Főztök ha ébren van a (szófogadatlan) baba?
10 hós babám ha a konyhában vagyok, és utánam jön, csavargatja a tűzhely gombját, nyitogatja a szekrényajtókat, borígatja a székeket. Ha kizárom a konyhából ordít (nem mindig, van hogy jót játszik, de ez a ritkább). Amikor alszik nem szeretek hangoskodni a konyhában (a szobája mellett van), az alvás nálunk mumus, ilyenkor próbálom nem zavarni.
Hiába mondom el 100* hogy nem szabad, kinevet, és csak csinálja. Ugyanez a szobában, el kell barrikádozni a fiókokat, számítógépet, nem fogad szót.
Nálatok ez hogy működik?
Hát amit én teszek, az sokak számára kényelmetlen, de abszolút biztonságos.
Korán kelek, amúgy is ilyen vagyok. 5-6-ig főzök, aztán minden időm vele tölthetem. A takarítással pl. nincs gond, megy közösen.
Nálunk is szokott olyan lenni, hogy csavargatja a gombokat, húzogatja a fiókokat, csapkodja az ajtókat, benéz a hűtőbe, fagyasztóba stb. Ha meg nincs a konyhában, akkor máshol ront-bont.
A fiókoknál nekünk egy darabig bejött az, hogy a fogantyúkat leszereltük, vagy öntapadós tépőzárral zártuk őket, de most már oldalról is ki tudja nyitni őket. A számítógép egy olyan elosztóba van bedugva, amit áramtalanítani lehet. Ő sem fogad szót, hiába mondom neki, viszont ha olyan dologhoz (pl. konnektor, tűzhely) akar nyúlni, ami fájdalmat okozna neki, akkor rácsapok a kezére úgy, hogy kicsit fájjon neki. Így talán összeköti, hogy ha odanyúl, az fáj.
Viszont én akkor főzök, ha alszik. Közel van ugyan a szobája, de szerintem nem annyira hangos a főzés, egy-két dolgot kivéve, hogy arra felébredjen. Próbálom a hangos előkészületeket akkor elvégezni, amikor lefoglalja magát, de ő már idősebb, 21 hónapos, gyakrabban elvan egyedül.
Ja, még olyan volt nálunk, hogy az ajtajára ajtórácsot raktunk, ha fontos dolgunk volt, ezt eleinte nagyon utálta, de aztán megszokta. Meg rájött, hogy nem zárom be örökre, néha ránéztem, bementem, játszottam vele akkor is, amikor a rács fent volt.
1. a baba nem szófogadatlan, pusztán érdeklődő, kíváncsi, neki még minden új, csak felfedezésre vágyik.
2. ha kizárod a konyhából, azzal csak rontasz a helyzeten!
3. meg kell barátkoznod a helyzettel, hogy van egy gyermeked, akivel foglalkoznod kell! Nem zárhatod rá az ajtót!
Vond be a "felnőttevékenységbe", adj a kezébe egy edényt és egy fakanalat, bármit! Amíg te főzöl ő eljátszik vele, és hálásan fog csillogni a szeme, amiért a közeledben lehet.
Én mindig akkor konyházok, ha alszik, igaz messze van a konyha.
Én nem főzök így , lányom is ilyen, külön van a konyha meg az étkező, és szétpakol mindnet, én meg nem látom, mert fal van a kettő között.
Tedd járókába, vagy bébikompba, vagy etetőszékbe, és kösd le kajával, vagy játékkal, tévével, hátha segít..
A 15:14-esnek biztos baromi sok türelme van!
Nálunk járóka van a konyhában, benne sok játék. Eleinte nem örül, hogy beleteszem, de saját biztonsága érdekében jobb így. Egy ideig nyekereg hogy ki szeretne jönni, de aztán lefoglalja magát a játékokkal. Nem sokat pepecselek a főzéssel, fél-háromnegyed óra alatt igyekszem elintézni, aztán eszünk és mehet a játék. Már hozzászokott a rendszerhez. Szerintem se zárd ki a konyhából, nyilván a közeledben szeretne lenni, de próbálj elkülöníteni neki egy kis sarkot ahol ellehet, adj neki ismeretlen de biztonságos konyhai eszközöket amiket megszemlélhet, fogdoshat. Esetleg segít, ha amíg alszol minden olyan dolgot előkészítesz, ami nem jár hangzavarral, pl krumplipucolás, és amikor felébred, csak készre csinálsz mindent.
Ha valamire azt mondod, hogy nem szabad, akkor ragaszkodj ahhoz amit kimondtál, és ne engedd, hogy nevetve tovább csinálja. Próbáld valamivel elterelni a figyelmét.
A 15:14-es szerintem nagyon jó választ adott. Nem értem miért pontozza le mindenki.
Én amikor főzök, adok a kisfiam kezébe egy lábost, fakanalat, teszek bele néhány diót és mondom, hogy főzzön, ő is egyfolytában a lábamnál sündörög, figyeli amit csinálok, persze mindent nagyon óvatosan teszek, nehogy baleset legyen. Kizárni úgysem tudod ő nem rosszalkodni akar, csak minden érdekli. Adj neki érdekes edényeket, kanalakat, konzerveket azzal jó ideig ellesz.
Én pédául néha korábban felkelek és mire ő felébred elkészült az ebéd és már mehetünk is ki játszani. Amíg ilyen jó idő van inkább kint töltjük az egész napot.
én ilyenkor max. elokészíteni szoktam, vagy mosogatni, ilyesmit és az alvásido alatt (2x1 ora) mobilizáltam magam a házimunkára, mert nekem igy nyugodtabb volt, hogy nem kellett miatta izgulnom..
már nagyobb a fiam, másfél éves, igyekszem délelott minél tobbet megcsinálni, így délután tudok magammal foglalkozni, pihizni, most már konnyebb vele...
jároka nem vált be nálatok? (nekunk nem, de vannak babák akik bírják...).
nekem is kozel van a konyha a szobájához, szembol nyilik, de nem ébred fel szerencsére a fiam. persze, mixert nem kapcsolok olyankor..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!