Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Glutén? Mi is ez pontosan?...

Glutén? Mi is ez pontosan? Mikor kell és mivel bevezetni az étrendbe?

Figyelt kérdés
4 hós első babás
2013. márc. 26. 14:49
 1/6 anonim ***** válasza:
Nekem 4 hót mondott a védőnő,a doki viszont azt,hogy 5 hónapos korától adjak neki naponta fél babakekszet vagy kétnaponta egy egészet.Én a doki szerint fogom,most 4 és fél hónapos a kisfiam.Azért kell bevezetni,hogy ne legyen később glutén érzékeny a gyermek.
2013. márc. 26. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
A búzában, rozsban, árpában és a zabban megtalálható fehérje. Ezáltal pedig a legtöbb sütőipari termékben, mint a kenyér, kifli stb... Más gabonákban nincs. A szakemberek véleménye eltérő, hogy mikor is érdemes bevezetni az étrendbe. Ha nincs a családban gluténérzékeny, akkor elvileg már viszonylag korán, 1 éves kora előtt el lehet kezdeni. De hallottam én már annyi mindent. Nézz utána és döntsd belátásod szerint.
2013. márc. 26. 14:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

A legújabb kutatások szerint 7 hónapos kor előtt kell bevezetni. Ha kizárólag anyatejes, akkor a 6. hónap után.

A gabonafélék tartalmaznak glutént. Babakekszet, sőt más kekszet sem kéne adnod, mert tele van cukorral, és arra nincs szüksége a babádnak.

A DM tart többféle olyan pelyhet, ami tartalmaz glutént, azt a gyümölcsbe, vagy zöldségbe keverve tökéletesen megkezdheted a bevezetését.

2013. márc. 26. 15:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Az Én Fiam anyatejes, a gyerekorvos tanácsára 5hósan elkezdtem neki adni fél kekszet. Mondjuk Én nem számoltam ki és kezdtem el lereszelni. Vettem darált kekszet, abból kicsit bele a gyümölcsbe és kész.

Kaptam egy javaslatot, hogy forrázzam le a kekszet, hogy ne a gyümölcsből vonja el a folyadékot amikor összekeverem.

Minden nap adtam neki, semmi baja nem volt, imádja így a gyümölcsöket.

6 hós múlt.

2013. márc. 26. 15:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 xStefix ***** válasza:

Nem a glutén a probléma, hanem a gliadin... ;) De így terjedt el a köztudatban.

Ezt érdemes elolvasnod:

[link]

Ebből a lényeg:

"A cöliákia multifaktoriális betegség, amely genetikailag arra hajlamos egyénekben alakul ki környezeti faktorok hatására. Kialakulásában a glutén-bevezetés időpontjának szerepe nem igazolt. Nem találtunk semmiféle bizonyítékot arra, hogy a gluténtartalmú élelmiszereknek 6 hónapos kor előtti bevezetése bármiféle egészségi előnnyel járna a csecsemők részére.


A 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatásnak az anya és a csecsemő egészségére gyako­rolt jótékony hatásai messze felülmúlják a cöliákia kialakulásának kockázatát, ezért a glutén bevezetésének érdekében elkezdett korai (< 6 hó) hozzátáplálás nem javasolt.


A „Szoptatásért” Magyar Egyesület – az Egészségügyi Világszervezettel és az európai ajánlásokkal (25, 26, 27) egyetértésben – továbbra is a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást, majd pedig – a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetése mellett – a 2 éves korig vagy azon túl folytatott szoptatást tartja a csecsemő- és kisgyermektáplálás optimális módjá­nak, és ezért ezt javasolja.


A gluténtartalmú élelmiszereknek a csecsemők étrendjébe való bevezetésével kapcsolatban a a következőket javasoljuk:


A gluténtartalmú táplálékok bevezetését – az egyéb élelmiszerekhez hasonlóan – betöltött 6 hónapos kor után kell elkezdeni. Mivel egy tanulmány arra utaló eredményeket talált, hogy a nagy kockázatú gyermekek esetében a 7 hónapos kor után bevezetett glutén fokozhatja a cöliákia kialakulásának kockázatát, a nagy kockázatú gyermekeknél érdemes a glutén bevezetését 7 hónapos kor előtt, az első ételféleségekkel együtt megkezdeni.

A glutént kis mennyiségben, fokozatosan kell bevezetni a csecsemők étrendjébe.

Törekedni kell arra, hogy a glutén bevezetése idején és lehetőség szerint utána még legalább 2-3 hónapig a csecsemő szoptatása folytatódjon.

Támogatni kell az édesanyát abban, hogy gyermeke szoptatását kétéves korig vagy azon túl – ameddig az anya és a gyermek kölcsönösen kívánatosnak tartják – folytatni tudja."

2013. márc. 26. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 xStefix ***** válasza:

A módja pedig lehet: gabonapehely, gabonakása, lisztes sűrítés, később pékáruk, kenyérfélék. Kásákból ajánlom a dm-es Alnatura márkát, nagyon jók, bár kicsit húzós az áruk. Vagy később a Milupa 7-gabonás pépjét, ezt anyatejhez is lehet keverni.

A háztartási keksz felejtős, mert tele van adalékanyaggal. A bolti babakeksz jó lehet, de piszok drága... Akkor már inkább süss neki te magad kekszet, nagyon egyszerű! ;)

2013. márc. 26. 15:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!