Más országokban hogyan kezdenek neki a hozzátáplálásnak?
5 es fel honposan kezdtem a kisfiamat hozzataplani.
Hat lehet, hogy ez meg orszagon belul is eltero de itt errefelenk Angliaban babarizzsel kezdtuk. Ez egy iztelen fott, megszaritott es ledaralt rizs. Ha vizet vagy tapszert, anyatejet adsz hozza akkor kidagad. Igy a babanak csak az allag ismeretlen de az iz isemros es kevesbe utasitja el (az itteni felfogas szerint :) ). Eloszor picit higra csinaltam utanna meg surure. Mikor mar ment a kanalazas es a baba ette akkor johettek a szokasos dolgok mint otthon, alma, korte, repa hozzakeverve a babarizshez vagy anelkul.
Itt a gyulcsot parolni "kellett" az elejen, hogy veszitsen a savassagabol es ne bantja a baba pocakjat (ez is itteni felfogas :) ). Szoval vizben par percig paroltad a meghamozott felkockazott kortet vagy almat stb. es utanna leturmixoltad es annyit tettel a fozovizbol amennyire surure vagy higra szeretted volna csinalni. Ehez lehetett keverni a babarizst, hogy laktato legyen. Igy az ize pont olyan mint az uveges hippes almanak. 6 honapos kor utan mehetnek a husfelek is (csirke, marha, hal...) de altalaban mindenkinel kb. 7 honapos a baba amikor kapja mert ugye babarizzsel meg gyumivel, zoldseggel kezdesz es azert beletelik par hetbe mire eljutsz a hushoz. :) Tehat inkabb 7 honapot irok de a hozzataplalasi tablazatba amit a vedono ad abba 6+ honapot ir a husfajtakra.
7 honapos koraig hasznaltunk surusitesre babarizst, krumplit vagy babaknak valo heinz gluten meg tojasmentes tesztat.
7 honapos kortol johetett a tojasmentes de glutenos teszta, keksz stb. Itt gyumolcsbol minden mehet: malna, eper stb. Valahogy itt semmi nem alergizal vagy a magok nem bantjak a babak pocakjat. :)
9 honapos kortol siman mehet a gomba meg a tojas feherjevel egyut. Tojast adtam is neki 9 honapso koratol viszont a gombaval vartam 14 honapos koraig. Azota imadja a gombaporkoltet pedig mar elmult 3 eves. :)
Amit nem lehet adni 1 eves kor alatt az a mez, tehentej (nagy mennyisegu ivasra de fozesre lehet hasznali 9 honapos kortol akkar a tejszint meg a tarsait), a foldimogyoro es a garnellarak. Igy mogyoro kremet meg mezet a kisfiamnak 1 eves kora utan adtam. Garnellarakot meg csak 2 evesen kapott de oszinten mi sem esszuk surun ezt is etterembe kostolta meg.
A tej bevezeteset is erdekesen csinaljak. A sajat tapszeret (anyatejet) kell poharba vagy cumisuvegbe tenni es ehez eloszor 50ml tehentejet kell onteni. 3 naponta fokozatosan kell csokkenteni a tapszert es novelni a tehentejet. Igy hozzaszokik az izhez anelkul, hogy eszrevenne. Vizezni itt nem szokas.
Szia!
Mi Svédországban élünk, itt 4 hósan már elkezdhetünk hozzátáplálni, de a védőnő ugyanúgy javasolja mint otthon, hogy elég 6 hónaposan is, mindenesetre mi elkezdtük 4,5 hónaposan, a 6 hós státuszon pedig megdicsért, amiért már kiváltottuk az ebédet. Minden ugyanúgy van mint otthon, tejet, tojást 1 éves korig nem ajánlják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!