már itt láttam egy hozzáértő emberkét, nekem is lenne egy kérdésem: nálunk gyed lejárta után 2 hónappal született a kicsi, 2 hónapig szabin/táppénzem voltam. Most a gyás-om 10 ezerrel kevesebb lett, így annyi, mint a gyed-em volt, kb. 83 ezer forint. (126 bruttóval jöttem el). Akkor a gyedem nem lesz arányosan megint 10 ezerrel kevesebb (73 e), "csak" annyiról van szó, hogy a gyásnak maximuma van, de a gyed összege változatlan marad?
Bocsi, és ksözi, ha válaszolsz!
Kedves válaszoló! Bocs, kedves kérdező, hogy idekontárkodok, csak ha már itt láttam egy hozzáértő emberkét, nekem is lenne egy kérdésem: nálunk gyed lejárta után 2 hónappal született a kicsi, 2 hónapig szabin/táppénzem voltam. Most a gyás-om 10 ezerrel kevesebb lett, így annyi, mint a gyed-em volt, kb. 83 ezer forint. (126 bruttóval jöttem el). Akkor a gyedem nem lesz arányosan megint 10 ezerrel kevesebb (73 e), "csak" annyiról van szó, hogy a gyásnak maximuma van, de a gyed összege változatlan marad?
Bocsi, és ksözi, ha válaszolsz!
A 126 bruttó után a tgyás 88eFt, ami kevesebb, mint a max, így ez nem befolyásoló tényező.
A tgyásodat a tavalyi (gyedes) évből kell, hogy nézzék. Mivel itt nincs 180 bérezett nap, ezért a tényleges (szabis) bér után kapod a tgyást. 126eFt 70%-a 88200 Ft, ez nettóban, adójóváírással majdnem 83eFt. Viszont az szja-dból még marad majdnem 6eFt, amit családi adókedvezményként igénybe tudsz venni (hacsak nem apa veszi igénybe a teljes kétgyerekes 20eFt-ot).
Azt, hogy a mostani tgyásod megegyezik az utolsó gyeddel, csak úgy tudom elképzelni, hogy nem teljes hónapra kaptad a tgyást és van még benne valamennyi nap táppénz. Vagy a gyednél nem a 126-ból számoltak. És inkább ez utóbbi, mert a 126 br. után sehogyan se jön ki a nettó 83 gyed (még ha minden kedvezményt összeszámolok, akkor sem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!