Mennyi idősen kezdtétek a babátokat bilire szoktatni?
Persze, hogy korai!
Azért, mert minket 30 évvel ezelőtt 8 hónaposan biliztettek, és hónapokig húzódott a dolog, nekünk még nem kell emiatt szekálni a gyerekeinket.
Én megkérdeztem a bölcsiben, mik azok a jelek, amikből tudni lehet, hogy már itt az idő.
Azt mondták, figyeli a többieket, érdeklődik a téma iránt ÉS egyre többször ébred száraz pelenkával.
Kb. 1 héttel a kérdés után a 2,5 éves fiam 11 óra alvás után száraz pelussal ébredt. Szépen ráültettem a kb. fél éve ott lévő bilire, amit színig pisilt.
Utána minden ébredéskor (reggel, du.) és este fürdés előtt bilizett kb. 1 hónapig.
Utána szépen levettem a pelust, 3 napig bugyiba kakilt-pisilt, de aztán 1 hét alatt nappalra teljesen szobasziszta lett (pisi, kaki és délutáni alvás is).
1 hónap múlva már éjjel is megbízhatóan száraz volt.
Nem szabad semmit siettetni fizikailag és idegrendszerileg is meg kell érni a dologra.
Akkor üldögéljen rajta anyósod!!!
Neünk is volt ilyen szomszédunk, nyáron az aktuálisan 1 éves unokáját megkapta, és hetegik hallgattuk a kisgyerek ordítását, meg nagymamát: Addig fel nem állsz, amíg bele nem pisiltél! Az összes unokája ideggyenge.
Hehe, nem tudom miért ekkora divat az "idősebbek" körében (nagyszülők, dédik) hogy minél hamarabb szobatiszta legyen a gyerek. Az én nagymamám is kisúrolta a régi bilimet amikor a fiam 1 éves volt, hogy majd kezdhetjük ráültetni.
Most 2 éves lesz, most kezdi mondogatni, hogy kaki, pisi van, de csak miután már benne van a pelusban. A védőnő szerint ez már jel arra, hogy kezdi érezni, felfogni, hogy mi a helyzet.
Nálunk most jön a második kicsi, úgyis borulni fog minden eddigi rendszer, így most még nem kezdem el rászoktatni, max fürdés előtt szoktuk ráültetni egy kicsit.
Illetve én is megvárom a nyarat, úgy talán könnyebb lesz, hogy nem kell annyi ruhát levenni :)
Van olyan irányzat, h EC (elimination communication), hogy kezdettől kakiltatják-pisiltetik a babát, kihasználva, hogy ösztönösen akkor ürít az újszülött, amikor nincs semmi a popsiján. De ezt 6 hónapos kor előtt kell elkezdeni.. Még nem próbáltam, de köv. gyereknél kipróbálom! (Azért pelust lehet rakni alá.. Meg ehhez nyilván gyakrabban kell lecsupaszítani a popsiját, mint ahogy pelust cserélnél.)
Na és férjem nagymamájának elmondása alapján rájöttem, hogy valójában régen is ez volt a paraszti kultúrában, és talán a természeti népeknél is így csinálják. Mami azt mondta, azt látta gyerekkorában, h a babát odanyomják valamelyik nagyon-idős rokon kezébe, aki tartotta a bili fölött, míg nem került bele valami. Még az ő gyerekeinél is korlátozott volt (szociálizmus..) hogy hány tetra pelust vehetnek, kb. 5/gyerek..?? Ilyesmi. Hát ennyiből csak így lehet gazdálkodni. Gondolom, ez maradt meg anyósékban is.
Egyszóval lehet így, de akkor kezdettől.. Ha meg már nem, szerintem is akkor érdemes, mikor már felfogja, miről is szól a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!