Anyatejjel miért nem lehet túletetni az újszülöttet?
A gondom a következő: A kisfiam kedden lesz 4 hetes! Már a kórházban kapott kiegészítésként tápszert. Itthon vagy ciciből vagy lefejt tejjel vagy tápszerrel etetem. A helyzet úgy néz ki, hogy az étkezések végén, és ált. 2 étkezés között is kifejem, mellette igény szerint szoptatok. Estére viszont jóval kevesebb a tejem. Így ha nap közben eleget fejtem, akkor azt kapja már délután kiegészítésnek illetve este és éjszaka. Amennyiben nem, akkor jön a tápi! Nappal nem kap táp kiegészítést. Minden esetben amikor éhesnek látom a cicire teszem. Este viszont, mikor már nincs tejem, nem is hajlandó szopizni, és láthatóan ideges lesz csak a cicitől. Sok órás szenvedések után eljutunk a tápig, és utána megnyugszik elalszik! Mellette igen bukós baba, de ahogy megfigyelem csak a cici után bukik nagyokat, a cumi után nem! A védőnő és gyerekorvos szerint, ha megevett 80-120-at akkor tuti nem lehet éhes, csináljak próbamérést (90 lett). És ha ezek után én még tápot adok neki, akkor én úgy megtömöm a hasát, hogy nem bír már semmit csinálni és azért alszik el!
Biztos ez? Nem feltétlenül alszik el azonnal egy ilyen "tömés" után, de láthatóan nyugodt lesz, és nézelődik! Van amikor el is alszik, de tudni kell róla, hogy szinte egész nap ébren van. Sokszor még séta közben is! Mennyit adhatok maximum egy ekkora babának? Ha már 3-4 órája tart egy esti etetés, akkor lehet már elölről kezdeni a számlálást, hisz az elején kapottat már rég megemésztette, nem? Mikorra fog valami rendszer beállni? Lehet hinni a kézszopásnak, és a feszült nyitott szájas fejrángatásnak?
Nagyon köszönöm a segítséget!
Sztem figyeld a babádat szopi közben, hogy nyel-e egyáltalán, vagy csak "rágózik". Nem gondolnám, hogy órákon át nyelne.. Én azt a tanácsot kaptam, mikor a legelején másfél-2 órát tartott a szoptatás, míg kellő mennyiséget evett, hogy ha csak rágózik, vagy elalszik szopi közben, akkor vegyük el tőle a mellünk, ha éhes, akkor úgyis szólni fog, de valamennyi időnek el kell telnie két etetés között. Így szerintem az lesz a végeredmény, hogy egész nap cicin akar lógni majd a babád (most is ez a helyzet lényegében), mert így nyugtatja magát és kell neki a pihenéshez.
Egy 4 hetes baba elvileg 45-60 perc alatt meg tudja enni, amire szüksége van.
Először is. Délutánra-estére mindenkinek kevesebb a teje, mint reggel, ám táplálóbb, laktatóbb.
Túletetni nem tudod, ami felesleges neki, azt kibukja (és ahogy írtad, elég sokat bukik, tehát lehet bőven sok neki, nem kell délután sem a lefejt tejjel pótolni). Azért sem tudod túletetni, mert az anyatej összetétele nem állandó, melegben normális, hogy gyakrabban kér, mert a szomját is az anyatej csillapítja. (tápszerrel ellenben túltömheted)
Szerintem felesleges méregetni, meg tápszerrel kiegészíteni, jobb, ha az ösztönödre hallgatsz. Még igen pici, így normális, hogy gyakran kér enni, hamar éhes lesz, az anyatej nagyon könnyen és gyorsan emésztődik.
Enyémek kb 3 hónapos korukban álltak rá maguktól, hogy 2,5- 3 óránként ettek csak, addig "össze-vissza". Szóval a méricskélést felejtsd el, amúgy sem valószínű, hogy mindig ugyanannyit eszik, lehet csak szomjas, akkor kevesebbet, vagy épp éhes, akkor többet....
nekem azt mondta a szoptatási tanácsadó, hogy a baba szabályozza a tejcsit. ha ritkábban szopizik, zsírosabb, ha gyakran vizesebb (szomjoltó - a melegben ugye 1-2 óránként is kéri). aztán ott a komfprtcicizés, mikor cumizik, és esetleg nagy-nagy ritkán kortyol (100-150 ml fér a pocóba, mi egy-egy korty tejci?!)... ha mégis sokat eszik, feszíti és kibukja. és a kaki is inkább a felesleg (van, akinek a babája alig kakil, mert mindent hasznosít) - az én babám van, hogy 6x kaksizik egy nap :)
JAJ, NE ADJÁL TÁPSZERT, mert csökkenti a tej mennyiségét! (mivel a kereslet határozza meg a kínálatot - ezt is a baba szabályozza!) sokat cicizzen, ez a megoldás. ha igény szerint eteted, lesz tejed - én is megbizonyosodtam erről. (estére nem fogy, csak puhább a cici, zsírosabb a tej - kevesebbet is eszik a baba 150 ml helyett lehet, csak 90 ml-t)
írj egy tanácsadónak (la leche liga) ott adnak tanácsot, nekem is segítettek!
ja, NE SZÁMOLD AZ ETETÉSI IDŐT, az ősember se stopperezett :) :) majd később beáll - nekem 3 hónapos a babám, és most 3 óránként eszik, 10 perc alatt végez, az első hetekben én le se vettem ciciről... és nem bántam meg.
írj a LLL-nak, megéri, nekem sokat segítettek, már kiteljesedtem az anyaságba, minden percem boldog a babával, és kipihent és "tejcsárda" vagyok, a gyerek a születési súlyát 4 kilóval lépte túl 12 hetesen, és formás egy gyerek (nem hájas, hurkás, hanem szép erős!)
jó babázást :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!