15hónapos kislányo miért ilyen rosszaság? Baj, ha nem érti a NEMet? Vagyis talán érti, mert annál jobban csinalja. Most a székre mászás a sláger. Meg a reggeli öltözés! Végig vergődi, sírja. Ez normális viselkedés?
Teljesen normális. 15 hónaposan a lányom már magától vetkőzött. Elleste és tanulta a dolgokat tőlünk, ill. megjegyezte, amikor őt vetkőztettük/öltöztettük.
E tájékán vettm neki széket is. Azt is örömmel hazsnálta. 16 hónapos volt, amikor megtanult egyedül az ágyra felmászni és lemászni.
Ezek teljesen normális dolgok.
A férjemnél egy ilyen esetnél elszakadt a cérna és elkezdte utánozni a gyereket - visítás, csapkodás (mármint széles mozdulatok, nem a gyereket csapkodta). A gyerek annyira meglepődött, hogy azonnal abbahagyta a hisztit és döbbenten nézett.
Ez azóta is beválik :)
Érti a nem- et, csak az ekkora gyerekeknél sokkal erősebb a belső "késztetés" csinálni valamit mint a "tiltás":). Nem kell tanulnia az akaratának a kontrollálását, a "nem csinálást". Ebben segítheted ha a tiltott dologtól elvonod, más lehetőséget biztosítasz a tevékenységre. Tehát nem csak "kislányom ne húzd ki a fiókot", hanem "kislányom, hagyd a fiókot, pakolj a vödörbe" mondjuk. Ezen kívül nálunk az jött be, hogy nem tagadással tiltottam, igyekeztem kerülni a "nem"- et, hanem ahogy fent is írtam, "ne piszkáld a sütőt" helyett hagyd békén a sütőt"- öt mondtam. Így a "nem" nek súlya marad.
Az öltözés meg a gyerek számára abszolúte érdektelen, haszontalan dolog, valahol érthető, hogy tiltakoznak ellene. Persze fel kell öltözni, csak azért írtam ezt, mert fontosnak tartom:). Ami nálunk segített, hogy játékosan öltöztünk, mondjuk kukucsosat a pólónál, "hola kezed? itt a kezed!" et a nadrágnál..., így neki is lett "haszna" az öltözásnek. Aztán pedig kicsivel több időt szántunk az öltözésre, hagytam, hogy amit tud egyedül próbálja, mert ez is érdekes számára.
oh, "nem kell tanulni" helyett természetesen MEG kell tanulnit akartam írni:D.
(4es)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!